Repensar els equipaments existents a Sant Cugat del Vallès, millorar-ne el manteniment, veure quines necessitats de nous espais hi ha, i buscar alternatives pel que fa a la seva gestió comptant amb la participació d'entitats i associacions, han estat els principals aspectes tractats durant el 4t debat electoral participatiu organitzat pel TOT Sant Cugat aquest dijous, 9 de maig, a El Siglo de Mercantic.
Un debat que, un cop més, ha posat en contacte experts en la matèria, amb representants polítics, i la ciutadania, que ha pogut interpel·lar els representants polítics per analitzar quina és la situació a la ciutat pel que fa a equipaments culturals, esportius, educatius i sanitaris a la ciutat.
El debat ha començat amb les reflexions de professionals del sector. Josep Ferrer, director de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, ha començat per subratllar que "més que la part arquitectònica, el que preocupa és el funcionament dels equipaments", destacant el cas del Teatre-Auditori, que, com ha dit, es va construir per acollir les propostes del poble, i després es va veure limitada la seva participació. "Una institució pública ha de donar les condicions perquè les entitats es puguin desenvolupar", ha reivindicat.
Iona Casadevall, membre de la Coordinadora d'AFAs, ha mostrat la seva preocupació per l'estat dels centres educatius de la ciutat, fent especial menció a La Mirada, per les seves dimensions, especialment el patí, així com el manteniment de molts centres de la ciutat, fent referència a goteres, per exemple. "Les famílies estan molt preocupades", ha subratllat.
Per la seva banda, Rafa Robledo, president de la Coordinadora d'entitats esportives, ha reclamat que "la campanya no sigui un conjunt d'ofertes", suggerint que "s'elabori, amb consens amb les entitats, un pla de manteniment que no existeix", alhora que ha apuntat la necessitat de disposar d'un Pla esportiu per gent gran, i estudiar la viabilitat dels equipaments existents.
Per part de Dissidència Sònica, Quimantú Segura ha iniciat la seva intervenció apuntant que "del poder institucional, n'esperem ben poc", subratllant que "el dèficit de la ciutat històric és el treball de base, en cultura i esports, que és el que et permet treballar la ciutat, i fa que després hi hagi mercat". En aquest sentit, i parlant de gestió, Segura ha lamentat que "la gran oblidada" és "la gestió comunitària, que és deixar entrar la gent fins a la cuina, que facin propostes i que les puguin portar a terme, ja que així aconsegueixes implicació".
Finalment, Àlvar Roda, president de l'Ateneu Santcugatenc, ha reivindicat que "les entitats han de ser prou fortes per a donar caràcter a Sant Cugat", apuntant a les sinergies que es poden crear entre entitats, acollint les més grans a les més petites, alhora que oferint-se suport en la seva professionalització.
Després dels plantejaments dels experts en la matèria, han estat els representants polítics els que han pogut fer les seves propostes.
Ignacio Rigau (PP) ha organitzat les seves propostes en tres fronts. En esports, ha proposat un nou pavelló per la ciutat per alliberar la sala Canigó, i la creació d'una nova piscina olímpica. Ple que fa a sanitat, ha apuntat que els populars proposen urgències pediàtriques 24 hores al CAP Valldoreix, i promoure la construcció de l'hospital de referència o, si més no, recuperar el concert amb l'Hospital Generalitat. Finalment, en educació, ha apuntat la necessitat de crear una 13a escola, i una escola pública d'educació especial, a més d'apuntar, respecte de La Mirada, que "estem esperant el calendari, perquè és un despropòsit com està ara, i com s'ha invertit".
Per part d'ERC-MES, Esther Madrona, ha destacat que "molts dels problemes plantejats es resumeixen en l'elaboració d'un Pla d'equipaments i un Pla d'usos, revisat i actualitzat, fet de la mà dels ciutadans, que són qui n'ha de fer ús". També ha destacat la necessitat de fer un Pla de manteniment per als equipaments ja existents, i ha fet valdre "la participació ciutadana dels diferents equipaments", apuntant com a objectiu obrir les portes del Teatre-Auditori a les entitats, per exemple, a més d'apostar per la gestió comunitària de les sales polivalents de la ciutat.
Conxa Martínez, de Sant Cugat En Comú ha destacat la necessitat de treballar amb previsió, amb "un Pla d'equipaments, per cohesionar, a partir de processos participatius que s'haurien de millorar, i una comissió de seguiment de la que formin part les parts implicades amb la idea de cercar el consens". També ha remarcat la necessitat de revisar els equipaments existents, i gestionar-los de manera eficient. Per la seva banda, Xavier Cortés (Units per Sant Cugat) ha volgut "evidenciar que a Sant Cugat no disposem d'un veritable ple d'equipaments", que, com ha dit, "ha de preveure equipaments i el seu manteniment". En aquest sentit ha apuntat que és l'Ajuntament qui ha d'estar al cas de les necessitats de cada instal·lació, i no les entitats qui hagin de reclamar. I també ha posat sobre la taula la gestió d'algun equipament, com el de Can Quitèria, del qual n'ha dit "hauria de ser subseu d'un important museu de Barcelona", ja que "amb una bona xarxa d'equipaments seria més fàcil posicionar Sant Cugat al món", ha dit.
