Joan Recasens és l'alcaldable de Primàries Sant Cugat, la secció local de Primàries Catalunya, una nova formació independentista dins de la qual hi ha Demòcrates (d'on prové Recasens), Solidaritat Catalana i diferents independents, i que ha comptat amb la col·laboració de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), tot i que no a Sant Cugat. Recasens és també exregidor de l'Ajuntament per CiU, així com exdiputat al Parlament de Catalunya per la mateixa formació.
Fa uns mesos va haver certa confusió amb el fet que, en un inici, Demòcrates afirmés que aniria amb Junts per Sant Cugat abans de decidir-se per Primàries. Podria aclarir-ho?
No és que es decidís anar amb Primàries, és que Demòcrates forma part de Primàries. Si mirem l'origen de Primàries, arrenca ara ja fa un any, quan es constitueix amb Demòcrates de Catalunya, Solidaritat Catalana, independents, etc. Aleshores es planteja la possibilitat de fer eleccions primàries a tots els municipis com sigui possible. Al cap d'un mes, Jordi Graupera fa el plantejament de Primàries Barcelona, ja tenim dos elements. Al mes d'agost de l'any passat, l'Assemblea Nacional Catalana proposa fer un paraigua comú per incloure Primàries per la República, Primàries Barcelona i la mateixa ANC, per a fer Primàries Catalunya. L'ANC ja havia dit en el seu moment que en el moment que ja estigués tot constituït, faria un pas al cantó i això és el que ha fet, i aquí neix Primàries de Catalunya amb Demòcrates a dins. La discussió va ser un mal entès, que no té més, perquè Demòcrates ja hi era dins de Primàries. Va ser una discussió que certament hi va ser.
Primàries va néixer amb l'objectiu d'unir les forces independentistes, però el que ha fet és generar-ne una de nova.
L'únic que ens va saber greu va ser que els tres partits independentistes de Sant Cugat (CUP-PC, ERC i Junts per Sant Cugat) no s'incorporessin en un procés de primàries. Nosaltres els vam convidar als 3, dos ens van dir que no i un directament no ens va contestar, i ens sap greu perquè ens hagués agradat que hi hagués hagut un front netament independentista comú.
"Quan parlem de regeneració parlem d'una forma diferent de fer les coses"
A Primàries parlen de regeneració, però hi ha membres de la secció local de Sant Cugat que ja han estat protagonistes dins de la política, com és el seu cas, que ha estat regidor a l'Ajuntament per CiU i també diputat al Parlament de Catalunya. Com s'explica?
Quan parlem de regeneració parlem d'una forma diferent de fer les coses. Qui ha de fer les llistes i qui ha de fer els programes? La gent o els partits tradicionals? Ara hem tingut unes eleccions generals que han estat una excepció en la participació, pel moment excepcional, però si mirem el distanciament de la gent vers la política, des de després de la II Guerra Mundial, i en democràcies consolidades, cada vegada hi ha menys participació i la gent es va allunyant. O fem quelcom, o sacsegem d'alguna manera, des de dins, o la gent cada vegada està més lluny.
Com?
Una de les formes és que la gent esculli els candidats, que ens ajudi la gent a fer el programa, aquesta és la regeneració. També hi ha una regeneració de persones, tenim una llista absolutament transversal, en la qual la majoria de la gent no havia tingut relació amb la política, però sí que estan preocupats pel país i per la ciutat.
Van anunciar que el programa electoral el farien amb la gent. Com l'han acabat confeccionant?
Hem fet una sèrie de convocatòries sectorials, a les quals ha anat venint gent. El programa l'estem acabant de polir, perquè totes les pluges d'idees i les discussions que hem anat tenint les hem de plasmar d'alguna manera, i farem una última convocatòria per aprovar-lo, però hem anat rebent aportacions de la gent, i amb aquestes aportacions hem anat fent el programa electoral. No és com un programa de partit, en el qual et diuen tu fes el programa d'això i tu fes el programa d'allò. Aquí, entre tots hem fet el programa de tots. Hi ha unes preocupacions comunes.
"Nosaltres tenim el compromís - i això formarà part del programa electoral - de fer dues consultes a l'any"
Parlem d'una formació nova. Quins són els pals de paller de Primàries Sant Cugat?
