Menjador social de Sant Cugat gestionat per Càritas destinat a persones vulnerables i sense llar. FOTO: Càritas de Terrassa

Política

Sant Cugat adoptarà més mesures a favor de les persones sense llar

Al ple de juliol s'ha aprovat una moció per ampliar les mesures als sense llar i crear, si la situació econòmica ho permet, un menjador social públic que garanteixi el servei tots els dies de l’any

L'Ajuntament de Sant Cugat augmentarà les mesures per evitar que hi hagi persones sense llar i evitar que dormin al carrer. La moció s'ha aprovat amb les esmenes de l'equip de govern format per Junts per Sant Cugat i ERC amb els vots d'aquestes dues formacions i d'En Comú Podem, el partit que originàriament ha presentat la moció, CUP i PSC. El PP s'ha abstingut i VOX ha votat en contra. També, si la situació econòmica ho permet, es crearà un menjador social públic que garanteixi el servei tots els dies de l’any.

Noves mesures per a les persones sense llar en el nou Pla Local d'Abordatge d’exclusió residencial

Aquesta moció instarà a l'Ajuntament a seguir treballant en la redacció i implementació del Pla Local d'Abordatge d’exclusió residencial, amb una bona diagnosi de la situació i un full de ruta realista amb recursos concrets per donar-hi resposta, segons ha explicat la regidora de Drets Socials, Gemma Aristoy, ERC. "Aquest pla donarà un context i una estructura que ens permeti abordar aquesta problemàtica, que és complexa a la nostra ciutat", ha explicat la regidora que, en general, ha expressat el seu suport a la moció d'En Comú Podem. Però, tot i això, ha afirmat que la manera de treballar aquest tema no ha estat l'encertada i ha subratllat que l'objectiu de l'equip de govern és reforçar tot allò que ja s'havia establert en el mandat anterior.

En aquest sentit, ha assenyalat que, pel que fa a les propostes concretes de la moció,  algunes ja estan contemplades en els plans existents i ha posat èmfasi en la importància de treballar en xarxa i de tenir una planificació adequada. També ha recordat que "el sensellarisme no és un fenomen nou" i que, durant "massa temps", s'ha ignorat i no s'ha abordat adequadament. També que "les institucions s'han posat a treballar" per donar resposta a aquesta problemàtica i que a Catalunya, s'ha impulsat un pla específic per abordar el sensellarisme.

També ha reiterat l'oferta de continuar treballant de forma conjunta i teixint complicitats mútues per abordar el sensellarisme a Sant Cugat. "Hem presentat esmenes per donar context a aquesta situació i reafirmem la nostra voluntat de seguir treballant plegats per trobar solucions eficaces i justes per a tothom", ha expressat Aristoy. I ha afegit que "el sensellarisme va més enllà de tenir un habitatge".

Això ho ha comentat perquè la regidora d'En Comú Podem, AIna Balada, ha posat el focus en les dificultats per accedir a l'habitatge que hi ha Sant Cugat i ha explicat que, tot i que la seva formació no aposta per "l'assistencialisme", existeixen persones vulnerables que necessiten una actuació immediata que requereixen que es millorin els actuals serveis socials. En aquest sentit, ha defensat continuar la línia engegada durant l'anterior mandat del Housting First i ampliar els quatre pisos que actualment s'utilitzen per als col·lectius més vulnerables.

Nou menjador social públic

També ha insistir en què la moció demana la creació d'un menjador social públic que garanteixi els àpats als més vulnerables també a l'agost, ja que l'actual de Càritas tanca aquest mes. Sobre això, Aristoy li ha respost que el tema dels àpats està garantit durant el mes d'agost, "tant per als usuaris com per als infants que encara no van a escola". Les esmenes de l'equip de govern condicionen la creació d'aquest menjador social a la situació econòmica de l'Ajuntament.

Suport de la Generalitat amb el sensellarisme

La moció també instarà a la Generalitat de Catalunya a aplicar el marc legal que va crear en matèria de sensellarisme i dotar-lo dels recursos materials i econòmics suficients, per atendre aquesta problemàtica i estudiar la possibilitat de crear, en funció de la situació econòmica, un menjador social públic que garanteixi el servei tots els dies de l’any, en col·laboració amb les entitats de la ciutat.

Suport de la CUP i PSC

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha manifestat el suport del seu grup a la moció i ha destacat que el sensellarisme és només la punta de l'iceberg d'un model mercantilitzat. "Aquest excés mercantilista deixa la capacitat pública d'intervenció molt debilitada. No es tracta només de prestar atenció a les 16 persones que actualment dormen al ras, sinó de garantir que les institucions proporcionin les necessitats essencials per a tothom", ha afegit Simarro. També ha defensat el programa Housing First, la destinació del 25% dels pisos públics a finalitats socials, garantir l'accés universal a l'empadronament i a l'alimentació a domicili amb targetes moneder. També ha insistit que sense canvis legals importants i sense desmercantilitzar aspectes fonamentals com l'habitatge, no es podran fer avanços significatius.

Jose Gallardo, regidor del PSC, ha reconegut que la dificultat d'accés a l'habitatge afavoreix el sensellarisme i ha subratllat el paper clau de la Generalitat en aquesta qüestió per no carregar tot el pes als ajuntaments. "Reconeixem la bona feina feta per l'Ajuntament, però és imprescindible actuar i incrementar el parc d'habitatge disponible per a les persones sense llar. També és important comptar amb les entitats, ja que tenen una visió més realista del que està passant", ha dit Gallardo.

Abstenció del PP

Estrella Salanova, regidora del PP, ha destacat la importància de la "resposta àgil" dels serveis públics per garantir una atenció integral i millorar les ajudes, especialment per "evitar casos de pobresa infantil". I ha afegit que en el cas de les persones sense llar, cal desenvolupar mesures que facilitin la transició a centres d'acollida previs a la inserció sociolaboral i que l'Ajuntament de Sant Cugat ha de continuar treballant per millorar l'ajuda a aquestes persones. A més, ha mencionat que el pla local d'abordatge del sensellarisme, que es preveu presentar cap a finals d'any, sembla anar en la direcció correcta. Tot i això, s'han abstingut en la votació a l'espera de poder llegir el nou pla local.

En contra, VOX

Jordi Guirado, regidor de VOX, ha expressat que, tot i compartir la preocupació pel sensellarisme, no comparteixen ni la visió ni les solucions proposades a la moció. "Les formes i les solucions que es proposen no ens semblen adequades. Creiem que En Comú Podem forma part del problema perquè donen suport a l'Agenda 2030, que està dictada per les "elits capitalistes". A més, ha criticat que els comuns estan a favor de les "màfies migratòries", que, al seu parer, "enganyen" les persones i les porten a Europa. També ha assenyalat que les polítiques estatals són "ineficients" en aquest àmbit.

El sensellarisme a Sant Cugat

L'any 2021 l'Ajuntament de Sant Cugat va detectar 9 persones sense llar a la ciutat. Quatre persones dormien al carrer, tres estaven vivint en furgoneta o cotxe i dues són en un allotjament temporal. Aleshores hi havia vuit homes i una dona i tenen una edat compresa entre els 20 i 50 anys.

Des del 2011 la ciutat té un menjador social gestionat per Càritas Sant Cugat preparat per a atendre 16 persones amb risc d'exclusió social que també inclou un servei de dutxes i bugaderia.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.