El castellà i el català a l'administració han centrat el debat FOTO: Artur Ribera

Política

El bilingüisme a les administracions indigna el Ple

Ciutadans i Partit Popular s'han quedats sols a Sant Cugat defensant que el català és llengua imposada a les administracions

Sant Cugat ha rebutjat la proposta del Partit Popular i Ciutadans de canviar el reglament per a l'ús de la llengua catalana per garantir el bilingüisme real i la igualtat entre el català i el castellà en el seu ús a les administracions públiques.

Una petició promoguda pel fet que ambdues formacions defensen que "no es defensa els drets dels castellanoparlants" situant-los "en una posició de desigualtat jurídica i fins i tot humiliació social, com si fossin ciutadans de segona".

D'aquesta manera, reclamaven "garantir la vigència dels drets lingüístics reconeguts per l'Estatut i la Constitució", refermant "el compromís del municipi amb el bilingüisme i fer-lo efectiu", reclamant que tota la documentació municipal figuri en ambdues llengües.

Pere Soler (PSC) ha remarcat que "el nostre partit va ser impulsor de la Llei de Normalització Lingüística, per tant, no donarem suport a la moció". En aquest sentit, ha destacat que "no entrarem en un debat sobre un conflicte que no hi és al carrer" i ha acusat als proposants de "buscar conflicte on no n'hi ha, ara que venen eleccions, per atiar l'odi".

Per part d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana ha apuntat que "em fa mandra aquest debat" perquè "a Catalunya no hi ha cap problema amb la llengua, i a les administracions es pot atendre qualsevol persona en qualsevol de les dues llengües".

Èric Gómez (ERC) els ha preguntat "en quin país viuen?" apuntant que "llegir aquesta moció sembla un acudit dolent, si no fos perquè és un insult a la intel·ligència". "El que volen és que el català sigui una llengua residual, i no és així", ha dit Gómez, instant-los a què "no faltin a la intel·ligència", remarcant que "és l'Estat espanyol qui no respecta les llengües oficials" apuntant com a exemple la dificultat per treure's el carnet de conduir en català.

Per part de la CUP-PC, Ignasi Bea s'ha referit al conflicte lingüístic a Catalunya dient que "després de la claca atiada per Ciutadans al torn de participació ciutadana, queda clar que sí que hi ha un problema". En aquest sentit ha qualificat la moció com a "insultant" qualificant els proposants d'"ignorants". "El bilingüisme que proposen no és cert, volen ser monolingües. És l'Estat el que és monolingüe volgudament", ha afirmat, dient-los que "si no ho han aconseguit amb guerres, no ho aconseguiran ara".

Carmela Fortuny, en nom de l'equip de govern, ha recordat als proposants que "la Llei de Normalització Lingüística no és inconstitucional" i ha apuntat que "el català és la llengua pròpia i oficial de Catalunya, i és la responsabilitat de les administracions contribuir a la seva normalització. Sense prejudici al dret de l'usuari a sol·licitar la informació en castellà".

"Quan el català sigui reconegut com a cooficial de l'Estat i aquest faci les seves publicacions bilingües, l'administració de Sant Cugat també ho farà", ha conclòs.

L'alcaldessa Mercè Conesa ha fet ús del privilegi d'alcaldia dient que "no només l'OAC passa un control de qualitat anual, sinó que fa 5 anys que sóc alcaldessa i sempre he defensat el dret de totes les persones que han volgut intervenir en aquest plenari per qüestions de llengua. Mai se m'hauria acudit tallar cap micròfon".

Conesa ha defensat que és així "de la mateixa manera que vull que respectin el meu dret a expressar-me en català". Igualment, s'ha adreçat als proposants dient que "avui hi ha un ciutadà que ha exigit que jo li havia de respondre en castellà, per mocions com la seva", i els ha advertit que "no van bé. No han entès res".

"On hi ha convivència, hi volen posar conflicte. I no els ho deixarem fer", ha clos.

Mireu les imatges del ple municipal del mes de maig.