L'exconsellera santcugatenca Àngels Ponsa signa la Crida a la Mobilització per la Llengua
S'ha posat sobre la taula la situació d'emergència lingüística del català
L'exconsellera santcugatenca Àngels Ponsa signa la Crida a la Mobilització per la Llengua de la Declaració de Prada. Àngels Ponsa va ser consellera de Cultura de la Generalitat i també va ser regidora de cultura a Sant Cugat del Vallès i a Sant Quirze del Vallès. L'exconsellera Clara Ponsatí també és una de les personalitats que signen del text que està impulsat per l'exconseller a l'exili Lluís Puig.
En el manifest, s'ha posat sobre la taula la situació d'emergència lingüística de la llengua catalana. Segons el manifest, només hi ha un 32% de parlants habitual del català i, per tant, "l'ús social del català s'ha reduït a tots els territoris del domini lingüístic". A banda, el manifest ha posat en valor els comportaments quotidians dels ciutadans. L'organització ha fet una crida "a situar la llengua catalana al centre del debat polític i social de tots els territoris de parla catalana".
Principalment, la declaració ha volgut instar i proposar a les entitats de la societat civil i a la ciutadania a parlar català amb tothom, consumir i gaudir de cutura i entreteniment en aquesta llengua, conscienciar que tots som referents lingüístics i de la importància de l'exemple individual i col·lectiu de cadascú, reivindicar que les entitats han d'estar compromeses amb la llengua, col·laborar amb entitats de defensa de la llengua, enfortir les xarxes veïnals, exigir als representants dels estats espanyol, italià i francès la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en català als territoris de parla catalana, exercir amb plenitud els drets lingüístics i afavorir que les entitats dels territoris de parla catalana comparteixin experiències professionals, lúdiques entre d'altres,
Les persones que han signat aquest document han estat Juli Minoves Triquell, Ministre de Cultura, Turisme i Ensenyament Superior i Susanna Vela Palomares, Ministra d’Educació i Cultura a Andorra. A les Illes Balears han sigut Fanny Tur Riera, Consellera de Cultura; Esperança Camps Barber, Consellera de Transparència, Participació i Cultura; Bàrbara Galmés Chicón, Consellera d’Educació i Cultura; Damià Pons Pons, Conseller d’Educació i Cultura; i Gabriel Oliver Oliver (Biel Majoral), Consell Insular de Mallorca. A la Catalunya del nord, han signat François Calvet, Diputat a l’Assemblea Nacional Francesa i senador; Joan Pau Alduy Triaire, Senador i batlle de Perpinyà; i Jaume Roure, President de la Regidoria de Cultura Catalana de Perpinyà. A la Catalunya del sud, han sigut Lluís Puig Gordi, Conseller de Cultura; Joan Manuel Tresserras Gaju, Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació; Àngels Ponsa Roca, Consellera de Cultura; Laura Borràs Castanyer, Consellera de Cultura; Ferran Mascarell Canalda, Conseller de Cultura; Josep-Lluís Carod-Rovira, Vicepresident de la Generalitat de Catalunya; Clara Ponsatí Obiols, Consellera d’Ensenyament; i Oriol Izquierdo Llopis, Director de la Institució de les Lletres Catalanes. A la Franja d'Aragó, el manifest ha estat signat per Josep Antoni Chauvell Larrégola, President Comarcal de La Llitera; i Rosa M. Domènech Vidal. Vicepresidenta del Consell Comarcal i consellera de Cultura. A l'Alguer han signat Esteve Campus, President de la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques; i Carles Sechi Ibba, Síndic de l’Alguer. Al País Valencià, han estat Josep Lluís Albinyana i Olmos, President de la Generalitat Valenciana; Àgueda Micó Micó, Diputada i portaveu de Compromís al Congrés dels diputats espanyol; Jordi Sebastià Talavera, Diputat al Parlament Europeu; Rafael Climent Gonzàlez, Conseller d’Economia Sostenible; i Francesc Xavier Rius Torres, Responsable de l’Àrea de Cultura a la Diputació de València. Han col·laborat Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.