El govern de Sant Cugat presenta un pressupost de 2025 amb incertesa sobre les inversions
La contenció i l'increment d'ingressos i despeses marcaran els comptes de 2025 i les inversions previstes estan supeditades a tancar el 2024 en positiu
El govern de Sant Cugat de Junts i Esquerra ha presentat un pressupost de 2025 que estarà marcat per la contenció, l’increment dels ingressos i la incertesa sobre la possibilitat d’executar les inversions. “Donem continuïtat a l’ajust, però en línia clara de millora”, ha explicat el tinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas, que ha reconegut que estan “lluny” de la situació desitjada, després d’un 2024 marcat per les retallades per revertir el dèficit. Junts i ERC han aprovat els comptes aquest 28 de novembre en un ple extraordinari i ho han fet en solitari, ja que tota l'oposició ha votat en contra.
La previsió és “començar a recuperar” partides relacionades amb esport, cultura, manteniment urbà o parcs i jardins i el suport a les entitats de cooperació. Amb tot, el responsable econòmic ha advertit que revertir "el desajustament estructural" de l'Ajuntament "requerirà un període llarg de contenció": "No es fa en un any". Tot i això, ha insistit en el "compromís" de no retallar en àmbits com educació i serveis socials. A més, ha assegurat que les entitats no veuran disminuir el "suport" de l'Ajuntament.
Carles Brugarolas ha estat contundent: “No estem en situació d’abandonar la contenció en el pressupost”. Tot i això, apunta a una “clara línia de millora” en la recerca de l'equilibri financer entre els ingressos i les despeses. El TOT Sant Cugat desgranarà els comptes en detall els pròxims dies.
Les xifres del pressupost
El pressupost sobre el paper s’eleva fins als 175,8 milions d’euros, el que suposa un increment del 22% respecte al 2024. Però és un increment incert, ja que hi ha previstos 16 milions d’euros d'endeutament que, si l’exercici actual no es tanca en positiu i no es pot sortir de la tutela de la Generalitat, cauran en picat. Una situació que afectaria directament als 22 milions d'euros pressupostats en inversions, que s'ensorrarien.
El govern es manté prudent sobre el resultat de 2024 i, fins a finals de gener o febrer, no se sabrà. "Ens agradaria un rellançament important de la capacitat inversora", ha reconegut Brugarolas. Si no s'aconsegueix, s'hauran d'escollir les inversions possibles. L'habitatge, es preveuen destinar 2,5 milions d'euros a Promusa, "és una de les prioritats".
"Si aconseguim tancar el 2024 en positiu, voldrà dir que podrem sortir del pla de sanejament i de les limitacions d’endeutament i podrem recuperar la capacitat inversora. Si no ho fem, decaurien la majoria de les inversions", adverteix el tinent d'alcaldia, que no s'ha mullat sobre tancar el 2024 en positiu.
Increment d'ingressos
La xifra assegurada és la del pressupost corrent, que s’incrementa de 132 a 153 milions d’euros. Els ingressos s’han disparat per la nova taxa de residus (+7,5 milions), l’increment del 2,6% de l’IBI (+1,1 milions) o el desbloqueig de l’atorgament de llicències (+1,5 milions). I especialment perquè tot apunta que l’Àrea Metropolitana es farà càrrec dels 6,5 milions del transport públic o la venda de parcel·les per quatre milions. D'altra banda, s'incrementaran ingressos pel context econòmic, com l'Impost sobre Activitats Econòmiques (+1,4 milions).
El govern xifra en onze milions l’increment de recursos derivats directament de la seva gestió."S’han desenvolupat iniciatives de gestió que ens permeten generar 11 milions addicionals d’ingressos que ens permeten arribar a una situació més equilibrada", ha indicat Brugarolas. A més, mantenint la voluntat de "no augmentar la pressió fiscal" als ciutadans, més enllà d'augments en funció de la inflació.
Més despeses
Tot plegat ha de servir per fer front a l’increment de despeses, marcat per la posada en marxa del servei de recollida de residus i neteja viària o la posada en marxa de nous equipaments com La Unió o el Complex Aquàtic de Mira-sol. Un increment de despesa generalitzat que “preocupa” al govern i imposa la prudència: "Hem d'abordar el 2025 i successius amb molta precaució i preocupació per tot l’increment de despesa corrent".
Concretament, les despeses corrents en béns i serveis (aquelles que fan referència a contractes pels serveis que presta l'Ajuntament, com pot ser el de recollida de residus i neteja viària) augmenten de 47 a 58 milions d'euros. En canvi, la contenció es contempla en altres partides, com les subvencions a entitats i famílies, que experimenten un lleuger increment: d'11,5 a 12,6 i de 5,3 a 5,6 milions.
Optimisme amb les finances
Amb tot, hi ha una xifra que clarament millora, que és la diferència entre les despeses corrents i els ingressos corrents. Segons Brugarolas, el superàvit en aquest cas ha de ser d’uns quinze milions per garantir un equilibri en les finances. El 2023 va ser de només tres milions i aquest 2025 serà d’onze milions.
"Les despeses ordinàries creixen un 9% i els ingressos ordinaris creixen un 16%. És el que havíem d’aconseguir. L’Ajuntament sempre ha de generar un estalvi brut clarament positiu per fer front a amortització de deutes i a la capacitat inversora", ha emfatitzat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.