Part del govern de Junts i ERC: Brugarolas, Paraira, Vallès, Picornell i Puigneró FOTO: Ajuntament

Política

"Infern fiscal" o "redistribució de la riquesa": els impostos de Sant Cugat, a debat

El govern municipal aprova el primer tràmit per les Ordenances Fiscals de 2025, que preveuen un increment de l'IBI del 2,6% i la creació de la nova taxa de residus

Les Ordenances Fiscals de l'Ajuntament de Sant Cugat pel 2025 han marcat el ple municipal d'aquest 21 d'octubre i s'ha constatat el canvi de suports del govern de Junts i Esquerra. L'any passat, l'executiu santcugatenc va plantejar una congelació d'impostos que va comptar amb el suport inicial de PP i VOX. Ara, presenta un increment de l'IBI d'un 2,6% i la creació d'una nova taxa de residus d'entre 87 i 261 euros que ve imposada per Europa i l'Estat. Populars i extrema dreta s'hi han oposat frontalment, però en canvi s'ha trobat més comprensió des de l'oposició d'esquerres.

Així, els impostos pel 2025 han superat el primer tràmit en la sessió plenària d'aquest 21 d'octubre, amb els vots a favor del govern (Junts i ERC), l'abstenció de PSC, CUP i En Comú Podem i el vot contrari de PP i Vox. Des de la dreta reivindiquen no tocar o abaixar impostos per combatre "l'infern fiscal" que viu la ciutadania, mentre que l'esquerra defensa un increment de la recaptació per aprofundir en la "redistribució de la riquesa" i l'enfortiment dels "serveis públics". 

Brugarolas: "La pressió fiscal no augmenta"

Carles Brugarolas (Junts), tinent d'alcaldia d'Economia, ha insistit que la pressió fiscal "no augmenta" malgrat la pujada de l'IBI. "La pressió fiscal relaciona el creixement de l'economia amb els impostos i és el que fem", ha afegit Brugarolas, situant l'increment del 2,6% en la crescuda del PIB i inflació prevista pel 2025. Ho ha definit com una "actualització" amb l'objectiu que "no hi hagi pèrdua de poder adquisitiu ni pel contribuent ni per l'administració".

Sobre la taxa de residus, ha volgut deixar clar que ve "imposada": "És un tràngol important i no forma part de la voluntat del govern". A més, ha advertit el 2026 haurà d'incrementar-se, ja que la recaptació haurà de passar dels 7,2 als 9,5 milions d'euros. També ha apuntat que la seva voluntat  de cara el futur és poder tenir en compte més dades sobre el comportament ambiental dels ciutadans per establir és bonificacions. 

Sobre "l'infern fiscal" esgrimit per la dreta, Brugarolas ha estat contundent i ha assenyalat l'Estat espanyol pel dèficit: "Quan quatre de cada deu euros que paguem els catalans marxen de Catalunya i no tornen, és surrealista venir aquí a criticar un augment de l'IBI del 2,6%". 

Elena Vila (PSC): "No us ha tremolat el pols a l'hora de retallar i renunciar a serveis públics essencials"

Des del PSC, Elena Vila s'ha mostrat satisfeta per l'increment de l'IBI: "Calia actualitzar la base fiscal. No fer-ho, significa retallar serveis públics, com hem vist aquest any". Tot i això, esperava una modificació més "ambiciosa" i ha carregat contra el govern: "No us ha tremolat el pols a l'hora de retallar i renunciar a serveis públics essencials". 

La socialista s'ha referit al compromís de l'alcalde de no augmentar la pressió fiscal i considera que s'ha trencat: "Ens sorprèn que després d'aquestes promeses públiques, ara s'han adonat que cal apujar l'IBI. I no hi ha cap rectificació. Tenen una relació complicada amb la veritat, no facin promeses que no poden complir ni populismes".

Álvaro Benejam (PP): "Sant Cugat ja és una de les ciutats amb una pressió fiscal més elevada"

El PP és un dels que s'ha mostrat més contraris a la proposta d'Ordenances. "Aquest any s'augmentaran els impostos, és la realitat", ha sentenciat Álvaro Benejam, que ha assenyalat que l'increment de l'IBI es fa coincidir amb la creació de la nova taxa de residus. "És cert que l'origen de la taxa és de fora, però el govern municipal s'ha aprofitat", ha reflexionat. En aquest sentit, ha plantejat que s'hauria d'haver creat la taxa, però s'hauria d'haver rebaixat la pressió fiscal per un altre costat. 

"Sant Cugat ja és una de les ciutats amb una pressió fiscal més elevada", ha lamentat Benejam, que ha recordat que la inflació dels últims tres anys ha estat molt superior a l'augment de la renda de les famílies. 

Marco Simarro (CUP): "Darrere de no apujar la pressió fiscal, hi ha el mantra d'abandonar la gent a la seva sort"

"Darrere de no apujar la pressió fiscal, hi ha el mantra d'abandonar la gent a la seva sort", ha lamentat Marco Simarro, portaveu de la CUP, que ha defensat les Ordenances com la principal eina de redistribució de la riquesa de l'Ajuntament: "Sant Cugat és la segona ciutat catalana més desigual i la meitat de la població té dificultats per arribar a final de mes. No apujar la pressió, no ens permet afrontar-ho".

Sobre la taxa de residus, ha demanat incorporar altres elements per medir la responsabilitat ambiental de la ciutadania per calcular l'impost (com la factura de l'aigua) i també normatives més enfocades a les grans corporacions, per ser les que més residus generen. 

Marcos Rodríguez: "Que la inflació augmenti, ens hauria de portar a fer el contrari i a abaixar l'IBI"

Des de Vox, Marcos Rodríguez ha defensat una baixada d'impostos: "Que la inflació augmenti, ens hauria de portar a fer el contrari i a abaixar l'IBI. No podem ofegar fiscalment les famílies quan tenen un increment de costos i els hi costa arriba a final de mes".

També s'ha mostrat contrari a la nova taxa de residus per "injusta i esbojarrada": "És impossible d'individualitzar la generació de residus. Es pagarà independentment del volum de residus i de reciclatge de cada família. El valor cadastral no és un indicador de qui contamina més o menys". En aquest sentit ha demanat una bonificació per les famílies nombroses. Per Rodríguez, la taxa de residus és "fruit dels deliris de la religió climàtica i la famosa Agenda 2030".

Aina Balada (En Comú Podem): "Qui contamina més, que pagui més"

Des d'En Comú Podem, la portaveu Aina Balada ha carregat contra les retallades de l'últim any i s'ha mostrat favorable a una major recaptació d'impostos: "L'Ajuntament podria haver justificat un augment superior per destinar els recursos a programes de vulnerabilitat pels nostres veïns". Entre altres, ha proposat multiplicar per tres el recàrrec de l'IBI pels pisos buits.

Sobre la taxa de residus, també ha demanat anar introduint millores en el seu càlcul per premiar aquells ciutadans que més reciclin i tinguin millor comportament ambiental: "Qui contamina més, que pagui més".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.