La CUP planteja abordar la seguretat des d'un vessant social
La CUP proposa abordar la millora en l'àmbit de la seguretat a través de 4 perspectives socials
La CUP de Sant Cugat proposa aplicar mesures socials per tractar de millorar en l'àmbit de la seguretat, i reduir el nombre de robatoris que hi ha a Sant Cugat en els darrers anys: "La seguretat afecta a la ciutat d'una forma especial aquest any i com a grup polític se'ns ha interpel·lat recurrentment", ha assenyalat Núria Gibert, en una roda de premsa.
En aquest sentit, la formació proposa abordar la problemàtica de la seguretat a Sant Cugat des de 4 perspectives: la de la cura, la de les mesures socials, la urbanística i l'administrativa. En la roda de premsa, Núria Gibert ha explicat que la dels robatoris és "una problemàtica estructural que té a veure amb la desigualtat.
La cura
Segons la CUP, una de les perspectives per fer front als problemes de seguretat ha de basar-se en la cura: "S'ha d'acompanyar als veïns en les seves necessitats i fer extensibles els consells de seguretat dels cossos policials", ha explicat Gibert en aquest sentit. A més, la CUP planteja que cal fomentar la cohesió veïnal, la qual cosa, segons el grup municipal, també serviria per millorar en seguretat: "Conèixer els veïns trenca la vulnerabilitat, perquè es transmet més informació dels uns amb els altres i, en un moment donat, es pot demanar l'ajuda d'un veí quan marxem de vacances, etc.". A més, també assenyalen la importància que hi hagi una col·laboració entre els veïns i els cosos policials.
Mesures socials
Núria Gibert ha assenyalat que la dels robatoris "és una problemàtica social, que té a veure amb les desigualtats" i, per tant, la CUP afirma que s'ha de solucionar, també, des d'una vessant social. Per això, la força política planteja que hi hagi més assistents socials a peu de carrer, per tal de treballar i ajudar a les persones que pateixen aquesta desigualtat. A, des del partit també pensen que el fet d'aplicar més ajudes socials en, per exemple, el lloguer, afavorirà a la reducció dels robatoris. "La problemàtica té una arrel social i cal fer polítiques que redueixin la desigualtat", ha dit Núria Gibert.
Urbanisme
Per a la CUP cal també canvis en el planejament urbanístic, per afavorir que en els barris o en les zones on hi ha poca concentració de persones i habitatges es pugui canviar aquesta situació. "Apostem per la densificació dels barris, que es permeti construir habitatges plurifamiliars, que es descentralitzi la vida amb, per exemple, afavorir la creació de comerços als barris, etc. ajudarà a prevenir robatoris en aquestes zones", ha assenyalat la regidora de la CUP. A més, ha explicat que per l'orografia de la ciutat, ara per ara, és impossible que la policia pugui controlar-la tota: "Una ciutat de 50 km² mai podrà ser coberta per la policia".
Ara bé, igual que en l'abordatge de les altres perspectives han trobat punts en comú amb l'equip de govern, Gibert ha reconegut que en la urbanística hi ha diferències: "En la perspectiva urbanística és amb el que xoquem més amb l'equip de govern", ha explicat
Administració
Si bé és cert que el partit creu que un augment de la presència policial no seria influent per reduir els robatoris, també expliquen que és important "complir amb les ràtios de nombre de policies per habitants i que les retallades en aquest aspecte s'han de revertir".
Critiques a altres formacions
Gibert considera que hi ha partits del consistori que han generat encara més por i han estat incendiaris amb els seus discursos sobre aspectes de seguretat i, en aquest sentit, s'adreça als santcugatencs i santcugatenques perquè defugin d'aquests discursos: "Apel·lem als nostres veïns a vacunar-se contra els discursos que generen por, com proposar solucions falses, i irresponsables". Sense anomenar cap partit, Gibert ha dit que "la dreta sempre ha tingut aquest discurs".
En el torn de participació ciutadana del ple municipal del mes de desembre, la dels robatoris va ser una problemàtica protagonista.
Els robatoris han incrementat aquest 2018 a Sant Cugat.