Carrasco lliurant les signatures a Conesa FOTO: Artur Ribera

Política

L'Hospital General i el descans veïnal centren la participació ciutadana del ple

Els veïns han pogut intervenir prèviament a la celebració del ple municipal aquest dilluns, 24 d'octubre, a Sant Cugat

La problemàtica sobre l'Hospital General de Catalunya i el descans dels veïns al centre de Sant Cugat han centrat les intervencions dels santcugatencs al torn de participació ciutadana previ al ple municipal d'aquest dilluns, 24 d'octubre.

En relació a l'Hospital General de Catalunya, i el debat generat per la seva sortida del sistema sanitari català i les recents declaracions del conseller de Salut Toni Comín sobra la possible adquisició d'aquest centre per part de la Generalitat, ha parlat el doctor Miquel Àngel Carrasco.

Carrasco ha lliurat a l'alcaldessa Mercè Conesa les prop de 4.500 signatures recollides per instar el departament de Salut a deixar sense efecte l'acord pel qual l'HGC sortirà de la xarxa pública del sistema sanitari, reivindicant el dret a un hospital de referència i en defensa dels llocs de feina.

Igualment, Carrasco ha recordat que es tracta d'un "centre bàsicament privat" i que el seu pas a públic "es podria estudiar com a proposta, però no d'un dia per a l'altre" reclamant la necessitat que aquesta proposta "es faci als municipis, els treballadors i els usuaris".

Mireu les imatges de la sessió plenària.

Mireu el vídeo del torn de participació ciutadana

Descans a Sant Cugat

Pel que fa al descans veïnal, la primera a intervenir ha estat Maria Àngela Palacios, veïna de la plaça de Barcelona. En primer lloc, li ha reclamat a l'alcaldessa el llistat de terrasses a Sant Cugat, "ja que li vaig demanar al passat ple, i encara no la tinc". En segon lloc, li ha agraït a Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, que els convidés a participar de la Festa de Tardor.

Finalment, Palacios s'ha referit a la possibilitat de que s'instal·li un hotel d'entitats a l'edifici de l'antic ajuntament. "Hauríem de votar els veïns, per saber què n'opinen els soferts veïns, davant de la que ens cau a sobre", ha sentenciat.

Carmela Fortuny li ha respost dient que "es tracta d'una proposta del pressupost participatiu que es consulta a tota la ciutadania, i sorgeix d'una associació del barri". Conesa ha afegit que "en cas que surti escollida la proposta, es consultarà als veïns per veure com s'executa la proposta".

De descans veïnal també n'ha parlat Josep Vergés, president de l'Associació de Veïns Sant Cugat Centre presentant l'estudi sonor sobre la Festa Major de Sant Cugat encarregat per l'associació. Un estudi pel qual conclouen que "es fan concerts on més impacte es projecta" repassant els decibels a les diferents places de Festa Major. En aquesta línia, l'estudi conclou, segons Vergés, que "falta buscar més equilibri entre descans i oci".

És per això, que Vergés ha explicat que "hem iniciat una recollida de signatures per recuperar el model de la Festa Major de tres dies, amb horaris més europeus".

La resposta li ha donat Cristina Paraira, tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, recordant que "per Festa Major es va aixecar la limitació" i afegint que "la resta de l'any, hi ha limitadors de so, i els concerts són fins a la una de la matinada".

En aquest sentit, Paraira ha admès que "l'equilibri és difícil, i ara no hi ha contents ni els organitzadors, ni els veïns" i ha confirmat que "estem treballant per limitar l'impacte d'aquestes celebracions".

Més temes

Durant el torn de participació ciutadana també s'ha parlat d'ajuda als refugiats, de custòdies infantils i de neteja de façanes.