Evident ment l'eix nacional i la participació. Nosaltres tenim el compromís - i això formarà part del programa electoral - de fer dues consultes a l'any. Volem fomentar la participació de la gent en els àmbits que són realment importants a la ciutat, i volem agrupar-los. Facilitant la participació es pot aconseguir una participació decent - una participació del 3, del 4 o del 5% no és decent. Hem d'anar més enllà i fomentar la participació, i això es pot fer. També creiem en el fet de donar comptes dels regidors o els càrrecs electes de Primàries. Ens comprometem amb els electors a donar comptes cada 4 o 5 mesos. La feina dels electors no acaba en les eleccions municipals, nosaltres seguirem donant comptes, i farem altres coses que no es fan, com per exemple que els electors ratifiquin els càrrecs de confiança de l'Ajuntament. Tal com està muntat el sistema, no es ratifica a ningú, ningú dona comptes. Els càrrecs de confiança són peces importants dins de l'administració, doncs que els ratifiqui la gent. Per a nosaltres la participació és un eix fonamental i que ha de ser una constant.
Durant la presentació de la llista electoral de Primàries Sant Cugat, vostè va dir que el seu compromís era amb aquells qui van donar la cara durant l'1-O. Què vol dir?
A mi em sap greu quan es demana un referèndum pactat. Nosaltres encara creiem que l'1-O no va ser un 9-N, que va ser un referèndum vàlid, sustentat amb una llei aprovada pel Parlament de Catalunya i, per tant, plenament vigent. Ja hem demanat públicament que no es vagi a demanar un nou referèndum perquè ja l'hem fet, la gent ja ha donat la cara, la gent va sortir al carrer i reclamem i reivindiquem la validesa del referèndum de l'1 d'octubre i no reconeixem la legitimitat d'un estat que va fer fallida aquell dia repartint mastegots. El que demanem als partits que van dir que l'1-O no era un nou 9-N és que es mantinguin en aquesta posició.
Queda clar que Primàries és un partit fonamentalment independentista, però en l'àmbit local, focalitzant en Sant Cugat, què proposen?
Hi ha una sèrie de coses que ens preocupen a tots, i nosaltres hi estem aprofundint especialment, com per exemple en el tema de l'habitatge. Ens preocupa que Sant Cugat hagi deixat de ser un referent positiu en polítiques públiques en habitatge, ens preocupa que en els darrers 4 anys s'hagi fet un sorteig de 58 habitatges, en el qual s'hi han presentat més de 3.000 persones. Aquest fet ja denota la magnitud del problema que té Sant Cugat. Ens sap greu que gent jove de Sant Cugat hagi de marxar pel preu de l'habitatge, i hi ha més coses a fer. Ara quan arriben les eleccions es diu: farem això, farem allò... Quan? D'aquí a 6 anys? Mentrestant què podem fer? Nosaltres tenim propostes en aquest sentit.
"Es poden donar ajudes al lloguer, a les dues parts, tant als propietaris com als llogaters"
Quines?
Es poden donar ajudes al lloguer, a les dues parts, tant als propietaris com als llogaters. Es pot fer o no es pot fer? Nosaltres creiem que si, i això són solucions que es poden aplicar d'aquí a 3 mesos. Aquest és un dels temes. En l'àmbit de la mobilitat... No fem invents de darrera hora perquè venen les eleccions. Amb la rotonda de l'hipòdrom... No cal. Pensem les coses una mica bé. Hi ha una Pla de Mobilitat, aprovat l'any 2014, que planteja aparcaments al voltant de l'estació, aparcaments gratuïts, i no hi són. Nosaltres farem propostes concretes de llocs i emplaçaments, però tots sabem a on podríem fer aparcaments gratuïts. Facilitem també les estades en els pàrquings que hi ha, donem rendiment i mirem com funciona el pàrquing de Can Quitèria... Hi ha moltes coses a fer en l'àmbit de la mobilitat, que no vol dir facilitar els cotxes.
En el debat electoral sobre mobilitat, organitzat pel TOT Sant Cugat, deien que un dels models de mobilitat que plantegen és el d'un model de mobilitat elèctrica i compartida.
Això és una proposta que estem desenvolupant, i que hi haurem d'anar en un futur. Hi acabarem arribant. És veritat que en aquests moments els vehicles elèctrics també plantegen incògnites, com per exemple què se'n farà de les bateries. Hi ha problemes mediambientals que també s'han de resoldre, però acabarem anant a models no contaminants, acabarem fent polítiques de mobilitat no sorollosa. Això són objectius comuns amb els quals tots estem d'acord. El problema és: com ho fem i si tenim la valentia per fer-ho. Nosaltres llencem propostes, de vegades, agosarades i que seran realitat a mitjà termini, però ho seran.
