Carmela Fortuny a la plaça de Doctor Galtés FOTO: Bernat Millet

Política

Fortuny (Junts per Sant Cugat): "Em preocupa que aquest model de ciutat es perdi"

Carmela Fortuny és l'alcaldable per Junts per Sant Cugat

Carmela Fortuny és l’actual alcaldessa, però es presenta per primera vegada a l’alcaldia. El juny del 2018 va substituir Mercè Conesa al capdavant del consistori, quan era tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement  i Promoció de la Ciutat. Va ser tinent d’alcalde de Serveis a la Ciutadania (de 2007 a 2011) i directora general al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. Es presenta amb Junts per Sant Cugat, hereva de CiU, que va treure 11 regidors i 13.524 vots el 2015, un 36,97% del total.

L’habitatge ha estat un dels problemes del últims anys, com pot solucionar els problemes d’habitatge a Sant Cugat?

És un problema complex que no afecta només a Sant Cugat, sinó a tota l’Àrea Metropolitana. No hi ha una única resposta. Tenim una eina molt potent que és Promusa, hem orientat l’habitatge protegit de venda a lloguer, que és la necessitat d’ara. La primera resposta és construir més habitatge mitjançant Promusa. Tenim un pla 20-30 ja tenim reservats i dissenyats 1.000 habitatges més de lloguer social. Una altra resposta és que, com a Ajuntament, puguem fer modificacions urbanístiques que el que vol és que un 30% dels habitatges que faci un promotor privat sigui reservat per habitatge públic de lloguer. En el cas que el promotor no ho accepti, l’Ajuntament pugui fer l’adquisició del mecanisme del tempteig i retracte. També, hem tirat endavant una proposta de cooperativa a Mira-sol i ja tenim dos terrenys més a la Floresta i Valldoreix.

S’ha de construir als barris? A Valldoreix i la Floresta?

Sí, en aquests 1.000 habitatges inclou habitatge a Valldoreix i a Sant Cugat i formes de cooperativisme a Mira-sol a Valldoreix i a la Floresta. Un altre aspecte important és que la gent és pugui mantenir en el seu habitatge. En aquest darrer pressupost s’han adjudicat 806 mil euros en ajuts a lloguers, temes de pobresa energètica... L’objectiu és que el 5% de l’habitatge a Sant Cugat sigui protegit.

N’hi ha prou amb l’habitatge protegit? Com es pot regular el preu del mercat lliure des de les administracions?

No tenim eines per regular el preu del mercat, tampoc tenim eines per obligar un promotor o a una persona que vulgui llogar el seu habitatge a dir-li aquest és el preu màxim. Segurament seria un factor positiu. Estem explotant totes les eines que podem fer servir com administració local. Si donarem resposta al problema de l’habitatge a Sant Cugat? A tota? No. Ni nosaltres ni a Cerdanyola, ni a Rubí.. El que és important és que tots els municipis de l’Àrea Metropolitana tinguem com més mesures millor perquè la gent pugui quedar-se a viure en el lloc on vulgui, on ha nascut o on decideix desenvolupar el seu projecte vital. Totes aquetes propostes estan o aprovades i d’altres estan en fase d’execució molt avançada.

Així el problema de l’habitatge és de sistema i per tant governi qui governi no serà fàcil de solucionar?

El problema d’habitatge és d’aquest que governi qui governi és important que hi hagi grans consensos. Quan vaig tenir sort de ser alcaldessa el primer que vaig fer va ser una ronda amb tots els partits polítics per intentar un pacte local d’habitatge. Si torno a ser alcaldessa, jo ho tornaré a intentar.

La seguretat i els robatoris a domicilis han estat un dels problemes als quals s'ha hagut d'afrontar. Com es poden incorporar més agents a Sant Cugat? Quina feina s'ha fet?

