El PSC ja és al govern de Sant Cugat i té el "vot de confiança" del PP
L'alcaldessa assegura que el pacte de govern entre Convergència i PSC "en cap cas afectarà el procés nacional" que atravessa Catalunya
El PSC ja és al govern de Sant Cugat. El Ple municipal ha tirat endavant els tràmits necessaris per tal d'incorporar al govern municipal al portaveu socialista, Pere Soler, com a tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals. Així, l'Ajuntament de Sant Cugat ja està comandat des d'aquest dilluns, dia 23 de gener, per Convergència, Demòcrates i Partit Socialista, en un acord que suma dotze regidors, un per sota de la majoria absoluta.
El Ple havia d'aprovar el nou sou i responsabilitats de Soler com a tinent d'alcalde i ho ha fet amb l'abstenció del regidor del Partit Popular, que ha donat "un vot de confiança" a l'acord. La votació ha estat: 12 vots a favor (CDC, Demòcrates i PSC), 12 vots en contra (CUP-PC, ERC-MES, C'S, ICV-EUiA i el regidor Dimitri Defranc) i l'abstenció dels populars. El vot de qualitat de l'alcaldessa en cas d'empat ha permès aprovar la modificació el tràmit. També s'ha donat compte, per tant sense votació, dels altres passos legals necessaris per oficialitzar el pacte de govern.
"Puc entendre que el pacte hagi sorprès", ha reconegut l'alcaldessa Mercè Conesa, que ha argumentat que "és un acord que suma pluralitat, obertura i diferents punts de vista. Un acord estrictament local i que en cap cas afectarà el procés nacional. La ciutat se'n beneficiarà".
El nou tinent d'alcalde Pere Soler s'ha mostrat "il·lusionat" i "content" i ha afirmat que Sant Cugat "enceta una nova etapa". "La nostra funció serà influir en les polítiques municipals", ha afegit el socialista, que ha emfatitzat que es tracta d'un acord "local" i que el nou govern encara haurà de buscar consensos amb les altres formacions polítiques per tirar endavant la seva agenda.
Mireu les millors imatges del Ple Municipal.
Picabaralles entre republicans i convergents
El pacte sociovergent ha complicat les relacions entre Convergència i Esquerra Republicana a Sant Cugat, on tenen signat un acord d'estabilitat pressupostària que els republicans han donat per "trencat". Conesa ha dirigit part del seu discurs a ERC-MES i ha assegurat que la seva "prioritat" sempre havia estat incorporar-los al govern.
"Cada vegada que ens hem reunit amb ERC, hem ofert l'entrada al govern", ha asseverat l'alcaldessa, que ha emplaçat als republicans a seguir treballant plegats i a no donar per trencat l'acord pressupostari, ja que una de les condicions del pacte amb el PSC era complir els pressupostos consensuats amb ERC-MES: "Vostès estan disposats a renunciar a totes les aportacions que han fet?".
"La pregunta del milió és per què Esquerra s'ha negat a assumir responsabilitats de govern. Em sap molt greu aquesta deixadesa. És més còmode fer la puta i la ramoneta", ha etzibat als republicans Mercè Conesa, a qui ha recordat que no tenien un "pacte d'exclusivitat". "No és fàcil (entrar al govern) i no és còmode, tens risc i desgast", ha destacat, agraint la implicació dels socialistes.
La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha acusat Convergència de "deslleialtat política": "En cap moment se'ns va posar sobre la taula la possibilitat que el PSC entrés al govern". Ingla també ha afegit que "no és veritat que sigui un govern més estable. Es trenca un acord d'estabilitat pressupostària que sumava majoria per incorporar un regidor al govern i que no suma majoria". "Avui es trenquen les confiances i les complicitats que han costat molt de construir", ha lamentat la portaveu independentista.
El procés nacional
Davant les preocupacions expressades per la CUP i Esquerra sobre les implicacions que pot tenir l'entrada del PSC al govern santcugatenc pel que fa al procés sobiranista, l'alcaldessa ha assegurat que es tracta d'un pacte de govern local i que els regidors tindran llibertat de vot en les qüestions nacionals. "El referèndum depèn d'aquest plenari. Totes les decisions es portaran a votació en aquest ple i no ha d'haver cap canvi", ha afirmat.
No ho veu igual Mireia Ingla: "Iniciem el 2017, un any clau pel futur de Catalunya, amb un govern de Sant Cugat on hi ha una força política que ni tan sols està d'acord amb el referèndum. Sant Cugat no es mereix això". "Tenim un referèndum i l'Ajuntament haurà de prendre decisions. Què farà l'equip de govern quan ens hàgim d'involucrar com a Consistori", ha reflexionat Núria Gibert, de CUP-PC.
"Vot de confiança" del PP
Tota l'oposició santcugatenca s'ha mostrat molt crítica amb el pacte entre PSC i Convergència a excepció del Partit Popular. El seu regidor, Álvaro Benejam, s'ha mostrat satisfet pel fet que ERC-MES "deixi de condicionar el govern municipal". És per això que ha volgut donar "un vot de confiança" al nou govern i s'ha abstingut en l'aprovació del nou cartipàs, permetent així que tirés endavant. "El PP ha mostrat el seu entusiasme i comença el compte enrere per aconseguir el regidor que falta", ha comentat Mireia Ingla en aquest sentit.
"Estem francament decebuts per aquesta decisió", ha apuntat Núria Gibert, que s'ha preguntat si el govern tornaria al "blindatge" del mandat anterior, quan Convergència tenia majoria absoluta. "No creiem que per governar una ciutat faci falta ser un búnquer", ha afegit.
Aldo Ciprián, de Ciutadans, ha recordat que durant aquest mandat s'havien arribat a consensos entre les diferents formacions polítiques que havien beneficiat a la ciutat i ha lamentat que torni "el ribot de la majoria convergent". A més, ha acusat Pere Soler de "vendre's per una cadira" i ser el "còmplice" de la "corrupció dels governs convergents".
Des d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, també s'ha mostrat "decebut" davant la possibilitat que hi havia de "refermar l'oposició d'esquerres". A més, ha criticat la "sobredimensió" del cartipàs i el fet que hi hagi una tinència d'alcaldia més.