Les reaccions polítiques santcugatenques a la proclamació de la independència
El Parlament de Catalunya ha proclamat la independència i el Senat ha donat llum verda a l'aplicació de l'article 155
El Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució de l'independentisme que declara la independència i la construcció de la República, i que insta el Govern a que faci entrar en vigor la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República -aprovada el 7 de setembre- i desplegui totes les mesures necessàries perquè Catalunya es converteixi en un estat independent en forma de república i busqui el reconeixement internacional.
Per la seva banda, el ple del Senat espanyol ha aprovat la proposta del govern espanyol d’aplicar l’article 155 a Catalunya.
Un anunci que ja compta amb les primeres reaccions per part dels polítics santcugatencs.
Mireia Ingla (ERC-MES) ha afirmat que "avui és un dia històric", argumentant que "hem culminat aquest llarg procés de tots aquests anys de reivindicació i el Parlament de Catalunya, en nom dels ciutadans de Catalunya, han proclamat la república".
"Bona part d'aquest país avui ha aconseguit aquest desig que perseguia, i diem una bona part del país perquè aquesta república ha estat proclamada de forma legítima, entre altres coses perquè avui hem acomplit al mandat democràtic que vam rebre l'1 d'octubre", ha afirmat, afegint que "avui és una gran dia per la gent d'Esquerra, per la gent d'Esquerra-MES Sant Cugat".
D'altra banda, ha lamentat que "avui ha nascut la república catalana, però avui ha ressuscitat la dictadura espanyola". En aquest sentit, ha afirmat que "estem vivint un moment agredolç, perquè malauradament l'Estat espanyol, de forma autoritària i dictatorial, ha posat en marxa després d'aquesta votació al Senat, uns mecanismes que són absolutament antidemocràtics". Uns mecanismes que, com destaca Ingla, "després d'haver vulnerat durant molt temps els nostres drets fonamentals, i especialment en aquestes últimes setmanes en què han tingut aquesta actitud d'agressió contra Catalunya, a partir d'avui es volen carregar les seves institucions, i per tant, també carregar-se un Govern que ha estat escollit de forma legítima".
Davant aquesta situació, Ingla ha interpel·lat "la bona gent d'aquest país" perquè, "de la mateixa manera que durant aquest temps hem lluitat per arribar a aquest moment, ara continuem fent-ho de la mateixa manera, però també amb la mateixa contundència i determinació, per defensar la república catalana a partir d'avui mateix".
Àlvaro Benejam (PP) ha lamentat "els fets que s'han produït aquest matí al Parlament". Com ha explicat, "teníem l'esperança fins a l'últim moment que Puigdemont no tires endavant aquest projecte d'independència, i que no s'arribés a votar al Parlament la declaració que ha fet avui. Però al final s'ha produït". En aquest sentit, ha lamentat l'aprovació tenint en compte que "no han arribat als 72 diputats a favor, cosa curiosa, perquè són els que conformen la majoria de Junts pel sí i la CUP".
Benejam ha lamentat que "la declaració d'independència al que dona lloc és a més incertesa econòmica, a més conflicte social i, en conseqüència, a més problemes per als ciutadans que som els que al final patirem tota aquesta deriva independentista".
Pel que fa a l'aprovació al Senat de l'aplicació de l'article 155, Benejam ho ha definit com "una conseqüència d'haver fet la declaració unilateral d'independència. S'ha fet la DUI, i com a reacció s'ha aprovat el 155 per part del Senat, que és el que s'havia de fer per tornar a restablir la legalitat a Catalunya, i a posar les institucions catalanes allà on toca que és dintre de la llei".
Aldo Ciprian (Ciutadans), s'ha remès a les declaracions que ha fet Inés Arrimadas al Parlament de Catalunya.
Eloi Rovira (PdeCAT) ha fet valdre que "avui ha culminat un procés que ha durat molts anys, i com no podia ser d'altra manera s'ha culminat amb una votació del Parlament, perquè així tothom podia dir la seva". En aquest sentit, ha afirmat que "és un dia important, un dia d'il·lusió, i un dia de joia controlada, perquè com bé sabíem, teníem el Senat. I no és cap sorpresa el que ha passat perquè estava clar des del principi que aplicarien aquest 155".
Rovira ha afirmat que "ara tenim aquest xoc frontal entre les dues legalitats, però nosaltres plena confiança en el Parlament de Catalunya, en el Govern, en el que hem aprovat avui". Un dia que per Rovira és "un dia per celebrar, que passarà a la història, i que marcarà el futur i d'esdevenir del poble de Catalunya", esperant "els esdeveniments, per defensar aquesta república de manera cívica i democràtica, i anar fent els passos que contempla el reglament per desplegar tota la llei orgànica fins a la constitució del nou país".
Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha mostrat la seva preocupació i tristesa davant dels fets d'aquest divendres. "Creiem que la DUI no és resposta al 155; no ajuda a frenar-lo, i per tant, no ens sembla que sigui raonable tirar endavant amb aquesta proposta", ha dit, afegint que "ens porta a un escenari de cremar encara més ponts, quan el que toca és construir-los, i el que val ara mateix és tornar a la convivència".
En el mateix sentit, ha afirmat que "ens preocupa molt la fugida endavant que ha fet el Parlament, i ens preocupa molt més encara l'escalada autoritària del Partit Popular i la proposta, que és l'única que tenen, de més repressió i d'acabar amb l'autonomia".
Gutiérrez ha afirmat que "creiem que el que tocava ara no és això, i que el que cal ara mateix és organitzar-nos com a societat per la democràcia, i en el moment en què comencin el degoteig d'accions d'aplicació del 155, doncs hi haurem de fer front, i no en defensa de la independència, que per nosaltres no és la proposta, sinó en defensa de l'autogovern i de la democràcia".
Pere Soler (PSC), en roda de premsa, ha remarcat que "avui és un dia trist; hem perdut força com a país i hem perdut força del nostre autogovern. Ha culminat un procés i ens costarà molt recuperar-nos". Igualment, ha mostrat el seu rebuig a "tots els fets que han passat avui, al que ha passat al ple del Parlament; més del 52% de la població de Catalunya no se sent interpel·lada".
En clau local, ha destacat que "seguirem mantenint els ponts de diàleg, de pacte i d'acord per salvaguardar la convivència a la nostra ciutat per generar un clima de confiança", i ha anunciat que suspenen tots els actes de la formació durant el cap de setmana, de moment, esperant nous esdeveniments. "No és oportú participar en la Festa de Tardor donat el clima que s'ha generat".
El TOT Sant Cugat està contactant amb tots els representants municipals. Seguirà ampliació.