L'Ajuntament de Sant Cugat, contra el govern espanyol pel règim de finançament
Sant Cugat vol poder invertir el seu superàvit en equipaments i millores a la ciutat
L'Ajuntament de Sant Cugat ha instat al govern espanyol que per la via d'urgència adopti les iniciatives necessàries perquè les administracions locals puguin reinvertir el seu superàvit en les inversions que considerein oportunes amb l'únic límit de no posar en risc l'estabilitat pressupostària.
"Tot i que les administracions locals són les úniques que compleixen els objectius d’estabilitat pressupostària de l’Estat espanyol, es troben subjectes a un règim que limita severament la possibilitat de disposar del superàvit que generen", lamenta la proposta aprovada durant el ple municipal d'aquest 15 de maig per PDECat, PSC, CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES.
El regidor del PDECat-Demòcrates Carles Brugarolas ha qualificat la legislació espanyola de ser "un punt immoral", ja que impedeix a administracions que han fet "una bona gestió i tinguin superàvit" no puguin reinvertir el superàvit ni tampoc abaixar impostos. "Estem condemnats a fer-nos petits com a Ajuntament", ha recalcat Brugarolas, que ha finalitzat assegurant que ja pensa en "la construcció d'un nou estat que resolgui aquestes i moltes altres coses".
Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, també ha criticat el règim establert i ha emfatitzat que és l'estat i les autonomies qui pitjor situació financera tenen: "Hauríem de recordar qui incompleix el dèficit i qui no: l'estat té un dèficit del 2,52% i els ajuntaments un superàvit del 0,64%. Gràcies a l'administració local això s'aguanta".
"Cal que als municipis ens deixin de tractar com uns nens petits i cal un canvi en la política financera d'asfíxia que el govern espanyol ha fet als ajuntaments", ha reclamat Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA.
Ignasi Bea, de CUP-PC, també s'ha mostrat a favor de la proposta: "Els municipis han pagat els plats trencats de l'austeritat i la mala gestió de recursos públics i són els que han de donar la cara davant dels ciutadans. No és just i genera un greuge en els serveis a la població".
"Una moció que vol revertir un greuge cap a les hisendes locals i que és oportuna", ha assegurat el tinent d'alcalde socialista Pere Soler.
Mireu les millors imatges del ple municipal del maig.
Abstenció del PP i Ciutadans
El Partit Popular i Ciutadans s'han abstingut en la moció per demanar que els ajuntaments puguin reinvertir el seu superàvit.
"La moció ha perdut sentit perquè ja s'està discutint com i quan fer-ho. Té un cert oportunisme", ha assegurat el popular Álvaro Benejam, que ha justificat l'aprovació de la normativa: "Aquesta llei es va fer quan els ajuntaments estaven molt endeutats i, ara, els ajuntaments estan bé gràcies a aquesta llei. Per això ja s'està treballant en canviar-ho".
"Els superàvits haurien de ser utilitzats en la majoria d'ajuntaments per amortizar deute, que hipoteca les generacions futures", ha argumentat Sergio Blázquez, de Ciutadans, que ha afegit: "Espanya a dia d'avui és el sisè de l'eurozona amb major deute, és una llosa".
Una llei polèmica
Aquest és un nou intent de l'Ajuntament de Sant Cugat per tal d'intentar modificar la Llei de Racionalització de l'Administració Local aprovada pel Partit Popular i que marca aquestes qüestions que afecten el dia a dia dels ajuntaments.
Sant Cugat ja ha mostrat en més d'una ocasió el seu rebuig a aquest control i limitació per part de l'estat als comptes municipals i s'ha sumat a les protestes de centenars de municipis de tot el territori espanyol.