Ple municipal del mes de març. FOTO: Bernat Millet

Política

Sant Cugat aposta per la delegació del vot per als permisos de paternitat i maternitat

Sant Cugat demanarà al Govern de l'Estat que promogui l'acord per fer efectiva la delegació de vot entre els regidors i regidores amb permís de paternitat o maternitat

Sant Cugat apostarà per la delegació de vot dels regidors i regidores del consistori amb permís de paternitat i maternitat, perquè aquests puguin votar en els plens consistorials mentre duri el seu període de baixa, després que s'hagi aprovat una moció en la reunió consistorial del mes de març, amb els vots favorables de la CUP-PC (proposant de la moció), PDeCAT-Demòcrates, Cs, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC-CP i els dos regidors no adscrits i l'abstenció del PP. Lourdes Llorente, de la CUP-PC, ha explicat que la moció "preten conciliar la vida familiar i política", i representa "respecte per als ciutadans que han escollit al regidor o regidora en qüestió". "Ens sorpren que aquesta qüestió encara no estigui regulada per la llei", ha afegit la regidora.

Amb l'aprovació de la moció, l'Ajuntament demanarà al Govern de l'Estat que promogui l'acord per tal de fer efectiu el dret de regidores i regidors que s'acollin a permisos de maternitat i paternitat, d'exercir la seva obligació de votar en els Plens de les Corporacions Locals, mitjançant la delegació en favor d'altres membres del Consistori.

D'altra banda, la moció també preveu que el consistori adopti el compromís d'impulsar la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) vigent a Sant Cugat, en el moment que la normativa supramunicipal ho permeti, per tal de traslladar al nostre àmbit local l'efectivitat immediata d'aquest dret, o adoptar les mesures per tal que els regidors i regidores en situació de permís per paternitat o maternitat puguin exercir el seu dret a vot sense haver de fer-ho presencialment, mitjançant el vot electrònic o qualsevol altre sistema no presencial.

La resta de grups que s'han adherit a la moció també han volgut dir-hi la seva. "Hem d'empènyer al legislador perquè canviï la llei. És una obligació de tots poder garantir a totes les dones que puguin dedicar-se a la política i ser mares, a la vegada", ha afirmat Cristina Paraira, de l'equip de govern. En la mateixa línia ha seguit el discurs de Cs, en veu de Múnia Fernández-Jordán: "La baixa de mares i pares per naixement és una qüestió de prou envergadura per a començar a entendre que aquesta funció de cura dels fills és primordial. I estem obligats a apuntalar aquest fet", ha afirmat la regidora taronja.

Per la seva banda, Èric Gómez, ha argumentat la posició favorable d'ERC-MES, però amb matisos, en aquesta moció: "Estem a favor i creiem que cal buscar la manera de conciliar el dret a la maternitat i a la paternitat amb el dret a ser un càrrec electe, però creiem que hi ha altres fórmules que la delegació del vot, ja que els grups amb menys representació política no podrien delegar el seu vot. Hi ha altres mecanismes, i s'han de trobar", ha afirmat Gómez. "El que està clar és que no pot ser que quan un representant electe és pare o mare no pugui tenir el dret a vot si no és presencial", ha afegit.

Roser Casamitjana ha assenyalat que "forçar que el vot sigui presencial és una qüestió anacrònica", mentre que Pere Soler, del PSC, ha recordat que "el grup parlamentari del PSC i el PSOE, ja han incentivat diferents propostes al respecte".

El PP ha argumentat la seva abstenció, explicant que, tot i estar d'acord amb el fons de la moció, cal "modificar la normativa vigent", i "no buscar alternatives a aquesta normativa".