Ingla: "El canvi de govern és un tema d'higiene democràtica"
Entrevista a Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès
Primera setmana com alcaldessa. Com se sent?
A poc a poc. És una situació nova per mi i t'has d'adaptar a l'espai i a les tasques i això vol dir anar parlant amb gent de la casa. Molt contents i molt il·lusionats.
Quina és la primera cosa que ha fet com alcaldessa?
El primer que vaig fer en arribar dilluns va ser el que vaig dir en campanya que faria: tres trucades i una visita. La primera, al Sindicat de Llogateres per comunicar-los que després de la Festa Major farem la primera reunió de la taula d'habitatge i decidir com volem encarar aquest repte tan important. La segona va ser a la Coordinadora d'entitats Esportives, Sant Cugat Creix per programar temes i després vaig parlar amb el president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, per quedar amb ell. I si tot va bé aquest divendres aniré a veure el Raül Romeva a la presó de Soto del Real.
Quins són els principals eixos d'aquest nou govern format per tres partits?
El 26 de maig a la nit ens vam interpel·lar els tres caps de llista i vam comentar que ens havíem de posar d'acord, ja que la ciutadania així ho va demanar a les urnes. Durant aquestes tres setmanes hem estat treballant pel que volem fer per la ciutat sense parlar de cadires.
Quins punts en comú han trobat?
Molts. Un d'ells, i és la prioritat, és l'emergència de l'habitatge que té aquesta ciutat que ara mateix expulsa a persones cada dia i que amb el pas del temps s'ha anat agreujant. Per una banda, doblem el preu de l'habitatge respecte a la mitjana comarcal, i per l'altra, som el municipi amb més demanda d'habitatge protegit.
Quines polítiques sobre habitatge, doncs, portaran a terme?
Buscarem noves fórmules d'habitatge, ja que tenim un problema entre l'oferta i la demanda i hem de tenir més habitatge protegit, afrontarem el tema de l'habitatge des del vessant social com ajuts directes, trobar habitatges socials d'emergència a famílies que les desnonen o mesures per evitar-los, rehabilitacions, informació per tal de frenar l'estrès del mercat i, en definitiva, fer un pla de xoc que estem donant forma les tres formacions polítiques.
"Buscarem noves fórmules d'habitatge, ja que tenim un problema entre l'oferta i la demanda i hem de tenir més habitatge protegit, afrontarem el tema de l'habitatge des del vessant social"
Serà una àrea que es treballarà conjuntament?
Que quedi clar que serà un govern estable i per tant no anirem a compartimentar les coses i serà un govern equitatiu i proporcionat entre les tres forces polítiques, sense tenir en compte el nombre de regidors que té cadascú. Per tant, els temes ens els anem repartint però el que sí que treballarem en comú serà amb el pla de xoc.
Tenim sòl per fer més habitatge social protegit?
S'ha de reconèixer que l'habitatge és un problema estructural de país que és fruit d'un model i s'ha estat especulant en lloc de protegir-lo. L'administració pública s'ha d'arremangar però ho hem de fer de la mà de la iniciativa privada, perquè no hem de perdre de vista que és un negoci per a molts. Hem de buscar noves maneres d'habitatge com cooperatives de sessió d'ús, la possibilitat de convertir habitatges unifamiliars es converteixin en bifamiliars, com a Valldoreix per exemple.
Per tant, no tot implica buscar sòl.
És cert que el sòl és limitat i encara hi ha una part de Sant Cugat que ha de créixer i per tant hem de parar i pensar de quina manera volem fer-ho. No ens podem conformar en res.
En aquest pla de xoc sobre l'habitatge hi entraria la reformulació de Promusa?
Absolutament. Aquesta és una altra prioritat. Els tres partits ens vam posar d'acord que és fonamental reformular Promusa des del punt de vista d'estructura i de finalitat. Només pot fer habitatge de lloguer i és un instrument brutal que tenim i l'hem de posar al servei de l'habitatge públic i massa anys ha estat al servei d'altres coses i no ha respost a unes necessitats que tenim. Promusa seguirà sent Promusa però amb una finalitat molt clara.