La seguretat no només són els robatoris, també que les dones puguem anar d'un lloc a l'altre de la ciutat sense tenir por. L'any 2018, Sant Cugat va patri una situació molt preocupant, perquè hi va haver molts robatoris a domicili. Hem establert una triple estratègia que ha estat una veritable coordinació entre Mossos i Policia Local. Això ha tingut un gran impuls gràcies al nou cap de Mossos que ha estat molt col·laborador. D'altra banda, també hem pogut crear grups de paisà entre Policia Local i Mossos d'Esquadra que ha permès fer més vigilància. El segon punt ha estat el treball amb els veïns i entre els veïns, s'han establert diferents grups de WhatsApp en zones que ens preocupaven, El tercer punt ha estat aplicar tecnologia en la seguretat. La triple estratègia ha donat els seus resultats i jo ho dic amb la boca petita, perquè m'agradaria que la seguretat fos el 100% i robatoris zero. Però dades de mossos ens confirmen que en aquest quadrimestre s'ha reduït un 50% els robatoris i això és molt important. Què hem de fer? Continuar treballant de la mateixa manera i continuar reclamant efectius de mossos. Mentre no puguin arribar més efectius no ens podem quedar de braços plegats, o fer la queixa per la queixa.

Aquestes noves tecnologies, el dron, el robot...poden substituir aquesta mancança?

Substituir no, de cap de les maneres, calen més mossos a la ciutat i nosaltres també hem incrementat la Policia Local, hem passat de 80 a 97 agents. S'han incrementat i de la mateixa amanera que la única solució no és incrementar només els efectius, tampoc l'única solució és tenir tecnologia i coordinar-nos bé. Han de ser accions paral·leles.

Com ha de ser la mobilitat a Sant Cugat? S'han de treure els cotxes del centre de la ciutat?

Partim de la qualitat de l'aire, vull que Sant Cugat s'hi respiri bé, vull que sigui una ciutat saludable, pensada per a les persones i Sant Cugat ho pot fer. Sant Cugat pot parlar de tu a tu a qualsevol ciutat europea que hagi desenvolupat aquest tipus de mobilitat. Ens cal que tinguem polítiques valentes i ens cal la complicitat de la ciutadania, i per tant, nosaltres ja fa temps que treballem amb aquesta mobilitat sostenible i cal donar-li aquest impuls que li volem donar en el proper mandat. A tota la feina feta, a l'impuls de la mobilitat sostenible mitjançant la bicicleta, també la incorporació de les àrees verdes que han evitat que milers i milers de cotxe deixessin de buscar aparcament al centre de la ciutat i la contaminació que això suposava, l'increment de carrils bici que hem passat de 41 a 50 i volem arribar a 55. Impuls del transport a la demanda i que l'anirem implantant. Tot el canvi de la flota municipal... tot això encara se li ha de donar una política més valenta. Això passa per continuar amb la vianantització dels nostres carrers.. Serem valents per treure el cotxe privat de la ciutat, però cal trobar equilibris amb el comerç. Amb les persones amb mobilitat reduïda, amb els veïns que viuen al centre...

També tenim identificat la necessitat de moure't per la ciutat amb bicicleta, o amb patinet, però ben regulat, això és molt important, preservar la seguretat de la persona que va a peu, però caldrà connectar aquests carrils bici Tenim identificats 60 punts vermells que cal millorar per connectar millor.

Ha dit que s'ha de ser valent per fer aquestes polítiques, per treure els cotxes del centre s'ho ha de ser. Quins carrers s'han de vianantitzar en un futur.

Ho preguntarem als veïns i la ciutat ens ho marcarà, ara és molt clar que és l'avinguda Cerdanyola.

Han identificat que al centre en hores punta hi ha molts cotxes?