Com es pot trobar l'equilibri entre els vehicles convencionals i els vehicles de mobilitat personal, que han viscut una explosió en els darrers mesos?
Per exemple, és molt complicat per algú de la Floresta no fer servir el cotxe, l'ha de fer servir per nassos, i més per anar a comprar o portar els nens a l'escola, etc. Tenim un municipi molt extens i hi ha zones en les quals la utilització de vehicle privat, molt sovint, és inevitable, però ho hem de facilitar, no hem d'anar a impedir-ho. No podem dir-li a algú que, per exemple, porta al seu fill al conservatori, que deixi el cotxe a l'avinguda de Roquetes i vagi caminant. Hem de ser raonables, i això ho hem d'arreglar, no podem dir: no utilitzis el cotxe. Que hem de facilitar la bicicleta? Sí. Que en algunes zones és més fàcil anar en bicicleta? Evidentment. Però per segons què has de facilitar l'ús del cotxe. Hem de fer més raonable el transport urbà. Ens hem d'adequar a la realitat.
La seguretat, sobretot pel que fa als robatoris, és un altre dels àmbits calents en els darrers anys a Sant Cugat. Quines solucions proposa Primàries?
Proximitat. No hem de buscar invents. El que sí que podem fer és incrementar la plantilla de la Policia Local, que és la mateixa que hi havia fa uns quants anys, i després d'haver viscut un increment de la població important en els darrers anys. Tornem a implantar la Policia de Barri, la policia que sap qui viu a on, i que sap que si veu quelcom extrany ho identifica. No costa tant tornar-ho a fer. Jo crec que amb un increment raonable de la plantilla de la Policia Local això es pot fer, i tenir Policia de Barri a la Floresta, a les Planes, a Mira-Sol, a Sol i Aire... Tenim un municipi molt complex i molt gran, i la seguretat - i la sensació de seguretat - és molt important per la gent. Hi ha casos, per exemple com el de l'accés a l'Hospital General de Catalunya, que no pot ser fosc. No perquè passi res, sinó per la sensació d'inseguretat que té la gent. Hi ha detalls que ajudaran a la sensació de seguretat i n'hi ha d'altres que faran que siguem una ciutat més segura. A més, evidentment ha d'haver-hi coordinació amb els Mossos d'Esquadra.
"Hi ha un problema d'educació, hi ha un problema policial i hi ha un problema judicial"
N'hi ha prou amb més agents per millorar la seguretat?
Hi ha un problema d'educació, hi ha un problema policial i hi ha un problema judicial, i això ens afecta com a societat i ens afecta com a país, i amb això hem de ser absolutament implacables, aquí no s'hi valen bromes. Per exemple, aquells qui exerceixen violència masclista, han de tenir molt clar que els hi caurà tot al damunt, i això és una voluntat de tots, i aquí hi tenim tots un paper a jugar, des de les escoles, fins a la justícia, passant per les administracions i les famílies. Aquí juguem tots.
Deien també durant la presentació de la llista electoral que una altra de les prioritats del partit és el creixement i la preservació de l'entorn de Sant Cugat.
És d'aquests temes que tots hi estem d'acord. Tothom vol poder anar caminant fins a Can Borrel o fins a Sant Medir i trobar-ho com està ara, o inclús que millori, que la Floresta mantingui la tipologia, que Valldoreix i Mira-Sol mantinguin la tipologia, etc. Som en un entorn absolutament privilegiat: tenim el parc de Collserola que ens separa de Barcelona i que és un gran pulmó, i això ho hem de mantenir. Això va lligat amb la mobilitat, per un tema de la qualitat de l'aire, però també va relacionat amb el creixement. Sant Cugat ja ha crescut el que hi havia de créixer, i a partir d'ara, el poc que queda, fem-ho bé i no espatllem res. De vegades veus temptacions - i no parlo de l'equip de Govern - de no fer les coses. Et trobes a gent que diu: anem a densificar... Nosaltres tenim un model de ciutat que agrada a tothom, amb defectes que s'han agreujat en els darrers anys (amb el tema de l'habitatge o la mobilitat), però del model de ciutat, no puc més que sentir-me'n orgullós perquè en sóc partícip i, per tant, ho hem de preservar.