Debat electoral participatiu sobre equipaments. FOTO: Bernat Millet
Per part del PSC, Elena Vila, ha subratllat que els socialistes aposten pel "model de gestió directa dels equipaments", així com per "la col·laboració amb les entitats, liderada per l'ajuntament, per vetllar pel correcte funcionament i manteniment, i garantir l'accés de la ciutadania en igualtat de condicions". Una situació que no es pot donar, la d'igualtat, per "no disposar d'un pla equipaments vigent", ha lamentat, apuntant, entre altres, que això provoca que "tinguem barris de primera i de segona, amb manca d'equipaments públics als barris, i necessitats no cobertes".
Marga Codina, de Sant Cugat per la Independència, ha apuntat les principals propostes de la seva formació en aquest sentit. Entre elles, destacava que "demanem una escola d'educació especial pública, ja que no n'hi ha cap", així com una residència pública per a la gent gran, nous espais d'oci per a joves, i un centre de formació i observatori defensant els drets humans i llibertats. Per part de Junts per Sant Cugat, Silvia Solanellas ha defensat que "tenim un model de ciutat que és un cas d'èxit, encara que es poden fer millores". "La nostra ciutat ha de seguir fent que la ciutat sigui sostenible, més humana i accessible", i ha destacat, en resposta a Ferrer, que el Teatre-Auditori és "un model d'èxit", que compta amb la programació OFF i el Teatre de Mira-sol com a alternatives per a companyies més petites i amateurs. En ensenyament, Solanellas ha estacat l'aposta per la 12a escola per "provocar que la Generalitat la tirés endavant", i ha subratllat els 7 milions d'euros d'inversió en equipaments esportius. Pel que fa a Dissidència Sònica, l'actual regidora de Cultura ha dit que "el vostre model és diferent del nostre, però nosaltres donem suport a tota mena d'activitats culturals".
Finalment, Núria Gibert (CUP), ha reivindicat el servei que donen els equipaments com a "espais de tothom, amb l'objectiu principal de democratitzar l'accés a la cultura i l'esport, que generen cohesió i elements de democràcia al conjunt de la ciutadania". En aquest sentit, ha lamentat que a Sant Cugat, la gestió dels equipaments s'hagi regit per "l'inaugurisme, fent grans equipaments dels quals no s'ha fet manteniment", reclamant que "s'ha d'aproximar els equipaments al territori, per fer-los més accessibles", així com la necessitat de fer un Pla d'equipaments "pensat per tothom", amb un model que "contempli les necessitats dels diferents actors".
Debat electoral participatiu sobre equipaments. FOTO: Bernat Millet
Després de la intervenció inicial, el debat s'ha obert al públic per poder plantejar les seves qüestions als participants.
Ignasi, veí de Sant Cugat, ha mostrat la seva preocupació pel camp de golf ubicat a Sant Joan, "l'únic lloc de Catalunya on gent amb pocs recursos podia jugar", plantejant que es repensin la proposta de convertir-ho en un parc urbà, ja que, ha dit, "la gent gran necessita activitats esportives com el golf".
Han estat diversos els partits polítics que li han donat resposta, entre ells, la CUP, proposant de convertir-ho en parc urbà. Gibert ha remarcat que "està abandonat, en un estat de decadència lamentable", i subratllant que "en 87 hectàrees hi pot haver espai per a tot", i plantejant que, "tenint en compte que cada cop més necessitarem pulmons, que estigui abandonat és el més irresponsable".
Solanellas ha fet referència a la propietat de l'Incasol d'aquest espai, i la necessitat de fer propostes perquè no quedi abandonat, mentre que Cortés ha reclamat "poder dir la nostra a l'Incasol", mostrant la necessitat de recuperar l'espai, "fent usos compartits". Per la seva banda, Robledo ha cridat a "no perdre la instal·lació", i Codina ha apuntat al canvi d'hàbits i de necessitats de la ciutadania per buscar nous usos a l'espai.
El galerista i promotor cultural Josep Canals també ha intervingut. En el seu cas, ho ha fet per reclamar "sensibilitat vers la cultura" i lamentant que a la ciutat "no s'hagin cuidat prou les galeries d'art". "Sant Cugat és la ciutat més cultural del país, i ens fa falta un paraigua per fer que aquest potencial no es quedi tancat a la ciutat i surti a l'exterior". Entre altres aspectes, ha lamentat el "tancament de la Casa Aymat, convertint-lo en una escola", i reivindicant que "no hi ha prou amb l'homenatge a Grau-Garriga a Can Quitèria".
Pel que fa a les respostes, Codina ha mostrat la seva preocupació per "com s'ha decidit l'ús que se li dona a Can Quitèria", apostant per un model més multifuncional, i Cortés ha vinculat la instal·lació ambla importància del tapís a França, i els equips esportius del país, per "generar sinergies en aquest sentit que fomentin el turisme".