Hem d'induir a què les persones deixin el cotxe a casa perquè tenim una ciutat preparada perquè la gent opti per altres tipus de mobilitat. Quan parlem de la qualitat de l'aire tothom hi està d'acord, en aquest cas,tenim molt clar que passa per cada vegada menys cotxe privat, per tant has de tenir una bona xarxa de mobilitat alternativa. Carrils bicis? Molts, però ben connectats. Autobusos? Molts, però adequats a la freqüència ai a les necessitats de la ciutat. Vianantitzacons, com més millor però has de trobar equilibri per accedir a la ciutat.

Què fem amb la rotonda de l'hipòdrom?

En tenim dues que estem planificant per passar pel mig, la de la rambla del Celler, per donar prioritat als vianants i als ciclistes. Després hi ha l'hipòdrom que té tres fases, s'ha de connectar Sant Cugat amb Rubí d'una manera sostenible. L'hipòdrom ha estat un aprenentatge. Hi haa cues, si la gent agafés menys el cotxe n'hi haurien menys. Aprofitant que fèiem aquest pas més amable per les persones que anaven a peu i amb bicicleta vam intentar fer un canvi, unint les tres rotondes amb una, perquè teníem un simulador que tècnicament ens confirmava que no millorava el 100%, però que hi havia una situació més positiva. Ho vam provar un cap de setmana i un altre i no va anar bé. La bon política vol dir que quan veus que la cosa no va bé, és fer una aturada i repensar i tornar a aplicar noves mesures. S'està pensant com podem millorar la mobilitat d'aquella zona, però si que hem continuat amb la seguretat dels vianants i biciletes que això no significa un canvi de direcció de la mobilitat del cotxe.

Cap on anirà?

No variarà massa del projecte inicial, però abans hem d'acostumar a la ciutadania a buscar altres trajectes, que existeixen i són més curts. No els aplicarem fins que no tinguem la certesa que aquesta vegada l'encertem.

Parlant de rotondes... s'ha criticat a vegades per alguns grups municipals que es destina massa diners a tenir les rotondes amb flors ,per exemple, Sant Cugat és una ciutat aparador?

Partim de la idea que Sant Cugat és una ciutat que atrau molta empresa, que atrau riquesa i aquesta riquesa ens permet després distribuir-la, primer evidentment en allò que es toca fer com ajuntament i que ningú quedi enrere. I que un cop hem cobert aquestes necessitats bàsiques ens toca tenir aquest model de ciutat, un model de ciutat que és singular, que és diferent que el nostra entorn i que és una ciutat que podria haver estat de 200 mil habitants amb el primer PGM i que va haver-hi una aposta molt valenta per fer un urbanisme que tenim ara i que ens permet tenir una ciutat verda. Continuarem apostant per allò que molta gent identifica com a positiu i que és un punt per decidir venir a viure aquí, i els que hi són ho valoren molt positivament., No ho dic jo, ho diuen les enquestes. Continuarem apostant, perquè tenim recursos per fer-ho, per una ciutat verda i una ciutat bonica. Ho continuarem apostant per donar resposta perquè el 92% de les persones que diuen que estan molt satisfetes de viure a Sant Cugat i que consideren que l'entorn verd és un terme que ens fa singulars, que és el nostre model, aquesta manera de viure continuarem apostant per aquest model. No sé si la Cup el que vol és deixar de tenir espais verds, o que la gent no tingui flors, o que tinguem un tipus d'urbanisme diferent. Què volen planta més 10? Ja ens ho explicaran. Més enllà d'atacar aquest projecte, que expliquin el seu projecte o com canviaran aquest projecte.

En contra d'aquestes crítiques de que la ciutat està massa bonica, hi ha veïns que es queixen de l'estat per exemple de les voreres...

Tenim gairebé un arbre per habitant. Ara és un repte per la ciutat perquè aquests arbres s'han fet grans ... ara tenim una diagnosi que ens fa identificar millor quin tipus d'arbrat hem de posar a la ciutat. Tenim un pal de manteniment d'arrenjament de voreres hem fet una inversió increïble, però no arribem a tot. Anem fent i anem arranjant i prioritzem aquells espais que estan pitjor.

