El govern (Junts i ERC) aprova el pressupost, amb l'oposició en contra, i les ordenances
El govern de Sant Cugat format per Junts i ERC, ha aprovat, en aquest ple de desembre, el pressupost per aquest 2025, però ho ha fet en solitari davant les crítiques de l'oposició, tant de dretes com d'esquerres. En total els comptes per aquest 2025 són de 175 milions (31 milions més que el 2024), però continuen marcats per la contenció, tot i que el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha apuntat que l'Ajuntament va "pel bon camí" per recuperar les finances i sortir de la tutela de la Generalitat, després del dèficit que ha patit l'Ajuntament arran de la gestió del tripartit.
Consulta com es gestiona el pressupost i on van a parar els diners.
En canvi, en la sessió plenaria, celebrada aquest dilluns 30 de desembre, també han tirat endavant les ordenances fiscals, amb les abstencions del PSC i CUP, i els vots en contra d'ECP, Vox i PP. Unes ordenances marcades per l'augment de l'IBI i la nova taxa de residus. Tot i això, Brugaroals ha defensat que no s'apuja la pressió fiscal perquè les taxes s'actualitzen al nivell de la inflació per tal que no "hi perdi ni Ajuntament ni ciutadans".
Tots en contra del pressupost
Tant els partits de dretes com els d'esquerra han votat en contra dels pressupostos presentats pel govern, tot i que per motius diferents. Pel PSC, la seva portaveu, Elena Vila, ha destacat que els pressupostos son poc ambiciós "per una ciutat com sant Cugat" i que es governa la ciutat com si fos un petit negoci"."Quadrar els comptes és necessari, però falta ambició per tal de generar oportunitats". Vila ha trobat a faltar més inversió en cultura o en esports.
Pel que fa a aquesta inversió amb temes esportius i culturals, els socialistes coincideixen amb el PP. Així ho ha expressat Álvaro Benejam, portaveu dels populars, que també ha destacat que pel seu grup també seria prioritat augmentar la partida en manteniment de la ciutat. "Hi ha una inversió amb un pla de voreres, però no és suficient".
Per la CUP, el portaveu, Marco Simarro, ha criticat la inversió en serveis socials i ha dit que "si la despesa es queda, igual i la situació de la ciutadania ha empitjorat, si es mantenen els mateixos recursos el que es fa és retallar"."S'ha insistit molt en gestionar bé i fer-ho millor amb menys. L'Ajuntament no ha invertit tot el que s'havia d'invertir. Les retallades poden haver sigut dobles per la contenció i per la falta d'execució del pressupost". A més ha dit, que el pressupost no inclou un nivell de redistribució necessari i que és un pressupost que "expulsa a la ciutadania" de Sant Cugat.
En aquesta línia també s'ha expressat la regidora d'En Comú Podem, Aina Balada: "És un pressupost que vol vendre relat de bona gestió i acabar en superàvit. La ciutadania hi perd econòmicament. Sant Cugat és la segona ciutat més desigual de Catalunya, estem fent el camí perquè sigui la primera. No podem permetre un pressupost que no sigui una eina de repartició de la riquesa. Vostès volen que a Sant Cugat es quedi un determinat tipus de gent i qui no s'ho pugui permetre que marxi".
Al seu torn, la portaveu d'ERC, Esther Madrona, tot i formar part del govern també ha intervingut com a partit i ha volgut destacar que es recuperen les partides destinades al 0,7% de cooperació. "En el pressupost de l'any passat no es va retallar en despesa social, però sí que en cooperació, però ho recuperem". En paral·lel a això, Madrona ha tirat un dard al seu soci de govern a l'Ajuntament de Sant Cugat (Junts) perquè aprovin el pressupost a l'EMD de Valldoreix governant per les esquerres. "Necessitem que l'EMD de Valldoreix aprovi el seu pressupost també".
Per la seva banda, el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ha dit que vota en contra dels pressupostos per la despesa ideològica amb feminismes per exemple o canvi climàtic. "Estem per la contenció de costos en temes ideològics".
Les ordenances
Pel que fa a les ordenances fiscals, aquestes han tingut els vots a favor del govern, les abstencions del PSC i la CUP i els vots en contra del PP, Vox i ECP. La principal novetat a les ordenances és la nova taxa de residus, que segons ha explicat Brugarolas, ve imposada des d'Europa. Una afirmació que li ha qüestionat el regidor del PP Alfredo Bergua: "Europa fa una recomanació i és Sánchez qui decideix aplicar-la. La pressió fiscal als santcugatencs l'apuja el president i l'alcalde de Sant Cugat". Brugarolas, per això, ha tornat a defensar que la pressió fiscal no s'apuja."Aquest 25 hi ha un sotrac que és la taxa de residus. Veníem del 24 que vam congelar els impostos i hi havia inflació. Ni s'apuja ni s'abaixa la pressió fiscal. Hi ha 1,4% acumulat de pressió fiscal". El responsable d'Economia ha afirmat que no és voluntat del govern posar la nova taxa.
Brugaroals també ha explicat que la intenció del govern és aplicar tarifació social en el pagament d'aquesta taxa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.