Romeva, condemnat a 12 anys, i Sant Cugat reacciona
Sant Cugat del Vallès ha reaccionat a la sentència del Tribunal Suprem que condemna a entre 9 i 13 anys de presó els líders independentistes
El Tribunal Suprem ha condemnat el santcugatenc Raül Romeva a 12 anys de presó per un delicte de sedició amb concurs de delicte malversació. L'òrgan judicial ha fet pública la sentència al judici al procés aquest dilluns, 14 d'octubre, on també s'estableixen 12 anys d'inhabilitació per Romeva, per la qual cosa no podrà ser candidat al Senat. Una sentència en la qual el Suprem elogia el "compromís amb la pau" de Romeva tot i la condemna a 12 anys de presó.
Raül Romeva està en presó preventiva des del 23 de març de 2018, i així han estat els darrers dos anys del santcugatenc.
La sentència, que s'ha conegut quan passaven pocs minuts de les 9 hores d'aquest 14 d'octubre, ha provocat la reacció de molts santcugatencs i santcugatenques, començant pel mateix Raül Romeva. "Fa mesos que ens van sentenciar preventivament. Avui, a les preses i presos polítics ens utilitzen per cronificar problemes polítics. Volen sentenciar també tot un moviment", comença la carta publicada pel santcugatenc Raül Romeva.
Reacció a la sentència contra els presos polítics. Foto: Bernat Millet.
Tampoc s'ha fet esperar la reacció de la seva parella, l'eurodiputada Diana Riba, qui, a través de les xarxes socials, expressava el "dolor" que sent davant la sentència i es comprometia a fer "política des de les institucions i al carrer fins a trobar la justícia que ens ha mancat". I l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, també reaccionava ràpidament a les xarxes, titllant la sentència d'atac a la democràcia.
Més reaccions de l'entorn del pres santcugatenc. La campanya Free Romeva rebutjava la sentència mitjançant un comunicat on la titllava "d'absolutament injusta", mentre que els Gausacs, Castellers de Sant Cugat, que també rebutjaven la sentència mostrant el suport a Romeva i la resta de presos.
També les seccions locals de l'ANC i Òmnium Cultural han mostrat descontentament amb la sentència del judici del procés. "L'Estat espanyol ens ha declarat la guerra", deia l'ANC, mentre que des d'Òmnium preferien "mantenir silenci" de moment. El Síndic de Greuges de Sant Cugat també s'ha posicionat al respecte, dient que "el disbarat s'ha consumat".
Declaració institucional amb motiu de la sentència
Reaccions polítiques
Des dels diferents partits polítics, les respostes han estat múltiples. Els partits independentistes han mostrat el seu rebuig, mentre que hi havia silenci per part dels unionistes.
Per la seva banda, Mireia Ingla, Alcaldessa de Sant Cugat, ha fet una declaració institucional acompanyada pels regidors d'ERC i la CUP, on demanava l'amnistia i la llibertat "immediata" dels presos. Posteriorment assegurava que la sentencia "no afectarà el govern" santcugatenc. També el PSC ha reivindicat "la fortalesa del Govern" després de fer-se pública la sentència, mitjançant una roda de premsa.
També des de l'EMD de Valldoreix han fet una declaració institucional de rebuig a la sentència. I per la seva banda, des de Sant Cugat En Comú han demanat "llibertat, diàleg i solucions", a través d'un comunicat.
Ja a la tarda, l'EMD de Valldoreix demanava l'amnistia dels presos polítics i defensa l'autodeterminació, en una sessió extraordinària de la Junta de Veïns.
Reacció a la sentència contra els presos polítics. Foto: Bernat Millet.
Mobilització al carrer
Pel que fa a les reaccions al carrer, la mobilització ha començat al cap de pocs minuts de saber-se la decisió del Tribunal Suprem. Així, una manifestació recorria el centre de Sant Cugat després de tallar la rambla del Celler. Posteriorment, tallaven la rotonda de l'hipòdrom en la mateixa mobilització en contra de la sentència durant aproximadament 30 minuts. Una manifestació que s'ha mantingut durant tot el matí a la ciutat.
Ja al vespre, més de 4.000 persones recorrien Sant Cugat mostrant el seu rebuig a la sentència del Suprem, en una concentració multitudinària a la plaça de la Vila que posteriorment esdevenia manifestació fins a la plaça de Lluís Millet.