Els regidors de l'Ajuntament de Sant Cugat durant el ple municipal d'octubre. FOTO: TOT Sant Cugat

Política

Impostos, Torre Negra i la nova residència protagonitzen el ple municipal

La defensa del Jutjat de Pau de Sant Cugat, la multireincidència i la regulació dels lloguers de temporada han estat alguns dels temes tractats en les mocions

L'aprovació provisional de les Ordenances Fiscals ha estat la gran protagonista del ple municipal d'octubre, que ha tingut lloc el dilluns 21. Amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat i ERC Sant Cugat (grups municipals que conformen l'equip de govern), la ciutat comptarà amb una nova taxa de residus i els propietaris veuran un augment de l'Impost sobre Béns Immobles d'un 2,6% de cara el 2025.

Més info: "Infern fiscal" o "redistribució de la riquesa": els impostos de Sant Cugat, a debat

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Cugat ha explicat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat que no es pot urbanitzar el sector de la Torre Negra, posant punt final així a 30 anys de litigis. D'aquesta manera, la justícia ha rebutjat el recurs presentant per Núñez i Navarro, tot i que els propietaris encara poden reclamar indemnitzacions, una petició que segurament s'acabarà dirimint als jutjats.

En aquest ple municipal també s'ha presentat la nova residència que tindrà el municipi per a gent gran. Aquesta residència comptarà amb un centre de dia i una alternativa d'habitatge residencial i serà gestionada per una entitat sense ànim de lucre, que haurà de construir i gestionar el futur equipament.

Més info: Llum verda a la residència per a gent gran amb centre de dia i petits apartaments

Salut mental i subvencions per projectes per a joves

El municipi fa un pas endavant per fer realitat el local per a entitats de suport a la salut mental. Aquest local té per objectiu habilitar un punt de trobada per fer teràpies i activitats pensades per donar suport a les persones afectades i a les seves famílies.

Més info: Enllestit el projecte per adequar un local per a entitats de salut mental a Sant Cugat

En aquest ple municipal també s'ha presentat una nova línia de subvencions a projectes i activitats destinats al jovent a Sant Cugat. Aquests projectes i activitats han d'estar destinats a un públic de ciutadans d'entre 12 a 29 anys i estaran englobats en 7 àrees temàtiques.

Més info: Nova línia de subvencions a projectes i activitats destinats al jovent a Sant Cugat

Mocions aprovades

Sant Cugat ha defensat el seu Jutjat de Pau, després que el Congrés dels Diputats hagi iniciat la tramitació d'un projecte de llei orgànica per eliminar aquest tipus de jutjats. Amb una moció institucional, el Ple Municipal ha reivindicat l'òrgan com "un servei imprescindible i de proximitat" i ha lamentat la "possible pèrdua parcial o total de funcions i competències" del Jutjat de Pau a Sant Cugat.

Més info: Sant Cugat reivindica el Jutjat de Pau i reclama que mantingui les seves funcions

Una altra moció que s'ha aprovat ha sigut per posar fre a la inseguretat que genera la multireincidència. Presentada per Junts per Sant Cugat, i amb el suport del PSC Sant Cugat, el PP Sant Cugat i Vox Sant Cugat, la moció demana endurir el Codi Penal amb l'objectiu d'erradicar la impunitat dels delinqüents multireincidents. ERC Sant Cugat s'ha abstingut i la CUP Sant Cugat i En Comú Podem han votat en contra.

Més info: Sant Cugat demana endurir el Codi Penal per combatre la multireincidència

Sant Cugat comptarà també amb un projecte d'educadors de carrer a Sant Cugat, després que la CUP hagi presentat una moció. Aquest projecte, no obstant això, ha estat aprovat amb esmenes de l'equip de govern, cosa que han lamentat els cupaires perquè les esmenes "limiten el projecte al tema pressupostari i no tenen en compte el què és prioritari". La moció també ha comptat amb el suport del PSC i En Comú Podem, l'abstenció del PP i el vot contrari de Vox.

Mocions rebutjades

L'equip de govern ha rebutjat revertir les retallades en cooperació "en contra la seva voluntat", després que el PSC, la CUP i En Comú Podem presentessin una moció conjunta per garantir que un 0,7% dels ingressos ordinaris es destinessin a projectes de cooperació. El rebuig també ha comptat amb el suport del PP  i Vox, tot i el "compromís" de l'Ajuntament de "recuperar en un futur aquesta contribució".

També s'ha rebutjat una moció del PSC que proposava que els ingressos d'una venda puntual de patrimoni es destinin a habitatge protegit. El govern ha apuntat que aquesta mesura no resol el finançament de les polítiques d'habitatge, que haurien de tenir una planificació a llarg termini.

Més info: El Govern diu que una "venda puntual" no resoldrà els problemes d'habitatge de Sant Cugat

Per altra banda, Junts, el PP i Vox s'han aliat per rebutjar una moció d'ERC que demanava la regulació dels lloguers de temporada i d'habitacions. La moció comptava amb el suport del PSC, la CUP i En Comú Podem.

Altres mocions que tampoc han vist la llum han estat l'adhesió al Decàleg per garantir l'empadronament a Catalunya (presentada per En Comú Podem), abordar el greu problema de la immigració il·legal (Vox) o crear una borsa de voluntaris que acollin a casa joves immigrants (Vox).

Maltractament animal i la denúncia d'un cas d'assetjament, a l'Audiència Pública

El cas del cavall desnodrit a una finca de Can Barata continua portant cua. Abans de l'Audiència Pública del ple i durant el torn del públic, més d'un centenar de persones ha reclamat la dimissió de la regidora de Benestar Animal, Carme Ardid. 

Més info: Els animalisten exigeixen la dimissió de la regidora de Benestar Animal: "Prou mentides"

Per altra banda, la regidora de la CUP Ariadna Sierra ha denunciat un cas d'assetjament per part del secretari d'organització de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) de Sant Cugat, Josep Arcas. El membre de la JNC havia intervingut a l'Audiència Pública per demanar un posicionament als grups municipals sobre la sentència a les santcugatenques que van taller les vies de FGC durant la manifestació del 8-M de 2018. 

Més info: Una regidora de la CUP denuncia l'assetjament del secretari d'organització de la JNC

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.