Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024
Les inversions de l'Ajuntament de Sant Cugat cauran un 80% fins als 3 milions d'euros
Les conseqüències del dèficit milionari de l'Ajuntament de Sant Cugat ja són visibles. El govern de Junts i Esquerra ha aprovat inicialment el pressupost del 2024, que preveu una disminució del 5% respecte al 2022 i retallades molt importants en àmbits com les inversions. "Un escenari dur i complicat", ha dit el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas (Junts), que ha detallat que l'objectiu és revertir la situació econòmica de "desajust estructural" en el menor temps possible i evitar la tutela de la Generalitat: "Volem sortir del pla de sanejament costi el que costi en un any". Així, es vol acabar el 2024 amb tots els indicadors econòmics en positiu.
"Estem en una situació molt complicada econòmicament i que no voldríem haver de gestionar", ha reconegut el tinent d'alcaldia Bernat Picornell (ERC), que ha emfatitzat que serà "un any molt dur". El govern s'ha compromès a "blindar" les partides essencials de serveis socials, habitatge, educació, ocupació i subvencions a entitats. "Ens vam comprometre que la situació econòmica afectés al mínim a la ciutadania", ha reivindicat Picornell. Tota la resta patirà retallades, tot i que no s'han concretat. Per això, ha estat clar Carles Brugarolas: "Estem en un context duríssim mai vist en aquesta administració. Hi haurà impactes dolorosos per tothom: darrere de cada projecte hi ha una il·lusió".
D'aquesta manera, el govern de Junts i ERC ha aprovat inicialment el pressupost amb els vots en contra de PP, VOX i En Comú Podem i les abstencions de CUP i PSC.
Les inversions, el més afectat
El pressupost pel 2024 s'enfilarà fins als 144 milions d'euros, 7,6 menys que l'inicial de 2022. Però la caiguda arriba fins al 27% si es compara amb la previsió d'aquest 2023. Brugarolas ha detallat que s'ha materialitzat a través d'un "esforç de contenció i reducció". La finalitat és afrontar el "desequilibri estructural" entre els ingressos i les despeses que va fer enfilar al dèficit de l'Ajuntament entre els 17 i els 25 milions d'euros.
Les inversions serà l'àmbit més afectat per les retallades i es destinaran només 2,9 milions d'euros a aquest capítol (un 80% menys que el 2022) que serviran per mantenir projectes en marxa, com el complex aquàtic de Mira-sol o les obres les escoles Joan Maragall i La Floresta. La resta es posen en qüestió i s'analitzaran cas per cas.
Les despeses de personal és el capítol més gran i es preveu destinar-hi 48,8 milions d'euros, un 13% més que el 2022. El motiu són els increments salarials dels funcionaris marcats pel govern espanyol. Les despeses corrents en béns i serveis (neteja, recollida de deixalles, il·luminació, zones verdes, etc) s'incrementen de 42,9 a 46,7 milions. En aquest cas, Brugarolas ha explicat que el pressupost de 2022 estava infradotat i també s'ha de tenir en compte l'increment de preus. D'altra banda, el pagament d'interessos es dispararà per l'augment dels tipus d'interès i passarà de 775.000 euros a 3,2 milions.
L'àltre àmbit que es veurà més perjudicat són les transferències corrents, que cauen de 37 a 30 milions d'euros. Aquest capítol fa referència als pagaments a empreses privades, administracions com l'EMD de Valldoreix o a famílies. Caldrà veure en detall quines són les partides afectades. Tot i que el govern s'ha compromès a no tocar àmbits com serveis socials, habitatge o educació, sí que han explicat que alguns poden eliminar-se si consideren que es cobreix des d'un òrgan superior. És el cas de les beques escolars per pagar les quotes, que l'Ajuntament reduirà pel val escolar de la Generalitat. Les associacions de famílies d'alumnes ja van criticar aquest fet, ja que el val no serveix per pagar la quota de material a les escoles. Un altre àmbit on hi haurà retallades és la cooperació internacional.
Menys recaptació
Una de les causes de la reducció del pressupost és la davallada dels ingressos, especialment per la sentència de les plusvàlues, que prohibeix el cobrament d'aquest impost si hi ha una pèrdua de valor de l'immoble. Aquest canvi implicarà una reducció de 5 milions d'euros en els ingressos. A aquest fet se li ha d'afegir que el govern municipal va apostar per no apujar els impostos i estendre a més famílies nombroses la bonificació de l'IBI (eliminant el topall de renda, de moment).
Així, els impostos directes (com l'IBI o la plusvàlua) suposaran un ingrés de 77,8 milions d'euros, un 7% menys que la previsió del 2022. Pel que fa a les transferències corrents (que són principalment subvencions d'altres administracions superiors com l'Estat i la Generalitat), s'incrementarà de 30,8 a 33 milions.
A més, es preveu vendre patrimoni municipal durant el 2024 per un valor de 3 milions d'euros. El govern no ha detallat què es preveu vendre, però podrien ser petites finques i espais que no tinguin previst cap projecte rellevant.
Dificultats més enllà de 2024
Tot plegat per aconseguir "revertir" la situació econòmica de l'Ajuntament de Sant Cugat en el menor temps possible i poder sortir del control de la Generalitat. "El pla de sanejament ens limita molt i posa en perill projectes molt importants", ha explicat Brugarolas. Tot i això, el responsable d'Economia ha advertit que la "contenció" anirà més enllà del 2024.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.