El govern espanyol paralitza l'LRSAL i els Ajuntaments mantindran els serveis socials
Si la llei s'hagués aplicat, les competències en serveis socials passarien dels Ajuntaments a la Generalitat el 31 de desembre de 2015
El 2013 el govern espanyol va aprovar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que, a grans trets, retallava de forma important les competències dels ajuntaments. Ara, el govern ha fet marxa enrere i ajorna l'aplicació d'aquesta legislació fins que no s’estableixi un nou model de finançament per a les comunitats autònomes i les administracions locals. D'aquesta manera, les competències en serveis socials, atenció primària de salut i educació continuaran en mans dels Ajuntaments.
L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha celebrat que el govern espanyol es faci enrere i ha remarcat que “aquesta llei suposava una retallada competencial i un important retrocés en els serveis que donen els Ajuntaments. Era una norma recentralitzadora i injusta”. I és que per l'alcaldessa l'Ajuntament és "l’administració més propera al ciutadà, coneixedors de la realitat i de les necessitats de cada territori".
De fet, quan s'estava tramitant, centenars de municipis catalans i espanyols, entre ells Sant Cugat, ja van mostrar la seva disconformitat amb la nova legislació, que van arribar a portar al Tribunal Constitucional.
Què és la LRSAL?
"Una retallada competencial sense precedents". Així de contundent va ser el posicionament del Ple Municipal de Sant Cugat quan es va aprovar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Segons la llei, la primera competència que hauria d'haver passat dels ajuntaments a la Generalitat de Catalunya eren els Serveis Socials, que havien d'estar en mans del Govern català el 31 de desembre del 2015.
La llei establia que els Ajuntaments no podrien executar competències que legalment no els siguin atribuïdes si aquestes són deficitàries. O sigui, si aquests serveis es duen a terme, caldria que fos amb números verds. A Sant Cugat a banda d’escoles bressol es troben en aquesta situació l’Escola de Música, l’ens de promoció immobiliària local Promusa o el Teatre-Auditori, entre altres.
El control financer dels Ajuntaments era un altre dels punts importants d'aquesta legislació sobre les administracions locals.