Conversa entre Silvia Manzana, Ana Mª Martínez, Mireia Ingla i Elena Vila (d'esquerra a dreta) sobre el paper de les dones en situacions de poder al Women Evolution. FOTO: Lluna Fabregat

Política

Polítiques de la comarca conversen sobre el feminisme en política al Women Evolution

En la conversació s'ha parlat del poder de les dones per transformar la societat, la representació femenina en situacions de poder i les polítiques d'igualtat

Quatre dones del món de la política han reflexionat sobre Dones creadores d'un nou llenguatge polític. Avenços i Reptes en el congrés Women Evolution, celebrat aquest 3 d'octubre a l'auditori d'ESADE. La conversa s'ha centrat en aspectes com el poder de les dones per transformar la societat i la necessitat de representació femenina en situacions de poder. L'exalcaldessa de Sant Cugat Mireia Ingla; l'alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez; la portaveu del PSC a l'Ajuntament, Elena Vila; i l'empresària santcugatenca Sílvia Manzana han protagonitzat la taula rodona. 

Més info: El Women Evolution arrenca valorant l'empoderament de les dones i la participació d'homes

Sílvia Manzana ha reivindicat el poder de les dones: "Volem que ens deixin de dir que som valentes, perquè som poderoses. Hem arribat a un punt en el qual tenim tota la informació suficient per aconseguir el poder i ho podem fer des de l'empatia i la interseccionalitat".

Anna Maria Martínez ha coincidit amb Manzana i ha posat sobre la taula algunes dades per demostrar l'existència del sostre de vidre: "Hem de començar a creure que som poderoses. Les xifres retraten una realitat. Al capdavant de les empreses de l'IBEX només hi ha quatre dones envers els 31 homes que les presideixen. Cap dona ha presidit el COE. I només el 24,8% de les alcaldies les ocupen dones. Les xifres són fredes, però demostren una realitat". Per tot això, Mireia Ingla ha assegurat: "Tenim l'obligació de visibilitzar aquesta discriminació i fer polítiques en aquest sentit". 

Més info: El repte d'aflorar el talent femení i potenciar la meritocràcia

Privilegis i interseccionalitat

Durant la xerrada, les polítiques han reconegut que han d'aprofitar els seus privilegis per esdevenir l'altaveu d'altres dones que no els tenen. "Som un fòrum de dones molt privilegiades. Ens admirem les unes a les altres perquè hem arribat on som tot i ser dones, però hi ha moltes més dones fora d'aquí, d'aquesta institució, que no tenen cap d'aquests altaveus. Parlo de dones racialitzades o immigrades, per exemple", ha explicat l'exalcaldessa Mireia Ingla. "Les privilegiades que estem aquí tenim la responsabilitat de representar a les que no hi poden estar", ha afegit Elena Vila.

En la conversa, també s'han fet pinzellades sobre altres aspectes com el tradicional lideratge polític dels homes, els avenços en feminisme a les institucions i en la legislació, les resistències a aquests avenços i també de l'estesa sensació d'algunes persones sobre que "el feminisme ha anat massa lluny". 

Manzana: "Ha arribat el moment de l'autorealització, i l'autorealització està en versió femenina"

Després de tot, Sílvia Manzana ha conclòs: "Volem posar damunt la taula el poder generar noves paraules, un poder que la política i l'educació tenen. Hem de seguir fent preguntes incòmodes i seguir pensant que el feminisme és un nou humanisme. Gràcies a la posició masculina per on ens heu portat, com quan ens portàveu el mamut a la cova, us agraïm la supervivència, però ara ha arribat el moment de l'autorealització, i l'autorealització està en versió femenina".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.