Esther Madrona FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Política

Madrona: “Sant Cugat té una gran mancança de places de centre de dia per a la gent gran”

Madrona és regidora d’Infància, Joventut, Gent Gran, Promoció de la ciutat i Memòria històrica

La santcugatenca Esther Madrona és regidora per ERC des del 2019. Actualment, és regidora d’Infància, Joventut, Gent Gran, Promoció de la ciutat i Memòria històrica, i ara té delegades les carteres de Cooperació, d’Igualtat i feminismes i Seguretat, en el govern de coalició de Junts i ERC. En el mandat anterior era la tinenta d’alcaldia de Cultura amb el govern tripartit d’ERC, PSC i CUP. 

Quin balanç fa d'aquest any i mig
Ha estat un any i mig complicat per tothom, però també l'oportunitat, com a mínim, per mi, de posar-me al dia amb totes aquestes carteres que no portava el mandat passat. He pogut aprendre moltes coses i en aquest sentit, a banda de tancar alguns dels projectes que s'havien començat al mandat passat. he pogut començar a impulsar plans estratègics, com el d'infància i joventut. Hem fet l'aprovació del pla estratègic de gent gran i l'inici de la redacció del pla director de memòria històrica.

“Estem ara ja pendents d’aprovar un nou projecte pel Mercat Vell” 

Amb Promoció de la Ciutat, és la responsable de mercats. Quina és la situació del Mercat Vell? 

Han canviat moltes coses, que encara no són visibles. Estem ara ja pendents d’aprovar un nou projecte que han presentat els gestors actuals del mercat, Gourmets de Sant Cugat, amb la intenció de tornar a revitalitzar i omplir el mercat vell. La idea és que l’espai que ara mateix està buit, a mà dreta, hi hagi 4 parades que compleixin l’objectiu de venda i degustació. Els gestors treballen per poder segmentar part de dalt per poder-hi fer lectures, petites obres de teatre... Quan penso amb aquest nou projecte intento explicar la idea que no és només tornar a activar aquestes parades i no consolidar el mercat com un espai de referència a tota la ciutat. 

Hi ha diverses demandes, al voltant del mercat. Ara hi ha hagut un judicial per la demanda d’uns veïns per soroll

És una demanda entre privats i aquí nosaltres com a administració. 

És un edifici públic. 

Sí, però la demanda és entre privats.

 

I el mercat de Volpelleres? Van sortir a licitació parades i van quedar totes desertes. El mercat de Mira-sol funciona, per què el de Volpelleres no? 

En el cas de Mira-sol, has de passar per totes i cadascuna de les parades del mercat per anar al supermercat. És més fàcil generar el reclamo de compra. Això que passa d’una forma natural a Mira-sol, a Volpelleres no passa, perquè el Supermercat és arran de terra, i el mercat a la part de dalt, que està desvinculada del pàrquing. Tenim una barrera arquitectònica que hem d’intentar superar, hem de facilitar que almenys que des del carrer es vegi que hi ha el mercat. Estem treballant en diversos projectes  com canviar alguna paret per vidres per exemple.

I connectar directament el pàrquing? 

Això seria una obra molt gran, però jo no sé tampoc si aquesta és la solució. Crec que hi ha un seguit d’accions que podem fer per tornar a omplir aquest mercat, i, sobretot, perquè la gent se’l faci seu, perquè jo puc tenir-lo ple, però si la gent no hi va perquè no s’identifica amb aquest mercat. Hi ha una disfunció. Pel que fa a la licitació, vam treure 11 parades i en aquell procés només s’hi va presentar un operador que és el que ha entrat ara: Una cafeteria-gelateria. Quan una licitació es queda deserta, es permet fer adjudicacions directes que pots fer durant un any. Així, d’aquesta manera amb el procés d’adjudicació directe hem tingut la proposta d’un operador que es queda sis parades (Supermercat Lin Verd): Avui en dia, queden 4 parades. Queda poca ocupació per fer.

“Estem treballant molt amb l’Associació de Veïns de Volpelleres per dinamitzar el mercat”

Però no hi ha varietat

L’oferta d’aquest operador és molt diversa i tenen una gamma àmplia de productes sostenibles, i venen des de productes frescos a cosmètica. Ara mateix estem en converses amb un operador que se’n vol quedar dues, però no et puc avançar res més. També vull destacar que estem treballant molt amb l’Associació de Veïns de Volpelleres per dinamitzar el mercat. 

Una de les seves carteres principals és la de Gent Gran,  el tema de la segona residència pública ha estat notícia. És una segona residència pública?

No és una segona residència pública, però és la resposta al màxim de positiva possible a les demandes que té aquesta ciutat. El projecte que estem intentant tirar endavant segurament té mancances. Segurament no és el que voldríem, però  és un projecte que obre portes a intentar començar a caminar per aconseguir més places públiques.

 

Així doncs, quin és l’objectiu del projecte?

Tenim un problema que és que la Generalitat té la competència de construir aquestes residències públiques i, per tant, oferir places públiques a tota la ciutadania de Catalunya, i no està desenvolupant aquesta competència seva. Aleshores, què podem fer com a municipi? Doncs intentar propiciar al màxim possible una situació similar al concepte de residència pública. Estem parlant d’una residència, certament, privada, però tindrà l’obligació de concertar places que tinguin el preu públic.És un exercici fàcil i ràpid? No. És del que a mi m’agradaria? Tampoc. Però  entre el no fer res i arribar a l’objectiu final d’aquestes places públiques, hem de transitar per tot aquest camí. També dic que si demà ens truquen des de la Generalitat i ens diuen: “Ei, vinc demà amb una excavadora per començar a construir una residència pública”, escolta, endavant amb aquesta residència pública.

“No és una segona residència pública, però és la resposta al màxim de positiva possible a les demandes que té aquesta ciutat”

També  hi haurà centre de dia?

Aquest projecte incorpora una cosa que és del tot necessària en aquesta ciutat i de la qual es parla poc: el centre de dia. Sant Cugat té una gran mancança de places de centre de dia per a la nostra gent gran.

És presidenta del Consell de Barri del Centre. Quins són els principals problemes?

Amb la nova ordenació dels consells de barri, ens ha quedat un consell molt gran i divers. Inicialment, això em preocupava perquè em preguntava com podríem ajuntar les realitats i maneres de viure de barris tan diferents. Però després de l'últim consell vaig sortir força contenta. Hi vaig veure una entesa possible entre barris molt diferents.

Quin és el principal problema?

És difícil destacar-ne només un, però la mobilitat és un tema que preocupa a tothom.. És evident que la mobilitat és un tema transversal que tothom viu diàriament, ja sigui a peu, en bicicleta, amb patinet o amb cotxe. Vam recollir totes aquestes reflexions per traslladar-les als responsables corresponents. L’objectiu és que la mobilitat al centre sigui el millor possible, tenint en compte la convivència entre els qui es desplacen a peu, en bicicleta i en transport rodat. També cal reforçar el transport públic, com autobusos, per assegurar una mobilitat més eficient i sostenible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.