Grau i Guinó, directora i directora adjunta del TOT, entrevistant Mireia Ingla. FOTO: Bernat Millet
Quin altre punt en comú han trobat?
Que quedi clar que aquest govern ha nascut per respondre les necessitats de ciutat. I vam veure que ens posàvem d'acord en moltes coses com per exemple: l'habitatge, l'emergència climàtica, la sostenibilitat, la mobilitat, la seguretat, la descentralització, la participació ciutadana, transparència, tolerància 0 en la corrupció, vaja, en definitiva tots els temes que estan sobre la taula.
Com gestionarà els desacords?
Tenim una llista amb tots els desacords que no formen part del pacte. Un d'ells, el que afecta l'àmbit nacional. Esquerra i la CUP són dues formacions polítiques independentistes. Ho hem estat sempre i ho serem sempre. El PSC no és independentista, ja ens agradaria que algun dia se'n convertís, però no és l'objectiu d'aquest govern. Si aquesta llista hi haguessin estat temes de ciutat, avui no seria aquí.
Hi ha algun punt en desacord que afecti la ciutat?
En un Ajuntament on durant 32 anys governen els mateixos de forma hegemònica, automàticament l'oposició acaba generant sinergies que uneixen molt. Venim d'una feina feta i no som formacions polítiques que han aterrat de nou i fa molts anys que hi estem treballant. I això ha intervingut a què aquest acord pugui reeixir.
Un dels principals arguments per aquest pacte ha estat el canvi del color del govern. Per què ho creien tan necessari?
És un tema d'higiene democràtica. El que segur que no pot ser és que 32 anys del mateix govern no pot ser bo de cap manera, necessitem un canvi.
"El que segur que no pot ser és que 32 anys del mateix govern no pot ser bo de cap manera, necessitem un canvi"
Per què va decidir finalment no arribar a un acord amb Junts per Sant Cugat?
Quan les tres forces polítiques ens vam posar d'acord el dia 26 de maig, en què la gent ens estava dient que estàvem oblidats a entendre'ns, vam parlar sempre de programa, sempre de projectes, de ciutat, de persones... Això és el que ens movia a les tres forces. Sabíem que això era complex, que hauríem de gestionar contradiccions, que en tindrem; qualsevol govern té contradiccions. Aquestes contradiccions ens portaven a dir que el que havíem de fer era acotar molt el que havíem de fer. Perquè prou complex que és perquè a sobre no sabéssim què anem a fer. Això és el que hem fet amb aquestes forces polítiques, i cada dia els camins s'han trobat. Aleshores, quan tu vols aconseguir un acord i tens molt clar l'objectiu, estàs veient que aquell és l'acord que t'ha de portar en aquell objectiu. Què ha sortit malament amb els altres? No. És que l'acord ha sortit molt bé amb el PSC i la CUP. Com que només havíem de fer un acord, i com que el canvi, que es fa renovant tot el govern, doncs no és estrany que hàgim arribat a aquesta conclusió.
Tenint en compte els suports que ERC havia donat a l'anterior equip de govern amb els pressuposts, no hagués estat estrany haver fet una coalició amb Junts. Era la majoria més àmplia.
Segur que no era estrany. Però a l'escenari de fa 4 anys amb tantes possibilitats que hem tingut per entrar a govern, era un escenari que en aquell moment ERC-MES, la seva assemblea, va decidir que no havia d'entrar al govern, però que volíem fer política compromesa. Que ens ha ajudat a ser on som. Ara l'escenari és un altre. El mandat acaba i acaba amb 8 mandats consecutius dels mateixos, i ara teníem l'oportunitat de canviar. En aquests moments tenim la majoria absoluta del ple. 18 mil persones que avalen aquest acord.
"Algú es pensa que jo deixaré de ser independentista?"
18 mil persones l'avalen, però hi ha molts sectors independentistes que critiquen el pacte amb el PSC. Com els hi argumenta.
Aquest és un acord per a la ciutat. I l'acord el vam prendre com vam veure que estaven d'acord amb moltes coses. Aquest ple té 18 regidors independentistes dels 25, una súper majoria absoluta, per tant totes les decisions de ple que tinguin a veure amb qualsevol altre tema s'hauran d'aprovar per ple, per tant aquells temes independentistes tindrem el suport de la gent de Junts per Sant Cugat exactament de la mateixa manera que aquests altres 4 anys que governava el PDeCAT-Demòcrates, la CUP i ERC els hi ha donat suport a les alcaldesses Conesa i Fortuny. O algú es pensa que jo deixaré de ser independentista?