El comerç també és un repte, el petit comerç tanca, els lloguers estan pels núvols...

Hem fet un pla estratègic de comerç, en el proper mandat s'ha de fer un pal director urgent de rescat del comerç i això implica bonificacions., això implica fer el centre bonic perquè la gent tingui ganes de venir a comprar al centre de Sant Cugat i els comerços tingui ganes de mantenir-se. També passa per acompanyar a què el comerç del centre evolucioni, alguns ja ho han fet altres els haurem d'acompanyar. És una de les meves prioritats, una ciutat sense comerç és una ciutat morta. Hem de trobar equilibris amb la mobilitat, perquè s'ha de descarregar, carregar, hi ha formules que es poden pactar amb ells i hi veiem recorregut. També hi ha la possibilitat de dinamitzar culturalment espais que potser són més accessibles, com per exemple l'espai de Pere San. Intentarem posar una rampa d'escala mecànica que millori l'accessibilitat entre Rius i Taulet i avinguda de Catalunya en aquest cas, perquè pugui donar una millor accessibilitat a la part de la plaça de Sant Pere.

Això implicaria tancar Rius i Taulet?

No. És factible les dues coses.

Com s'ha de solucionar el problema de Torre Negra? S'haurà d'acabar negociant amb els propietaris?

De moment estem a la pantalla de defensar Torre Negra amb tota la contundència, hi ha grups polítics que ja estan dubtant i això em trenca el cor, i se li ha de trencar a la ciutadania, després del consens històric de més de 23 amb el tema de torre Negre. Diàleg amb els propietaris? Tot. Aquestes compensacions milionàries que cometen? No són certes. Les lleis d'Urbanisme no contemplen aquest escenari. Continuarem preservant Torre Negra i els nous creixements seran cap a l'autopista i a la zona nord i no cap a Collserola.

Acceptaria algun pacte, alguna permuta?

Ja se'ls hi va proposar en el seu moment. Ara no et puc dir si, sí, o si, no. Ara hem d'esperar les sentències.

Ja sabem com afectarà l'entrada a la zona 1 l'impost de l'IBI?

No, no ho sabem. És bo estar a la zona 1 però aquest impost ha de ser equitatiu i l'ordenança s'ha d'aplicar de manera correcta en el moment d'implantar aquesta mesura nosaltres vam presentar al·legacions i no se'ns va acceptar les nostres aportacions. Estem amb un contenciós administratiu amb altres ajuntaments i també hem demanat mesures cautelars. A cap ciutadà se li ha girat el rebut, aquest impost no el gira l'Ajuntament, l'Ajuntament no apuja l'IBI. Ho vull deixar molt clar. És un impost que es calcula segons l'Ibi de cada ciutat que el giri l'àrea i que es calcula d'acord amb l'IBI, en el cas de Sant Cugat, la fórmula estava mal aplicada i això feia que s'hagués de pagar de manera inequitativa i més elevada del compte.

No es podria pagar aquesta taxa d'alguna altra manera?

Per llei no pot ser, tot i que ens agradaria. Quan tinguem la T-Mobilitat serà diferent perquè pagaràs menys pel transport en funció de l'ús. Si els jutjats no ens donessin la raó, nosaltres hem fet una reserva pressupostari per poder bonificar aquelles situacions que els pugui afectar de manera punyent.

Per primera vegada es presenta sota unes sigles que no són CiU. Com ho afronta?

De fet, jo ho he demanat, jo que sóc del PDeCAT, vaig posar la condició que per mi era incondicional per presentar-me a l'alcaldia, que era sortir de l'àrea de confort del partit i treballar i aconseguir una llista de poble, una llista transversal amb el que persones que potser no hauríem pensat mai que s'apuntin a aquest projecte i que no pertanyen a cap projecte polític, no totes, hi ha d'haver un equilibri. Persones que han demostrat des de fa molts anys han treballat a diferents sectors per la ciutat. El partit en una assemblea ho va ratificar i a partir d'aquí he estat jo que d'una manera molt personal i amb el consens del president del partit hem anat configurant aquesta llista.

