Acte de presentació de la recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat. FOTO: Zoya Naumov

Política

L'acte de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat, amb molta participació

El debat es va centrar en com funcionaria el procés

La recollida de signatures duta a terme per la comissió de veïns per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat ja ha començat. Concretament ho va fer el passat dissabte 15 de desembre amb un acte informatiu obert al públic a la Sala Gran de l'EMD de Bellaterra, a on es van aplegar una gran quantitat de veïns i veïnes que volien saber més sobre aquest projecte.

Miquel Vázquez, president de la comissió de veïns, va presidir l'acte juntament amb la vicepresidenta Chus Cornellana, els vocals de la comissió Joan Ramon de Clascà i Joan Borraz, i l'advocat encarregat dels aspectes legals de la comissió, Xavier Figueres. Els ponents van iniciar la xerrada al voltant de les 12 h, que va tenir com a objectiu informar a la ciutadania de Bellaterra sobre quines són les raons per les quals és important valorar l'opció de formar part de Sant Cugat.

Raons per l'annexió: administratives, econòmiques i socials

Entre aquestes raons, els ponents van destacar-ne de tipus administratiu -com la facilitat de mobilitat cap a Sant Cugat per carretera i tren i la proximitat dels centres escolars de Sant Cugat o dels centres d'atenció primària-, polític -ja que van argumentar que Valldoreix té més competències a Sant Cugat que no pas Bellaterra a Cerdanyola-, econòmic -com el pagament d'un IBI un 6% inferior o un 50% en cas de família nombrosa- i social -com la possibilitat de tenir un centre mèdic o un model de ciutat més proper al tipus de vida veïnal de Bellaterra-, així com d'hàbits de consum.

També van destacar raons històriques per al deslligament entre Cerdanyola i Bellaterra, i van recordar les mobilitzacions per la independència de Bellaterra dutes a terme els anys 1985, 1992 i, finalment 2015, on des de l'EMD es va organitzar un referèndum que va resultar en una votació favorable a la independència de Bellaterra com a nou municipi, tot i que "l'Ajuntament de Cerdanyola es va negar a donar validesa a aquest resultat". Des de la taula, els ponents van indicar que, tenint en compte el cas de Medinyà i Sant Julià de Ramis, "una sentència del tribunal constitucional tiraria per terra la independència de Bellaterra tal com van fer amb aquestes dues localitats", i això va fer enretirar la proposta d'independència per part de l'EMD.

Xavier Figueres, advocat de la comissió de veïns encarregada de la recollida de signatures, va centrar la segona part de l'acte, en la que va explicar el procediment específic de la recollida de signatures, que ja va indicar a la presentació del projecte a la premsa. En concret, va destacar que es tractava d'un procés legal regulat pel Decret 244/2007 de la Generalitat de Catalunya i que depenia específicament de la voluntat dels veïns -que legitimaria l'annexió amb un 51%- i de la decisió de la Generalitat.

El procés, segons va explicar Figueres, consistirà, un cop les signatures estiguin recollides i validades per la secretària de l'EMD, en enviar totes les signatures a l'Ajuntament de Cerdanyola per a fer la instrucció del procés d'annexió. Des que estigui feta la petició, el consistori cerdanyolenc tindrà sis mesos per a enviar aquesta instrucció a la Generalitat de Catalunya i aquesta, al seu torn, tindrà sis mesos més per a respondre a la petició dels veïns de Bellaterra. Tot plegat finalitzaria amb el traspàs d'expedients de competències entre els ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat.

I si ho rebutja la Generalitat?

A partir d'aquí es va obrir un torn de preguntes entre el públic assistent. Entre elles, els veïns de Bellaterra van preocupar-se per qui vetllaria per la preparació de la documentació adient per a aquest procés, i els ponents van respondre que "partim d'un bon recull d'informació que es va realitzar per presentar la petició d'independència de Bellaterra el 2015", i van afegir que alhora "es buscaran especialistes per a treballar en la preparació d'una bona memòria".

El públic va preguntar també què passaria si la petició d'annexió fos rebutjada per la Generalitat de Catalunya, una qüestió que des dels ponents es va respondre dient que la situació no podria estar pitjor que la que hi ha actualment amb Cerdanyola. Finalment, es va preguntar per les condicions que Bellaterra tindria com a EMD dins de Sant Cugat, una qüestió a la qual els representants de la comissió van respondre que "no es poden iniciar negociacions fins que no es vegi una mobilització ciutadana", tot i que esperen aconseguir les mateixes que ja té l'EMD de Valldoreix, que també forma part de Sant Cugat.

L'acte va finalitzar amb l'obertura de la taula per l'inici de recollida de signatures davant la secretària de l'EMD, Beatriz Ripoll.

Sense nombre de signatures, de moment

Segons ha explicat a Bellaterra Diari Miquel Vázquez, president de la comissió de veïns, l'acte va ser un èxit de participació, ja que "es va omplir de gom a gom el Centre Cívic i hi va haver moments en què hi havia gent fora de la sala". Alhora, ha indicat que "la majoria de preguntes eren de temes tècnics, com per exemple sobre qui prendria la decisió després del procés" i que no hi va haver tanta discussió sobre la necessitat d'integrar-se o no a Sant Cugat. 

Pel que fa a la quantitat de signatures, Vàzquez ha dit que "encara no hem pogut fer una valoració i encara no tenim un nombre de signatures específic". A més, ha admès que la del dissabte "va ser una recollida simbòlica i protocol·lària, i molta gent va recollir papers i va dir que hi aniria a votar al llarg del matí", i ha dit que "la quantitat de signatures no era important" en aquest moment.

Alhora, Vàzquez ha destacat que l'horari per a poder signar serà "els matins de dimarts a divendres a l'edifici de l'EMD de Bellaterra i a les tardes, de 19h a 21h, a una carpa que s'instal·larà a la plaça del Pi i a on hi serà la secretària de l'EMD per a donar fe" de la validesa de les signatures. Unes signatures que no és segur fins quan duraran, ja que "aquest decret -244/2007- no regula el temps de recollida" ha afirmat Vàzquez, tot i que ha explicat que "d'entrada estarem fins a finals de gener, i llavors farem una valoració per si hem de prorrogar la recollida".