Marxa de torxes independentista a Sant Cugat. FOTO: Ale Gómez

Política

Els partits independentistes de Sant Cugat sumen els comuns en el suport a l'Amnistia

La proposta té l'origen en una moció conjunta de Junts per Sant Cugat i ERC que ha rebut també el vot favorable de la CUP i En Comú Podem i la negativa del PP i Vox. El PSC s'hi ha abstingut

L’equip de govern de Sant Cugat, format per Junts per Sant Cugat i ERC, ha presentat una moció per donar suport a la Llei d'Amnistia aprovada el passat 30 de maig al Congrés dels Diputats. Han votat a favor la CUP i En Comú Podem, s’ha abstingut el PSC, i han votat en contra el PP i VOX. Per cinquena vegada en set anys s'ha donat suport a l'Amnistia al Ple de Sant Cugat. Aquest cop, però també ha rebut el suport d'En Comú Podem.

Més info: Front comú dels grups independentistes de Sant Cugat per una Llei d'Amnistia

A favor de la Llei d'Amnistia

Aquesta moció "celebra" l'aprovació de la Llei d'Amnistia i "reclama" la seva "aplicació immediata" per posar fi a la "persecució político-judicial" que ha viscut l'independentisme. També subratlla que l’Amnistia no resol el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, que, segons assegura, només es podrà solucionar per vies polítiques i democràtiques. El contingut de la moció es traslladarà al Parlament de Catalunya, a les Corts Espanyoles i al Parlament Europeu.

El tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Puigneró, de Junts per Sant Cugat, ha defensat en una llarga exposició la moció presentada en defensa a la Llei d'Amnistia i, entre els diferents aspectes que ha explicat, ha destacat que l’1 d’octubre va ser un "acte de desobediència" a una "prohibició il·legítima" i no un "delicte de rebel·lió", tal com ho han reconegut diversos tribunals europeus. Ha criticat que l’Estat espanyol no volia "jutjar" sinó "castigar" aquests fets i que l'Amnistia és necessària per corregir aquest "error judicial".

En la mateixa línia, la regidora de Memòria Històrica, Esther Madrona, d'ERC, ha celebrat també la publicació de la llei d'amnistia al BOE i ha subratllat la importància de seguir lluitant per un referèndum d’autodeterminació i un millor finançament per a Catalunya per resoldre l'"infrafinançament" del país.

Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, ha votat a favor i ha destacat que la llei d'Amnistia permet "treure el conflicte dels jutjats i iniciar un nou cicle polític". També ha reconegut la implicació de la seva formació en impulsar els indults, la reforma del delicte de sedició i l’amnistia, sobretot a través de Jaume Asens de qui ha dit que va posar "el cor i el cap".

A més, el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Sant Cugat, Marco Simarro, ha defensat la llei d’Amnistia com un pas per "acabar amb la repressió", tot i lamentar que no reconegui el dret d’autodeterminació ni exclogui delictes de terrorisme.

Abstenció del PSC

Per la seva banda, Elena Vila, regidora del PSC, autodefinida com a "profundament sanchista", ha explicat l’abstenció del seu partit i, en aquest sentit, ha destacat que, tot i defensar l'Amnistia com una oportunitat per avançar, la moció presentada té un to massa divisori i no promou la cohesió. També ha defensat un "futur de cohesió i de progrés" i ha rebutjat els "xocs de trens i carrerons sense sortida" i una moció "netament independentista".

En contra de la Llei d'Amnistia

En una llarga intervenció, Alfredo Bergua, regidor del PP, ha criticat durament la Llei d’Amnistia, qualificant-la de "corrupció política" i d’inconstitucional, i ha defensat la independència del poder judicial. I ha carregat amb els socialistes dient que el que fa un any deien que era inconstitucional, ara ho és per poder-se quedar en el poder.

Marcos Rodríguez, regidor de VOX, ha insistit també en la idea de Bergua i ha qualificat la Llei d’Amnistia com "un acte de corrupció política" fet per Pedro Sánchez per mantenir-se al poder, i l’ha considerat una "traïció" als espanyols.

Moment tens entre la regidora Vila i el regidor Rodríguez

D'altra banda, el torn de rèpliques ha tingut un moment tens entre la regidora Elena Vila i Marcos Rodríguez després que aquest s'hagi referit al fet que els socialistes han venut  el "cul" per set vots i ha qualificat aquest fet de "vergonya". En resposta a això, Vila, profundament indignada, ha dit que és una "vergonya" que en un ple municipal es parli del "cul" d’una regidora. "Mai podem faltar el respecte a cap regidor. A mes ho diu perquè soc dona. Això no li penso consentir", ha exclamat Vila.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.