Rigau ha lamentat "la sensibilitat del ciment" de l'actual consistori pel que fa a equipaments, fent referència a la sala polivalent i la nova biblioteca. "Què es podria fer amb els 10 milions que costa?, ha demanat. Per la seva banda, Madrona ha fet extensible la reivindicació de Canals a "totes les arts". "A Sant Cugat li falta visió estratègica de la cultura", ha lamentat, reivindicant "acompanyament real a aquestes iniciatives per ajudar a promoure-les", entre altres.
Debat electoral participatiu sobre equipaments. FOTO: Bernat Millet
De les necessitats dels joves n'ha parlat Toni Almeda, pare d'alumnes del Gerbert d'Orhlac i del Pla i Farreras, i professor en aquest segon centre educatiu. En la seva intervenció ha reivindicat que "el jovent tingui oferta de lleure alternatiu al consum", apuntant que "per qüestions de demografia, aquest serà un problema creixent", i lamentant, entre altres, les traves que troben els joves a l'hora d'accedir a espais per fer les seves iniciatives. "Els joves ja han de marxar per habitatge, no volem que també hagin de marxar per oci", ha dit.
Pel que fa a les respostes, entre altres, Segura ha remarcat "la falta d'equipaments que responguin a les necessitats" d'aquests joves, i Codina ha tornat a fer referència al canvi de la ciutat, ja que "és un model pensat per famílies, i les criatures han crescut, i el model ha d'evolucionar", fent referència a la manca d'espais per a joves. Per la seva banda, Vila ha afegit el problema de l'economia. "La cultura té uns preus públics que no tothom es pot permetre". I, entre altres, propostes, Madrona ha apuntat a la necessitat de "demanar als joves què és el que volen i el que necessiten".
Tres intervencions més del públic abans de tancar el debat. Eva, exalumna de l'escola Catalunya i mare, ha reclamat marcar quines són les prioritats. "L'administració està per fer el servei al poble, i les prioritats han de començar des de baix". Pepa Ruf, exprofessora, ha demanat una data per a l'escola La Mirada, i ha lamentat que "fa sis mesos que no s'inverteix a comprar un sol llibre per a la biblioteca". Finalment, Montserrat Espanyol ha reivindicat la "necessitat d'un pla equipaments que sigui racional", lamentant que per fer la sala polivalent es "desfaci el cinema, que és una activitat cultural per a tothom".
El torn de cloenda tant d'experts com de polítics, ha servit també per donar resposta a aquestes qüestions. Robledo ha demanat "perfeccionar els mecanismes de comunicació i participació, i compromís", per resoldre aquestes problemàtiques. Segura ha lamentat que "més enllà de la professionalització, hi ha gent que també té cultura i aprecia les coses, i quan ens oblidem, ens trobem amb situacions com aquestes".
Ferrer ha destacat que "es podria treure més rendiment del Teatre-Auditori", tenint en compte el pressupost que s'hi destina, mentre que Casadevall ha demanat "treballar conjuntament amb el consistori", i Roda també ha cridat a "treballar plegats".
Debat electoral participatiu sobre equipaments. FOTO: Bernat Millet
Pel que fa als representants polítics, Gibert (CUP) ha defensat les propostes que porten al seu programa, convidant els assistents a llegir-lo, defensant que "cada partit té unes prioritats", tal com s'ha mostrat en el debat. Solanellas (Junts), per la seva banda, ha destacat que "s'està treballant amb un nou pla d'equipaments", refermant-se en "el model d'èxit que creiem que hem tingut".
Codina (Primàries) ha apostat per "donar una molt bona informació, perquè tothom pugui decidir, mirant el bé comú, perquè així arribarem a les necessitats de la ciutadania", i Vila (PSC) ha reivindicat que "la cultura és un dret, i l'hem de fer accessible a tothom, amb més i millors equipaments, i amb un pla equipaments revisat".
Cortés (Units) ha destacat que el debat "ha fet palès que Sant Cugat hem perdut lideratge dins i fora del municipi", com a conseqüència "d'un model que no ens agrada", adquirint el compromís de "tornar a posar Sant Cugat on es mereix". Martínez (En Comú), per la seva banda, ha destacat els conceptes de "participació, consens i equitat", remarcant que "l'administració ha de treballar amb la ciutadania", emplaçant també a llegir els programes electorals "per poder demanar explicacions".
Madrona ha destacat la "manca de previsió fins ara", apuntant la necessitat de "revisar el que hi ha i que s'hi fa i s'hi pot fer, i a partir d'aquí, no deixem cap espai buit". Finalment, Rigau ha apostat per "començar a fer inversions lògiques".
Després d'aquest debat sobre equipaments, la pròxima cita és dijous, 16 de maig, a les 19 hores, quan se celebrarà a El Siglo de Mercantic el debat dels candidats, organitzat conjuntament pel TOT Sant Cugat i Cugat.cat.