En els debats d'urbanisme, la preservació de Collserola, sobretot en l'àmbit de Torreblanca, ha estat un dels focus.
Preservar aquest entorn és una obligació que tenim tots plegats. Jo vull que el meu nét, d'aquí a 30 anys, vagi al Pi d'en Xandri, vagi a Can Borrell i vagi a Sant Medir i vegi el mateix que veig jo ara, i si pot ser més net, millor que millor. Però sobretot el que no vull és que ho vegi pitjor. Aquesta és una obligació moral que tenim. No només hem de mantenir, hem d'arreglar, que ja hem espatllat prou tant la meva generació com les generacions passades. Anem a fer les coses bé, la qual cosa vol dir deixar-ho una mica millor del que ho vam trobar.
"A tots ens dol que hi hagi gent que hagi de marxar per problemes amb l'habitatge"
En la llista de Primàries Sant Cugat hi ha gent del món postconvergent, d'ERC o de la CUP, a més d'independents. Això són moltes sensibilitats. Quin model econòmic defensen?
És veritat que quan esculls una llista per un model com el de Primàries, al dia següents, quan t'asseus a la taula veus que hi ha visions, orígens i plantejaments ideològics diferents, però la discussió, la confluència i el fet de trobar solucions comunes, està sent completament enriquidor per a tots. En un partit convencional és una mica més avorrit perquè vas fent, però aquí no. Quan parles del model econòmic, a tots ens dol que Sant Cugat surti en un rànquing com una ciutat amb problemes greus de desigualtats. A tots ens dol que hi hagi gent que hagi de marxar per problemes amb l'habitatge, a tots ens preocupa la seguretat, a tots ens obsessiona que hi hagi una mobilitat sostenible. Hi ha eixos que són comuns i ens hem posat d'acord ràpidament en la diagnosi i ens estem posant d'acord molt ràpidament en les solucions. Al final, ens hem trobat que després de detectar els problemes, hem trobat possibles solucions d'una manera conjunta, després de discutir molt, perquè això provoca argumentar més, i cedir més també, perquè ningú està en possessió de la veritat. La confluència i la suma està sent molt positiva. Costa molt més fer un programa, però és molt més enriquidor.
Coincideixen en, per exemple, les solucions per millorar la situació del comerç local?
No hi ha tanta diferència, no trobaràs a ningú que digui: per a mi el comerç de proximitat que vagi a fer punyetes. Hi ha una defensa unànime del comerç de proximitat. Després et poden agradar més o menys els Centres Comercials, però a tots ens preocupa que el comerç local tiri, i tiri bé. Per tant, des d'un punt de vista de fiscalitat, no m'he trobat a ningú que digui: hem de caragolar més o menys. El marge de maniobra és raonable i busquem una ciutat on puguem caber tots.
Comentava que un dels pals de paller de Primàries és la participació ciutadana, que a Sant Cugat s'expressa a través d'uns consells de barri que han estat posats en qüestió per a molts. Quines solucions hi ha?
A la Floresta, per exemple hi ha un moviment que reclama una EMD, que en aquest moment no és possible per la Llei d'Estabilitat Pressupostaria. La discussió és: quin altre model es pot fer? - sense personalitat jurídica perquè per sota de l'EMD ja són sense personalitat jurídica i depenen de l'Ajuntament. No ens ha de fer por cedir la paraula a la gent. A mi m'agradaria que la gent de la Floresta votés, però han de sortir els números. No ens ha de fer por cedir la veu als veïns, al cap i a la fi els recursos són seus.
"A Primàries defensem la vigència del resultat de l'1-O"
Quin creu que és el perfil de votant que ha d'anar a buscar Primàries Sant Cugat?
Evidentment, a Primàries defensem la vigència del resultat de l'1-O. De vegades em diuen, això no és municipal, i jo dic: sí, això també és municipal, perquè quan es torni a produir un 3 d'octubre, els municipis hauran d'estar al servei del país i del Parlament de Catalunya i, per tant, a aquests que creuen que el dia 1 d'octubre, aquest país va fer un referèndum, que vam posar la cara per defensar els nostres drets i les nostres llibertats, és a qui nosaltres demanem que ens donin suport. I als altres que ho vegin com una mostra de democràcia també. Nosaltres defensem de manera clara i nítida el mandat de l'1-O. I evidentment també tenim model de ciutat. Però el que no volem és tornar-nos a trobar amb un altre 3 d'octubre i que com a país no tinguem la resposta suficient que ens caldrà.