El santcugatenc Jordi Puigneró. Foto: A. Ribera

Política

Puigneró afirma que els ciberatacs creixen un 200% a mesura que s'acosta l'1-O

El santcugatenc, secretari de Telecomunicacions, veu "inverosímil" que es tanquin webs en un món interconnectat

Els ciberatacs contra la Generalitat han incrementat un 200% en la primera quinzena de setembre respecte al mateix període de l'any passat. Ho ha assenyalat el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, el santcugatenc Jordi Puigneró, a RAC1. Puigneró ha detallat que fins ara han estat atacs de "baixa intensitat", a diferència del que es va produir pel 9-N, que va ser el "més important i de dimensions més grans que hem tingut mai a Catalunya".

Sobre els intents de sostracció de la contrasenya del compte de Twitter que va patir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el secretari de Telecomunicacions ha explicat que la mateixa empresa de Twitter els va alertar i que els van poder impedir; ara, estan investigant qui hi ha al darrere. Puigneró també ha afirmat que és "inverosímil" que es tanquin webs i que es pretengui fer el mateix amb les xarxes socials en un món interconnectat.

Sobre Ciberseguretat a Catalunya, Puigneró en parlava en una entrevista al TOT Sant Cugat al mes de juliol.  Parlan de ciberatacs, Puigneró afirmava que "el 2013 vam rebre 15 milions de ciberatacs; molts d'ells es queden al primer nivell de defensa. Dels 15 milions, 2.000 van acabar produint incidents. El 2014 vam rebre 150 milions, per tant, la bel·ligerància es va multiplicar per 10; d'aquests, es van produir 9.000 incidents. El 2015 vam arribar als 215 milions de ciberatacs i, d'aquests, els incidents van arribar a les 11.000. I el 2016, i probablement perquè cada cop som més bons autoprotegint-nos, hem passat a només 103 milions de ciberatacs, i d'aquests, els incidents es van reduir a la xifra de 6.000 incidents. Només un 10% dels atacs es poden considerar d'alta complexitat".

igualment, remarcava el fet que l'atac més brutal fos el del 9 de novembre del 2014, coincidint amb la consulta sobre la independència de Catalunya, afirmant que "va ser el ciberatac més important que vam patir de la història de Catalunya. Si un es posa a pensar... Qui podia tenir interès en què no funcionessis els sistemes de seguretat de la Generalitat? Entenc que la gent pot treure les seves conclusions".

Davant aquestes amenaces, destacava el paper de la Llei de la Ciberseguretat de Catalunya, afirmant que "mai podem estar al cent per cent segur, i més veient el que està passant en l'àmbit mundial, però sí que és veritat que els hi posarem molt difícil. Treballem perquè no hi hagi cap problema relacionat amb la seguretat digital. L'objectiu de l'agència és fer un país més cibersegur els mesos vinents i anys".