Mercè Conesa ha comparegut per defensar la gestió de l'Ajuntament. Imatge d'arxiu. FOTO: Àgata Guinó

Política

L'Ajuntament entregarà tots els expedients de contractació pública a Antifrau

L'alcaldessa ha tornat a reivindicar que l'Ajuntament sempre "ha aplicat la llei" pel que fa a contractació pública

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha anunciat que lliurarà tots els expedients de contractació pública de l'Ajuntament a l'Oficina Antifrau amb la voluntat d'acabar amb les "acusacions" de corrupció. Així ho ha anunciat en una roda de premsa, aquest dimecres, dia 6 d'octubre, que ha convocat per aclarir les informacions del diari El País, on s'assegurava que Convergència va cobrar una comissió del 3% per l'adjudicació de les obres del complex esportiu de Mira-sol a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Construccions Pai i Instal·lacions de Lleure Esportiu Illa. Serà Antifrau qui decidirà quins expedients vol analitzar.

"Aquest Ajuntament no té res a veure ni té cap coneixement de les donacions d'empreses a fundacions del partit", ha assegurat Conesa, que ha tornat a defensar el procediment de contractació pública del Consistori: "L'Ajuntament sempre ha aplicat la llei i ha estat assessorat pel secretari general i l'interventor". "Estic molt tranquil·la amb la gestió", ha afegit.

Sobre el fet que empreses que accedeixen a la contractació pública facin donacions a fundacions de partits, Conesa ha explicat que entén que "es vegi malament". Tot i això ha recordat que són legals i que no es pot relacionar una donació amb la concessió d'una obra: "Si hi ha donacions, és perquè les empreses volen. No es demana res". Amb tot, ha afirmat que ella no coneix la llista d'empreses que han fet donacions a fundacions de Convergència.

El no pagament de les llicències

Després que l'empresa renunciés a tirar endavant el complex esportiu per falta de finançament, el Ple municipal va acordar al març del 2013 tornar la fiança (240.000 euros) si la UTE pagava les llicències d'obres que devien (167.000 euros) més 4.600 euros per una vorera trencada. Però, l'empresa va fer un recurs al·legant queun Decret d'Alcaldia del 2010 els havia deixat exempts de pagar les llicències. Finalment, l'Ajuntament va haver de pagar la fiança i no va rebre les llicències.

Mercè Conesa ha volgut explicar tota aquesta situació. En primer lloc, ha aclarit que qualsevol projecte públic està exempt de pagar les llicències. El decret d'alcaldia va ser necessari perquè l'empresa va començar els tràmits pel sistema ordinari de llicències i que, per tant, l'Ajuntament va haver de rectificar-ho via decret.

El recurs que va presentar l'empresa no va ser només per no pagar les llicències, sinó que també va demanar que l'Ajuntament els tornés la inversió que portava feta al terreny (372.000 euros). En un primer moment, un jutjat de Barcelona va sentenciar que el Consistori no havia de tornar la inversió feta. La UTE va tornar a presentar un recurs, que a hores d'ara encara està en tràmits judicials.

"Cap cèntim dels contribuents ha estat pagat a l'empresa", ha sentenciat l'alcaldessa, que ha afegit que "l'Ajuntament ha estat bel·ligerant amb l'empresa".