Moment d'una de les concentracions a Sant Cugat a favor del Dret a Decidir. FOTO: Artur Ribera

Política

Enfrontament al Ple davant la resolució sobiranista del Parlament

El Partit Popular i Ciutadans opten per abandonar la Sala de Plens mentre les forces independentistes defensen arguments oposats als del PSC i ICV-EUiA

La resolució d'inici del procés de desconnexió amb l'estat espanyol que va aprovar el Parlament de Catalunya el 9 de novembre ha estat protagonista en el Ple municipal del mes de novembre de Sant Cugat, que s'ha celebrat aquest dilluns, dia 16. El debat ha arribat després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs del govern espanyol i, per tant, va suspendre la resolució sobiranista.

Per una banda, hi havia una proposta de CiU que reclama que l'Ajuntament es posi al costat del Parlament donant "ple suport" a la resolució. Per l'altra, el PSC ha presentat una moció per "denunciar la utilització instrumental del món local en l’estratègia de confrontació en el procés unilateral cap a la independència".

Dues mocions que s'han discutit conjuntament, s'han votat per separat, i han provocat que el Partit Popular i Ciutadans abandonessin la Sala de Plens per disconformitat.

Cal recordar que la CUP també va voler presentar una moció d'urgència en favor de la resolució sobiranista del Parlament.

Les imatges del Ple.

Suport de Sant Cugat a la resolució del Parlament

"Des del món municipal català volem estar, una vegada més, al costat del Parlament de Catalunya en l’exercici de la voluntat del nostre poble i expressar la nostra total coincidència de plantejaments amb la cambra catalana", exposava la moció presentada per CiU.

A la moció convergent, s'explica el contingut de la resolució parlamentària, destacant de la desobediència a les institucions de l'estat: "El Parlament de Catalunya reitera que aquesta cambra i el procés de desconnexió democràtica de l’Estat espanyol no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional".

Damià Calvet, regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, ha defensat la moció tot dient que “des de l'Ajuntament de Sant Cugat hem de donar suport a aquesta resolució que és la materialització del compromís adquirit ja des del plantejament de les eleccions”. Un suport, compartit amb CUP- PC i ERC-MES, a una resolució que “ens ha de permetre trobar respostes als interrogants de futur”.

 

Mireia Ingla ha manifestat el ple suport d'ERC-MES a la moció perquè “hi ha evidències palmàries, com que el 27 de setembre les forces independentistes van quedar clarament legitimades per posar damunt la taula aquesta resolució”. “Ho fem contents i convençuts perquè és l'única manera de defensar els drets dels habitants”, ha sentenciat.

 

Per la seva banda, Núria Gibert (CUP-PC) ha defensat la resolució per ser “legitima i emanar d'un mandat popular que són les eleccions del 27 de setembre”, i Roser Casamitjana (ICV-EUiA) ha anunciat que no donaven suport a la moció perquè “per nosaltres un estat independent requereix d'un acte democràtic que només podem aconseguir amb un referèndum”.

 

La moció s'ha aprovat amb el suport de CiU, ERC-MES i CUP-PC.

En risc la convivència del poble català, segons el PSC

Per la seva banda, el PSC portava al Ple municipal una moció contrària a la resolució sobiranista del Parlament assegurant que "posa en greu risc la unitat civil del poble de Catalunya i l'autogovern". La proposta socialista considerava "un error polític molt greu" la resolució de la cambra catalana. Amb tot, s'han quedat sols amb el debat, i la moció ha estat rebutjada.

En definitiva, els socialistes asseguren que el resultat de les eleccions catalanes del 27S "no atorga un mandat democràtic per a un procés unilateral cap a la independència". Alhora, el PSC torna a mostrar la seva voluntat d'iniciar una reforma constitucional que aprofundeixi en els conceptes federalistes.

Una proposta a la que Ingla ha respost dient que “la majoria dels votants van escollir independència, i no hi ha encaix possible entre Catalunya i Espanya”, mentre que Gibert ha assegurat “no voler entrar a discutir” el tema del federalisme per ser “un bucle argumental, sense que hi hagi ningú a l'altre costat que escolti”.