S'ha reunit amb l'ANC després de les manifestacions de l'altre dia?
No, però com amb moltes entitats que encara no m'he pogut reunir. I tant que ho faré. La idea és reunir-nos amb moltes entitats. Les que ens ho demanen ho farem de forma immediata. I les altres hi anirem posant data.
En campanya, en una entrevista al TOT, no va descartar un pacte amb el PSC, però sí que van demanar a l'equip de govern després de l'aplicació del 155 que es trenqués el pacte de govern que hi havia en aquell moment de PDeCAT-Demòcrates amb el PSC. Què ha canviat en aquest any?
Han canviat moltes coses. En primer lloc, nosaltres no vam descartar en campanya cap pacte. Només vam dir que no hi havia línies vermelles a no sé què parléssim de què parlem, que ja es pot imaginar. Fa 4 anys el grup d'ERC-MES va fer un acord de governabilitat que anava més enllà de pressupostos per tant també hi havia altres temes grans de ciutat que s'havien d'aprovar i el govern era minoritari. Aquest acord de governabilitat va funcionar perfectament de manera que vam tenir els pressupostos més socials que a mai havia tingut aquesta ciutat. Com teníem aquest acord el govern funcionava perfectament perquè tenia el compromís d'esquerra. Aleshores deixant de banda aquest acord, decideix trencar-lo i pactar amb el PSC, quin problema hi havia? Que no tenia majoria amb el PSC, no era justificable allò que passava. No tenia cap sentit en aquell moment perquè no portava estabilitat a la ciutat. Ara en aquests moments tenim 13 regidors que ens permeten tirar endavant tots els projectes de ciutat.
Mireia Ingla era investida alcaldessa el 15 de juny. FOTO: Bernat Millet
Li volia demanar pel Raül Romeva, suposo que el va visitar i li va demanar sobre la possibilitat d'aquest pacte. Què li va dir?
El Raül Romeva em va dir "aquesta ciutat ha d'avançar, em preocupa que la gent sigui expulsada, que no sigui la ciutat que em va acollir. També em preocupa el tema de la repressió política i el tema del dret de l'autodeterminació, i aquí hem de ser més cada dia". El Raül ho diu per activa i per passiva, no hi caben retrets, hem de dialogar. Hem fet el que ens demana el Raül Romeva.
"Nosaltres no vam descartar en campanya cap pacte"
La pancarta dels presos seguirà?
La pancarta segueix penjada. En tot cas, la pancarta hi és per un acord de ple. Aquest ple té 18 regidors i regidores que decidirà en cada moment que es farà amb aquest tema. Per tant, Sant Cugat és una ciutat independentista i ho continua essent i a sobre ara té una alcaldessa d'Esquerra Republicana.
Les sentències poden fer trontollar aquest govern?
Com que tenim clar que aquest govern tindrà contradiccions, les assumim. Com que tenim molt clar que aquest govern no s'ha posat d'acord amb el que no està d'acord, aquest govern ha de funcionar. Ara especular amb un futur, sobre què li passarà aquest govern. Aquest govern camina per fer avançar la ciutat. Esperem ja, la setmana que ve, tenir cartipàs. L'única cosa que tinc molt clar és que espero que aquesta sentència el que declari sigui l'absolució dels nostres companys.
Quan tindrem el nou cartipàs?
L'estem tancant i farem un ple extraordinari abans de Festa Major. L'Ajuntament funciona perquè tenim grans professionals però ara mateix tenim una alcaldia i no tenim govern i, per tant, és una urgència.
Parlem sobre comerç. Tenen definit algun pla local de comerç?
El comerç de proximitat és una prioritat perquè genera cohesió i garanteix més seguretat als carrers i barris i hem de potenciar-lo.
Hi ha comerciants que veuen la necessitat de facilitar l'accés al centre. Com ho faran?
