Josep Puig és el candidat a president per Junts per Valldoreix FOTO: Bernat Millet

Política

Puig (Junts per Valldoreix): "La gent de Valldoreix té dret a un habitatge a Sant Cugat"

Josep Puig és el candidat de Junts per Valldoreix a l'EMD per les eleccions municipals del 26 de maig

Josep Puig és president de l'EMD de Valldoreix des de 2011 i a les eleccions municipals del 26 de maig es torna a presentar com a candidat de Junts per Valldoreix. El sistema electoral a Valldoreix estableix que els veïns escullen directament el president de l'EMD per una banda i, per l'altra, s'escullen els vocals segons els resultats dels partits de Sant Cugat a la vila valldoreixenca.

Més info: Junts per Sant Cugat presenta "el programa que ha de servir per defensar el model"

Quina és la prioritat de Junts per Valldoreix

Les prioritats són seguir treballant com hem fet fins ara, amb la mateixa línia. El canvi en els últims vuit anys a Valldoreix ha estat notori. Vam començar sanejant l'economia, que estava malament quan vam arribar. I hem fet inversions importants, com la retirada de les torres d'alta tensió o l'adquisició de terrenys com el Garden, i arranjament de carrers. Amb el nostre lema, 'Una manera de ser, de fer i de viure', queda clara la nostra filosofia. Tota la gent que vivim a Valldoreix, volem viure amb aquesta gran possibilitat de gaudir de la natura però tenint serveis i amb la vida el més còmoda possible.

Com valora la candidatura unitària de Guanyem per Valldoreix?

Està clar que serà més difícil guanyar. Nosaltres hem demostrat el que fem durant aquests vuit anys. Els altres ho tenen tot a demostrar, és una espècie de tripartit i l'última vegada no crec que els hi anés molt bé.

Els robatoris a Valldoreix han augmentat de manera important en els últims anys.

Hem treballat molt en aquest àmbit, però els robatoris i l'augment són imprevisibles. Valldoreix és més vulnerable, perquè té zona boscosa i és molt extens. Però s'ha treballat molt, sobretot amb Mossos d'Esquadra, que fa molt temps que posa mitjans, igual que la Policia Local. Valldoreix té 100 quilòmetres de carrers i és impossible arribar a tot arreu. Ara hi ha una previsió d'instal·lació de càmeres, un dron, un robot... Tot això ajudarà a reduir el nombre de robatoris.

Veïns de Valldoreix denuncien que és molt difícil veure policies pels carrers. S'ha pressionat prou l'Ajuntament per portar més policies locals?

Tenim tracte directe amb Policia Local i Mossos d'Esquadra. Hem pressionat, hem fet arribar totes les denúncies. Però hem de ser conscients que som un poble amb molta extensió i vigilar-lo tot és gairebé impossible. Per això són importants les mesures de precaució que prenguin els veïns i avisin de qualsevol situació anòmala que vegin pels carrers. Vam fer reunions sobre seguretat amb els veïns i van venir més de 600 persones. Qualsevol mesura per evitar robatoris és vàlida, però dins de la legalitat. No podem anar amb pistoles pel carrer. Ara hi ha hagut un descens molt important dels robatoris i demostra que les mesures són efectives.

Que un barri de Valldoreix, com Can Monmany, contracti seguretat privada per evitar robatoris com ho veu?

La protecció privada va començar fa nou anys i és un cost que assumeixen els veïns. Altres barris s'han intentat informar, però és molt complex perquè la legislació actual és molt estricte. Can Monmany és l'únic que té el servei. Nosaltres pretenem que no hi hagi robatoris i posar tots els mitjans disponibles.

"Tothom parla d'habitatge com si fos tan fàcil"

Què es pot fer des de Valldoreix per facilitar l'accés a l'habitatge?

Tothom parla d'habitatge com si fos tan fàcil. Ara Promusa començarà una promoció al carrer de Santjoanistes, amb una vintena d'habitatges. Estava previst fer-ne a la centralitat, però va condicionat a resoldre els impediments i als canvis que s'hi hauran de fer.

Quines propostes més feu?

Estem a favor de fer habitatge, però a Sant Cugat se n'està fent molt. Penso que la gent de Valldoreix també forma part de la llista de Promusa i té dret a habitatge, potser no a Valldoreix, però sí a Mira-sol o Sant Cugat. A Valldoreix se'n farà en proporció quan es resolgui la urbanització de Mas Fuster, que obligatòriament derivarà una xifra d'habitatges de protecció oficial. Ja no és que hi estiguem a favor o no, és que el 30% de la nova superfície d'un nou pla parcial ha de ser d'habitatge protegit.

"La previsió a la centralitat era fer un centre cultural i econòmic"

Què en queda del projecte de centralitat?

