Sesió plenaria del setembre de 2024 FOTO: TOT Sant Cugat

Política

Economia social, educació, seguretat i gent gran protagonitzen el ple

La tensió a la Floresta per l'increment de venda i el consum de drogues i 2 suposats casos de maltractament animal a Sant Cugat han marcat l'Audiència Pública

El Ple Municipal de Sant Cugat s'ha reunit per primera vegada en aquest curs escolar, després de no celebrar-se cap sessió plenària durant el mes d'agost, el dilluns 16 de setembre. Amb això, l'acció política de la ciutat reprèn l'activitat i ho ha fet amb l'economia social, l'educació, la seguretat i la gent gran com a protagonistes.

Sant Cugat, així, ha decidit formar part de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària amb l'objectiu de potenciar aquesta economia i fomentar un model de consum basat en la justícia social i la sostenibilitat. Aquesta adhesió té per objectiu sensibilitzar l'empresa i la ciutadania sobre el potencial impacte positiu del sector, generar projectes transformadors i impulsar la creació de noves organitzacions.

Més info: Sant Cugat es vol sumar a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

D'altra banda, la 'Guia per fer front als maltractaments a les persones grans' ha vist la llum, una guia que va estar elaborada en l'anterior mandat, però que no ha estat ratificada fins aquesta sessió plenària, amb el vot unànime de tots els grups municipals. La guia busca ser una eina per a professionals per poder prevenir i detectar els maltractaments cap a les persones grans.

Més info: La 'Guia per fer front als maltractaments a les persones grans' ja és una realitat

Els problemes de mobilitat i de places als centres educatius

Sant Cugat implementarà zones d'aparcament 'petó i adeu' als centres educatius on hi hagi problemes de mobilitat. Així ho ha aprovat el Ple municipal a través d'una moció originària del Partit Popular que ha esdevingut institucional. El propòsit és crear espais on els vehicles puguin aturar-se de forma segura perquè els alumnes puguin baixar i dirigir-se al centre educatiu.

Més info: Sant Cugat crearà zones de 'petó i adeu' als centres educatius amb problemes de mobilitat

D'altra banda, el govern de Sant Cugat ha tombat una moció d'En Comú Podem que reclamava millores a la xarxa d'escoles bressol públiques del municipi perquè no pot complir amb els acords que proposa. Alguns dels acords que hi havia redactats era l'obertura de les 30 places (20 a la Mimosa i 10 a Gargot) que es van perdre durant el període d'inscripció i augmentar les places de les escoles bressol públiques.

Més info: El govern tomba una moció de millora de les escoles bressol perquè "no pot complir-la"

La seguretat i el local per renovar el DNI

Durant el ple municipal, l'equip de govern ha acusat Vox Sant Cugat de crear inseguretat i por a la ciutadania, després que el grup d'ultradreta hagi presentat una moció en la qual assenyala que el nombre d'efectius de la Policia Local "no és suficient per garantir la plena seguretat a Sant Cugat".

Més info: El govern recrimina que Vox creï inseguretat i por a la ciutadania

En aquesta sessió plenària, a més, la ciutat s'ha compromès a treballar amb el Ministeri de l'Interior per trobar, amb la màxima celeritat, un local adequat al municipi per poder ubicar-hi una nova Oficina de Documentació del Cos Nacional de Policia, després que s'hagi aprovat en el ple municipal una moció del PP Sant Cugat amb esmenes del govern.

Més info: Sant Cugat vol restablir el servei del DNI "en un local adequat i amb la màxima celeritat"

Altres mocions

Sant Cugat també demana la cessió de terrenys pròxims a l'AP-7 per instal·lar plaques solars, arran d'una moció de la CUP Sant Cugat, que ha tingut esmenes de l'equip de govern. Aquesta moció buscar combatre el canvi climàtic i apostar per noves maneres de consumir l'energia.

Més info: Sant Cugat demana la cessió de terrenys pròxims a l'AP-7 per instal·lar plaques solars

A més, la sessió plenària ha servit per aprovar una moció per "exigir" el perdó per l'assassinat de Lluís Companys. Els partits de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Cugat, Junts per Sant Cugat i ERC, i els partits de l'oposició, En Comú Podem i la CUP, han votat a favor. Han votat en contra PP i VOX i s'ha abstingut el PSC.

Més info: Sant Cugat "exigeix" a l'Estat que demani perdó per l'assassinat de Lluís Companys

Tensió a la Floresta i maltractament animal

El ple municipal també ha estat marcat per les intervencions durant l'audiència pública. Per una banda, l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta demana "mesures excepcionals" a l'Ajuntament davant l'increment de venda i consum de drogues, botellades i xivarri. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, ha allargat la mà als veïns per fer "un treball conjunt" perquè siguin coneixedors de les accions que s'estan duent a terme i per fer-los copartícips de la solució.  
Més info: L'associació de veïns de la Floresta demana mesures excepcionals per l'incivisme al barri

A més, dos suposats casos de maltractament animal a Sant Cugat també han estat presents en aquesta sessió plenària. La PAS va denunciar que s'estaria maltractant un cavall en un terreny de Can Barata i que un veí hauria llançat des d'un tercer pis sis gats. L'Ajuntament ha assegurat que el cas del cavall és un problema de salut i no de maltractament, mentre que el cas dels gats és un problema "complex" perquè no hi ha proves que el seu propietari els hagi llançat al buit. 

Més info: L'Ajuntament defensa que el cas del cavall en extrema primesa no és maltractament

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.