Hi ha un pla de mobilitat aprovat i guardat al calaix. Han passat moltes coses i hem de posar la mobilitat al servei de les persones. Això implica utilitzar menys els cotxes perquè va lligat a un problema mediambiental. Però per agafar menys el cotxe se li ha de donar a la gent alternatives i això és el que hem d'aconseguir. No sé si farem un pla de mobilitat, però sí que sé que buscarem alternatives per solucionar-ho.
Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet
Una alternativa passar per millorar la xarxa d'autobusos?
Tenim el privilegi de tenir una ciutat amb molts recursos i eines i aquesta és una àrea que haurem de posar tota la creativitat possible.
Què faran amb el carril bici de la rotonda de l'Hipòdrom, tan criticat en campanya?
Pararem el projecte i estudiarem com ho hem de fer, ja que és el que han estat demanant tots i s'ha de fer en perspectiva. El govern d'aquests 4 anys ha tingut una gestió d'autèntic desgavell. No hi havia lideratge i no hi havia un rumb en concret. S'ha actuat a batzegades. És un esgotament de projecte i el que s'han de fer són polítiques coherents i no posar en marxa cinquanta mil coses.
En el seu programa dèien que pel que fa al Teatre-Auditori mantindrien la qualitat però aproparien la cultura popular local. Com ho faran?
Hem de continuar essent un referent cultural, i l'Auditori hi contribueix. És una part de la cultura que tenim, que exportem, etc. La cultura en aquesta ciutat va més enllà. És una bogeria la quantitat d'iniciatives culturals que tenim, perquè tenim unes entitats absolutament bolcades en aquest tema. Volem ser un referent de tot, i com que volem ser un referent de tot, el Teatre-Auditori continuarà ajudant que sigui un referent de tot, però no només d'això. El Teatre Auditori és un referent? Sí. Ara, el Teatre-Auditori és un equipament de ciutat i això és el que serà el Teatre-Auditori a partir d'ara.
I la Unió?
El que hem d'aconseguir és que el macroprojecte de la Unió acabi bé, amb els terminis que han dit, perquè les entitats fa molt de temps que estan fora, necessiten tornar a ubicar-se i el Teatre La unió serà un equipament de la ciutat.
Tenim també el centre Grau Garriga, com un gran equipament, l'oposició van estar molts crítics amb aquest centre.
El que hem dit en campanya és que dèiem que s'havia anat molt a batzegades, no hi havia una visió de conjunt, un pla d'usos. Tot això s'ha d'ordenar.
La Sala Polivalent, per exemple, la CUP volia parar el projecte. El pararan el projecte o el repensaran?
El que és una aposta d'ERC que coincideix amb la CUP és que fa anys que aquesta ciutat necessita una sala de concerts. Amb això hi ha un concert absolut.
Podríen parar el projecte als cines i ubicar la sala de concerts on ara hi ha la discoteca Teatre?
Potser és una opció que es plantejarà.
Moment de l'entrevista a Mireia Ingla. FOTO: Bernat Millet
Els serveis municipals, hi haurà municipalització de l'aigua? Es va aprovar fer un estudi el mandat passat, el faran i caminaran per la municipalització de l'aigua?
Absolutament, compromís electoral de les forces d'esquerres.
Algun servei més? Els residus?
Revisarem quan acabin els convenis, i en funció d'això, la idea és posar sobre la taula aquests serveis bàsics i mirar quan és la manera més eficient per gestionar-los. El que hem de fer és avançar. Hi haurà un apart d'una àrea que es dedicarà així.
La voluntat és la municipalització de l'aigua?
Exacte.
Com estructuraran la comunicació de l'Ajuntament?
Serà una fórmula transversal entre les tres forces polítiques. Volem que la comunicació sigui de l'Ajuntament i no d'un govern, per tant, hi participarem tots.
Com veu l'ecosistema comunicatiu de Sant Cugat?
He tingut l'oportunitat de parlar amb diversos mitjans de la ciutat i el primer que veig és que és molt positiu per tots els àmbits de la ciutat. Aquesta diversitat i pluralitat crec que ens fa millors com a ciutat i ens enriqueix. Des de l'Ajuntament us donarem totes les eines i suport per poder fer la feina de la millor manera.