Hem adquirit el terreny del costat de l'EMD i algunes de les activitats que es pretenien fer a la centralitat, es faran aquí. A l'espai de garden s'ampliarà l'escola de música i es podria fer una sala multiusos per encabir un teatre o sales de reunions. Així, alguns dels serveis que s'anaven a implantar a la centralitat, com els culturals, els canviem de lloc i haurem de retocar la centralitat.

Serà una centralitat com el Volpelleres o Mira-sol Centre?

En el seu moment ja es va dissenyar un projecte de poble, de centres lúdics i també de serveis. La previsió era fer un centre cultural i econòmic, que és necessari per aportar els diners per les infraestructures.

En mobilitat es van fer canvis a l'inici de mandat que van derivar en algunes queixes. Què es farà?

La mobilitat sempre és un problema, quan es toca un carrer sempre es queixa gent i, si no es toca, també. Se'ns ha afegit el soterrament de les línies d'alta i la urbanització de l'avinguda de Baixador. Un cop estigui feta, haurem d'intentar resoldre la mobilitat.

Com està l'avinguda del Baixador?

L'Ajuntament de Sant Cugat ha encarregat el projecte, després de la participació ciutadana. Estem a l'espera que ens avisin quan estigui el projecte en marxa.

El projecte dividia en trams el carrer segons l'opinió dels veïns de cada zona. És positiu o s'hauria d'haver fet com a conjunt?

Cada zona té el seu grup que el representa i es va plantejar una manera d'urbanitzar. En alguns llocs al mig hi haurà bancs o jocs infantils. Però serà un carrer continu, amb dos carrils, carril bici, amb aparcament... són condicions comunes.

"El Consell de la Vila no era representatiu de la gent de Valldoreix?

Vau deixar de convocar el Consell de la Vila, l'òrgan de participació de Valldoreix. Per què?

La participació ciutadana tenim tota la intenció de fer-la al màxim possible, però el Consell de la Vila no era representatiu de la gent de Valldoreix. Es va entendre que era més participatiu que, cada vegada que hi hagués un tema d'esports, medi ambient..., es convoqués la gent implicada i amb entrada lliure. No volíem uns consellers, part dels quals ja no assistien als consells. En vista de com funcionava, vam pensar en consells de participació oberts.

No es tornarà a convocar el Consell de la Vila?

En aquesta línia de consells oberts, no. Volem que no només sigui acotat per uns consellers, sinó per tota la gent de Valldoreix. És una participació molt més oberta i no com un grup tancat.

Com serà la gestió dels aparcaments de l'estació?

Hi ha els dos pàrquings. El de l'estació, que se'ns va criticar perquè vam fer una permuta amb l'Ajuntament de Sant Cugat. Com que ara l'Ajuntament no fa el que estava previst, ens retornaran el terreny i tornarà a ser propietat de l'EMD. I la gestió la farem nosaltres i podrem aplicar filtres per veure qui pot aparcar. L'aparcament de Can Cadena, el mateix. Hem de donar preferència a la gent de Valldoreix, però necessitem l'autorització de l'Ajuntament de Sant Cugat i ja ho estem negociant.

"Pretendre no pagar i aparcar a la porta és impossible"

Seran de pagament?

Pretendre no pagar i aparcar a la porta és impossible. Seran quotes testimonials per la gent de Valldoreix, per exemple de vint euros l'any. I els que vinguin de fora hauran de pagar unes quotes a preu més de mercat. Així permets que la gent de Valldoreix pugui aparcar.

Sobre aparcaments, l'oposició va criticar que es destinessin gairebé 500.000 euros al projecte de davant de l'EMD.

Aquest és un projecte que es va fer fa tres anys i no es van presentar al·legacions, l'oposició tampoc. No és només un pàrquing, hi ha una zona infantil amb jocs i màquines per fer gimnàstica i punts de càrrega per vehicles elèctrics. Té un cost perquè s'han mantingut tots els arbres i s'han fet uns murs per separar les zones, que encara que puguin semblar inadequats, tenen la funció de separar l'aparcament de les zones de lleure per evitar qualsevol accident que pugui haver-hi. Amb 100.000 es pot fer, però sense mesures de seguretat.

Valldoreix va perdent la identitat de poble i cada vegada és més una urbanització residencial?

Valldoreix sempre ha estat una mica així. És un terreny molt gran, que se n'ha anat construint molt i mai ha tingut una centralitat, que sempre s'ha reclamat. Això faria que la gent es trobés. Però la gent també es relaciona a través d'altres entitats, com el teatre, les escoles, l'escola de música. Falta un factor de connexió de gent i una mica el caliu de poble, però la gent si viu aquí, és perquè se senten a gust. Crear una centralitat no vol dir que tothom hi vagi.