És arriscat?

Arriscat no, honest, valent i que donem una resposta al que demana la gent. Jo vaig intentar fer una llista unitària, no va ser possible. Al final la unitat l'he aconseguit amb diferents persones de la ciutat amb les quals compartim projectes i que són compromeses amb el país.

No li fa por que aquesta gent que està contenta amb el model de ciutat, no identifiquin amb la seva llista els precursors i els que han afiançat aquest model?

Nosaltres ho hem explicat des del minut zero. Jo quan vaig presentar la meva candidatura la foto era amb els alcaldes Aymerich, Recoder i Conesa. Jo defenso aquest projecte. El repte el tenim a garantir que això arribi als votants que la gent identifiqui amb la marca Junts per Sant Cugat, que és la primera vegada que es presenta. Amb això hi estem treballant totes les persones de la candidatura. Explicar-ho no des de l'atac. El dia 26 veurem si hem estat capaços d'arribar aquest missatge i sobretot de convèncer.

Creu que alguns votants no independentistes que eren votant de l'antiga coalició de CiU, deixin de votar-la pel paper que ha tingut el consistori amb el procés?

Ser de persones que no són independentistes que diuen nosaltres ens estimem aquesta ciutat i sabem que aquest model de ciutat el representeu vosaltres, per tant manifesten que en uns altres comicis voten en una clau, i en l'àmbit local votaran amb una altra. Jo parlo molt de ciutat sense amagar-me que vull república i que els presos i els exiliats tornin a casa i que vull un país lliure. Això no em desviarà ni un mil·límetre per treballar per la ciutat, perquè és compatible.

Amb una ciutat de 90 mil habitants, on les distàncies són molt grans, on hi ha gent que hi viu, però que no hi fa vida i que també voten. Potser que amb el tema independentista surtin a votar en clau nacional...

Jo espero que pensin amb la ciutat i en aquest model.

ERC va guanyar les eleccions generals. Li fa pensar això que hi pot haver un canvi de govern a Sant Cugat?

No tinc la bola de vidre. Jo crec que la gent de Sant Cugat sabrà pensar en clau local, però la política està molt fragmentada hi ha hagut molts comicis, entenc que la ciutadania estigui una mica desorientada en certs moments, però les persones tenen criteri. Confio amb el bon criteri de la gent. Surti el que surti haurem d'agrair el que hagin votat. Sobretot el que voldrem agrair és que participin, el més important d'una democràcia és que la gent participi i digui la seva.

La preocupen aquestes formacions noves que van dirigides al seu votant... la preocupa?

La meva preocupació és que Sant Cugat continuï amb aquest model, pel qual tantes persones s'han decidit venir a viure-hi mantenir-s'hi. El que em preocupa és que aquest model de ciutat no es perdi, estic convençuda i aquests anys ens avalen, aquest projecte només el podem defensar des de Junts per Sant Cugat.

Veu un pacte d'esquerres?

Ho han dit ells obertament. Estan dient que ERC pactarà amb la CUP, amb l'objectiu de fer-nos fora. Adreçar-te a la ciutadania dient que ens ajuntarem per fer fora els que fa 32 que governen, perquè la meva resposta és: Què dubten de què ha votat durant aquests 32 la ciutadania de Sant Cugat? Quin és el model que proposen per substituir el model pel qual nosaltres hem estat al govern durant tants mandats? Quin és el model? Canviar el model urbanístic? No tenir un entorn verd? No optar per la qualitat de l'aire? No treballar per les persones? No treballar pel país? Apel·laré a la meva campanya defensant el model i que aquest model està en risc si hi ha aquest pacte entre ERC i la CUP.