Conesa durant el ple d'aquest mes de juliol. FOTO: Artur Ribera

Política

La inexperiència de Conesa, la tensió entre CiU i ERC i el desacord de l'esquerra

El primer ple ordinari ha servit per conèixer el tarannà dels nous regidors i les posicions de cada partit

Aquest dilluns, dia 20 de juliol, s'ha encetat un nou cicle polític a Sant Cugat amb la celebració del primer ple municipal ordinari des de les eleccions municipals del mes de maig. Un ple d'estrena per a molts dels regidors i també per a alguns partits polítics i que ha provocat alguna situació de petit descontrol, també propiciada per la pèrdua de la majoria absoluta de CiU.

Com a prova, l'alcaldessa, Mercè Conesa, que encara no s'ha acabat d'acostumar al nou panorama polític santcugatenc. "D'això n'hem d'anar aprenent", ha comentat en to de broma després de confondre's amb el recompte de les votacions. O, per exemple, quan no sabia el nom de la regidora de Ciutadans, Múnia Fernández-Jordán.

A Ciutadans, que s'estrenaven al ple, se'ls ha vist còmodes i han celebrat el fet que s'hagi aprovat la primera moció que presenten en una sessió plenària. Tan còmodes han estat que fins i tot s'han permès la llicència d'impartir classes, en aquest cas a la CUP i a ICV: "Demostreu una falta de coneixement flagrant de com funciona l'IBI", els ha etzibat Sergio Blázquez (Ciutadans). La resposta d'Ignasi Bea (CUP), com sempre, ha estat ràpida i directa: "Que al primer ple ja diguin això em sembla, com a mínim, agosarat".

La tensió sobiranista

Després de setmanes especulant sobre un possible acord entre CiU i ERC, era interessant veure quin seria el paper dels dos partits en el ple. I es podria afirmar que segurament Esquerra ha estat el partit més bel·ligerant amb el govern municipal convergent durant la primera sessió plenària. En el debat sobre el Pacte per la Nit, Èric Gómez (ERC) era molt contundent, dubtant de la credibilitat del govern i de la seva paraula: "No entenen la participació ciutadana. Els donem l'oportunitat de recuperar la credibilitat i la lamentable imatge".

Cristina Paraira (CiU) ha començat la resposta amb to conciliador, agraint la disposició d'ERC. Però ha anat pujant de to, per acabar assegurant: "Si ho veuen bé, bé; si no...". En aquest punt també hem tingut un exemple de què suposa la pèrdua de majoria absoluta i és que per uns instants semblava que s'aprovaria la moció d'ERC sobre recuperar el Pacte per la Nit. Davant de la possibilitat, Paraira gairebé ha demanat de manera molt insistent la retirada de la moció: "No sé com demanar que ens donin més temps".

Finalment no s'ha aprovat, ja que Pere Soler (PSC) ha decidit abstenir-se i, d'aquesta manera, la votació ha quedat empatada. Aquesta decisió, conjuntament a una altra moció amb la qual ha passat el mateix, també ha posat en dubte la suposada força conjunta que les esquerres havien de fer en el ple municipal.

De mapes i preguntes sense resposta

Sí que s'han posat d'acord ERC i CiU en la moció de suport a les eleccions plebiscitàries del 27-S, que les dues regidores que s'han mantingut a Unió també han recolzat. "Els líders d'Unió no defensen aquest posicionament i les dues regidores d'Unió, sí. Com és?", ha preguntat Álvaro Benejam (PP), sense obtenir resposta. Per la seva banda, Pere Soler ha anunciat que durant tot el mandat s'abstindran en les mocions vinculades al procés sobiranista: "Ja comencem amb mocions que poc tenen a veure amb Sant Cugat".

I als regidors de Ciutadans se'ls ha vist bé durant tota la sessió, especialment còmodes han estat durant aquest debat. Mapes, informes, documents... Aldo Ciprian ha demostrat que s'havien documentat en la qüestió sobiranista. "Celebro que s'hagin documentat tant, es nota que els motiva el tema", ha constat Núria Gibert (CUP).

Per la seva banda, Roser Casamitjana (ICV), que com sempre ha demostrat està molt ben documentada explicant que la factura de l'aigua a Sant Cugat ha augmentat un 145% els últims deu anys, també s'ha posicionat sobre el debat sobiranista després de no donar suport a la moció: "No hem baixat del carro. Nosaltres volem fer més gran el carro del dret a decidir".

Les noves cares

I per acabar, alguna cosa d'alguns dels nous regidors que s'estrenaven al ple. De Ciutadans, pràcticament només hem sentit Aldo Ciprian, no sabem si per mantenir la línia de lideratge que promou la formació a escala nacional. Èric Gómez (ERC) ha començat fent mítings més que no pas intervencions, Damià Calvet ha destacat pel seu tarannà dialogant i explicatiu (motiu pel qual ha estat felicitat per l'oposició), a Dimitri Defranc (CUP-PC) se l'ha vist una mica nerviós, Ramon Piqué (CUP) ha estat el primer regidor que recordo que parla exclusivament dirigint-se al públic i Ramon Gutiérrez (ICV) ha provocat algun moment divertit de confusió. Res fora de l'habitual.

Tampoc no vull deixar de dir que m'ha sorprès les constants referències als programes electorals que han fet gairebé tots els regidors. Està bé, però m'ha sorprès perquè ens els darrers dos anys que fa que cobreixo el Ple no em sona cap referència a programes electorals. Potser, a mesura que avancin els mesos, es tornarà a guardar a l'ombra.