Presentació del pacte de govern entre ERC, PSC i CUP; amb el tinent d'alcaldia Pere Soler, l'alcaldessa Mireia Ingla i la tinenta d'alcaldia Núria Gibert FOTO: Bernat Millet

Política

Hi ha hagut vot de càstig al tripartit d'ERC, PSC i CUP a Sant Cugat?

Les forces del govern d'esquerres a Sant Cugat (ERC, PSC i CUP) han perdut 6.500 vots respecte a les municipals de fa quatre anys

Junts per Sant Cugat ha guanyat les eleccions municipals de Sant Cugat i recuperarà l'alcaldia davant la desfeta del tripartit. ERC, PSC i CUP, que han governat la ciutat els últims quatre anys després de 32 anys d'hegemonia convergent, han perdut en total quatre regidors i 6.500 vots respecte el 2019. La pregunta és si els santcugatencs han fet un vot de càstig al govern d'esquerres o la desfeta s'emmarca en un context general de davallada dels tres partits i l'augment de l'abstenció. 

Més info: Junts guanya clarament les eleccions a Sant Cugat i càstig al tripartit

Més enllà de les xifres, les primeres declaracions dels protagonistes apunten a la primera opció. El més contundent ha estat el socialista Pere Soler, fins ara primer tinent d'alcaldia: “No crec que el PSC hagi rebut un vot de càstig. Ha estat al govern en general. La ciutadania no ha entès la fórmula d’aquest govern. No hem explicat prou bé l’acció realitzada. Ha estat un mandat molt difícil per tota la gestió de la pandèmia”. Des de Junts, l'alcaldable Josep Maria Vallès se situava en la mateixa línia: "La ciutat no estava contenta".

L'alcaldessa Mireia Ingla (ERC) ha volgut posar en valor la tasca del seu govern, tot i ser conscient de la derrota: "Ara toca fer autocrítica, ja que la ciutat no ha fet confiança a aquest govern".

Més info: ERC perd 2 regidors i es queda sense opcions de revalidar l'alcaldia

Les esquerres, més castigades a Sant Cugat

Concretament, Esquerra ha perdut dos regidors i 3.869 vots, passant del 19,46 al 12,34% dels vots. El PSC ha baixat de 4 a 3 regidors, amb 1.099 vots menys i passant del 12,14 a l'11,13% dels suports. Finalment, la CUP s'ha quedat amb dos regidors, caient de l'11,03 al 8,75% i deixant-se 1.521 vots. Tot plegat, però, en un context de caiguda de la participació, que ha disminuït 12 punts a Sant Cugat respecte el 2019 amb 5.271 votants menys.

Per tal de saber si aquesta davallada de suport dels santcugatencs ha tingut un component local i de valoració del govern a Sant Cugat, és rellevant comparar aquests resultats amb el conjunt de Catalunya. El cas més cridaner és el dels socialistes, que han estat la força més votada al país i han incrementat el percentatge de vot del 22,2 al 24,4%. És a dir, mentre que al conjunt de Catalunya el PSC ha augmentat un 2% el percentatge de suports, a Sant Cugat han caigut un 1%. 

Més info: El PSC perd un regidor en un context d’alça de les dretes

Per la seva banda, Esquerra ha patit una forta patacada a tot el país, però la caiguda ha estat més accentuada a Sant Cugat. A Catalunya, els republicans han passat del 23,8 al 17,6% (6,2 punts menys), mentre que a Sant Cugat la pèrdua ha estat de 7,12 punts. Situació similar a la CUP, que a Catalunya ha perdut un 0,5% de percentatge de vot, mentre que entre els santcugatencs la davallada ha estat de 2,28.

Aquesta caiguda no ha estat compensada per la tornada al ple de Sant Cugat en Comú Podem, que ha entrat a l'Ajuntament amb dos regidors. Els vots obtinguts pels comuns són similars als que van obtenir el 2019, quan es van presentar en dues candidatures: Comuns i Podemos. Fa quatre anys, aquests dues formacions van rebre el 6,6% dels vots dels santcugatencs, mentre que ara han obtingut el 5,9%. Tot i baixar, la caiguda ha estat inferior a la dels partits del govern. Amb aquests resultats, l'esquerra es queda sense possibilitats de governar plegats.

Junts ha acaparat aquests vots?

L'altra punt de vista és Junts per Sant Cugat, que s'ha erigit com l'alternativa al tripartit amb un discurs de ser el "vot útil" per canviar el govern. Un objectiu que han assolit. Tot i això, també han perdut vots, concretament 1.336. Una pèrdua que s'explica per la baixada de la participació, ja que en percentatge de vot han passat del 27,52 al 28,25%. Per tant, sembla que els vots perduts per ERC, PSC i CUP no han anat a parar als juntaires, sinó més aviat a l'abstenció.

A més, l'increment percentual de Junts a Sant Cugat ha estat menor que al conjunt de Catalunya, on els juntaires han passat del 16,2 al 18,7%. Tot i això, cal destacar que a Sant Cugat, Junts tenia més competència d'altres hereus de Convergència i Unió com PDeCAT i Convergents i d'altres formacions independentistes com Independents o el Front Nacional. Entre tots han sumat més de 2.400 vots que no han obtingut representació ni han impedit la victòria del partit de Josep Maria Vallès. 

Així, malgrat ser impossible conèixer la motivació del vot, queda palès que els tres partits del govern (ERC, PSC i CUP) han patit una davallada major a Sant Cugat que al conjunt de Catalunya. En canvi, Junts s'ha quedat per sota de l'augment al conjunt del país. A més, cal recordar que els santcugatencs van posar una nota de 6,6 a l'estat de la ciutat en l'última enquesta de l'Observatori Sociològic (gener de 2023), la nota més baixa des de que hi ha dades. 

Loading...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.