L’ocupació de qualitat i la promoció econòmica, un dels objectius del Govern Municipal
L'Ajuntament de Sant Cugat vol impulsar l’ocupació digna i de qualitat i promoure el teixit empresarial, l’economia social i solidària, l’economia circular i el comerç de proximitat
L'Ajuntament de Sant Cugat va presentar el passat dilluns 27 de juliol durant el Ple Municipal el seu Pla d'Actuació Municipal 20-23, un pla que compta amb 8 objectius estratègics per part de l'ens municipal, d'entre els quals destaca l'objectiu d'impulsar un pacte per l’ocupació de qualitat i la promoció econòmica.
L'equip de govern vol que Sant Cugat sigui la ciutat d’oportunitats tan anhelada per la seva ciutadania, especialment el jovent i es proposa impulsar l’ocupació digna i de qualitat per lluitar contra la precarietat laboral existent i millorar l’oferta de formació professional al municipi. A més, es planteja promoure el teixit empresarial, l’economia social i solidària, l’economia circular i el comerç de proximitat, per tal que el municipi produeixi de forma més responsable i sostenible.
Com en la resta d'àmbits d'actuació del PAM, les primeres mesures proposades en aquest document estan dirigides a donar resposta a la crisi de la COVID-19.
Mesures COVID-19
En aquest apartat el PAM contempla desenvolupar una estratègia post COVID-19 de suport a empreses, emprenedors, professionals, ocupació i comerç, impulsar el pla consumim a la ciutat, incrementar la partida de promoció i suport al comerç local, desenvolupar una campanya per donar visibilitat i promocionar el petit comerç de Sant Cugat i desplegar un val de compra per als afectats de la COVID-19 que hagin de gastar en el teixit comercial de Sant Cugat.
En el document també s'estableix el suport i promoció d’un marketplace de la ciutat a disposició dels comerços per augmentat la seva capacitat de venda al públic amb l’obertura de nous canals, reforçar l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) per atendre totes les consultes i tramitacions generades per la COVID-19, oferir assessorament en línies d'ajuts i finançament, crear una línia d’ajuts directes per a autònoms destinada a pal·liar els efectes de la COVID-19; i una línia d’ajuts directes per a empreses, comerços i entitats locals, destinada a pal·liar els efectes de la pandèmia.
En el PAM es pretén també donar suport a la fabricació i la producció 3D d'utensilis de material sanitari, reforçar el servei d’assessorament per persones en cerca de feina a través de Sant Cugat Feina, vetllant especialment pels col·lectius més afectats per la COVID-19, establir noves línies d’assessorament per a treballadors a través de Sant Cugat Feina, oferir un servei d'assessoria juridíc-laboral per persones afectades laboralment per la COVID-19 i dissenyar un programa de millora de l’ocupabilitat i d’ajuts econòmics per a pal·liar la crisi d’ocupació postpandèmia, especialment en les persones més vulnerables.
També es vol impulsar la digitalització dels comerços, promoure un Hub cooperatiu amb la col·laboració d'empreses i associacions d'economia social, establir un servei de mediació en la rebaixa dels lloguers de locals i els espais d’activitat econòmica amb la propietat, generar una fast-track de llicències municipals per accelerar l’ampliació de les terrasses i establir una exempció meritada del percentatge corresponent al període de tancament de la Taxa d’ocupació de la via pública per taules i cadires d’establiments comercials com a mesura excepcional motivada per les incidències de la COVID-19.
A més, el govern municipal es proposa desplegar un Pla d’ocupació de l’Espai Públic, amb una reubicació del mercat setmanal i artesanal, oferir una línia d'assessorament per a l'optimització energètica de comerços i microempreses, facilitar l'aparcament postconfinament amb l'aprovació de noves mesures com la tarifa plis plas o l'ampliació de zones de càrrega i descàrrega. I es pretén crear la taula d’emergència econòmica empresarial i comercial.
Impulsar l’ocupació digna i de qualitat
En aquest àmbit l'equip de govern vol impulsar el Pacte per l’ocupació digna i de qualitat, orientar i donar suport a les persones residents a Sant Cugat que es trobin en procés de recerca de feina per tal que defineixin i desenvolupin el seu itinerari professional i adquireixin noves competències transversals per a assolir amb èxit els seus objectius, promoure la millora de l'encaix entre l'oferta i la demanda laboral, la igualtat d'oportunitats en l'accés als llocs de treball i la qualitat de les condicions de treball i realitzar un mapa i una diagnosi sobre la precarietat laboral.
Per combatre la precarietat laboral, es pretén potenciar el salari de referència municipal, impulsar una estratègia de suport a la inserció laboral de persones aturades de llarga durada d’edat entre 40-55 i un programa d’acompanyament al món laboral als joves i acompanyament a la inserció laboral de persones amb discapacitat.
També es fixa com a objectiu realitzar un pla d’acció per regular i dignificar la situació laboral de les persones ocupades en l’àmbit de la cura.
Facilitar i prestigiar l’experiència a l'FP i la seva connexió amb el món laboral
Dins d'aquest àmbit l'equip de govern impulsarà formació professional i la seva connexió amb el món laboral al municipi i a l'entorn, elaborarà un Pla d’impuls de la Formació Professional, treballarà projectes d'FP compartits al territori, impulsarà accions d’acompanyament durant la transició al món laboral i promourà accions de formació ocupacional al municipi.
Desenvolupar l’activitat productiva de qualitat del municipi
L'equip de govern planteja en el PAM impulsar l'Emprenedoria de qualitat i la innovació empresarial al Municipi, implementar la finestreta única empresarial, establir un nou centre d’emprenedoria, innovació social, generació d’idees i creació d’empreses, rehabilitar i ampliar la Masia de Can Rabella, establir ajuts i subvencions per a persones emprenedores, impulsar el creixement empresarial i ser un pol d'atracció per a noves empreses, avançar en la simplificació administrativa i implementar l’agilització dels processos de demanda empresarial.
També vol impulsar la transformació i la millora dels Parcs Empresarials, sobretot pel que fa a la mobilitat, treballar per un Pacte per la reindustrialització de la comarca i crear un equip de prospectors d’empreses.
Promoure l’economia circular i l'economia social i solidària
En aquest àmbit l'equip de govern municipal es proposa enfortir l'ecosistema de l'Economia Social a Sant Cugat, impulsar el pla director d’economia social, treballar per la Responsabilitat Social a les empreses, impulsar que grans empreses puguin fer mecenatge local, promoure l'Economia Circular per reduir l'impacte mediambiental de les activitats econòmiques i realitzar una diagnosi de l'ecosistema industrial per a detectar oportunitats i implantar estratègies i promoure comunitats energètiques empresarials per compartir energia renovable i implementar un projecte de comerç just.
Afavorir el comerç de proximitat
En aquest àmbit l'equip de govern vol elaborar un Pla integral de promoció del comerç de proximitat, crear l’observatori del comerç i consum, promoure i donar suport al comerç de proximitat, enfortir el teixit associatiu del comerç local i promoure els mercats per a la compra quotidiana.
Tot això l'equip de govern municipal ho proposa per impulsar l’ocupació de qualitat i la promoció econòmica i fer que Sant Cugat sigui la ciutat d’oportunitats tan anhelada per la seva ciutadania, especialment el jovent.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.