Sorea és la distribuïdora de l'aigua de Sant Cugat. FOTO: Cedida

Política

Sant Cugat, atenta a la decisió de l'AMB sobre la gestió de l'aigua

L'abstenció de l'equip de govern ha fet que no prosperi la moció de la CUP amb esmenes d'En Comú Podem perquè consideren que l'AMB és qui té les competències per decidir sobre la gestió de l'aigua

El debat sobre la gestió de l'aigua no és competència de Sant Cugat i, per aquest motiu, l'equip de Govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC, ha entès que s'havia d'abstenir a una moció de la CUP amb esmenes d'En Comú Podem que demanava un posicionament de l'Ajuntament sobre aquesta qüestió. Serà el Ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que té les competències sobre la gestió de l'aigua segons una sentència del Tribunal Superior de Justícia, qui decidirà sobre el futur de la gestió de l'aigua. A la moció s'ha abstingut també el PSC i han votat en contra PP i VOX.

Més info: El TSJC deixa sense validesa la cessió indefinida de la gestió de l’aigua als ajuntaments

La tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira (Junts per Sant Cugat) ha defensat l'abstenció referint-se que a la comissió informativa ja va parlar de les novetats que hi havia sobre aquest assumpte i que l'AMB és qui té les competències per decidir sobre la gestió de l'aigua. I ha afegit que des de Junts ni consideren "un sistema millor que l’altre", sinó el que volen, segons ha explicat, és que la ciutadania rebi un "bon servei". També s'ha compromès a compartir qualsevol informació sobre aquest tema en les successives comissions informatives.

Bernat picornell, segon tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Cugat (ERC), ha comentat que és "evident que hem d'anar cap a una nova cultura de l’aigua que en garanteixi el futur i la sostenibilitat i que dins els objectius del seu grup municipal està "la millora de la gestió" d'un recurs finit i "garantir-ne l’accés" a la ciutadania. 

Però, a tot això, també ha afegit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha dictat sentència i que es va posicionar dient que la competència era de l’AMB. I ha afegit que "la gestió s’allunya de l’ajuntament i ara no podrem intervenir". "Per desgràcia aquesta moció no es local". "Defensem un model públic i proper però la sentència ens ho impedià", ha conclòs Picornell.

Jose Gallardo, regidor del PSC, ha defensat també l'abstenció del seu grup municipal i ha començat dient que sempre han treballat per la gestió mixta per després afegir que hi ha hagut canvi de criteri de l’AMB i "el que decidim nosaltres no es tindrà en compte". "No estem ni en contra ni a favor i volen esperar a la reunió bilateral entre l’AMB i l'Ajuntament de Sant Cugat per acabar de decidir", ha conclòs Gallardo, que també ha volgut deixar clar que "s'abstenen per veure com evoluciona el posicionament de l'AMB".

A favor de la moció, CUP i En Comú Podem

Ariadna Sierra, regidora de la CUP, ha presentat la moció que demana mantenir el compromís de l'Ajuntament de Sant Cugat amb la gestió pública de l'aigua. També continuar treballant acompanyat de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), de la que l'Ajuntament de Sant Cugat en forma part, fins a adoptar una fórmula de gestió directa del servei d'abastament d'aigua per a la ciutat.  I instar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a promoure una fórmula de gestió directa del servei d'abastament d'aigua. En aquest sentit, ha defensat la moció per "pressionar a l'AMB per fer-ho possible" i perquè la situació de sequera i les imminents restriccions augmentaran les tarifes. "La municipalització és la millor alternativa i és un bé comú necessari que no pot quedar en mans de privades", ha expressat Serra, que també ha volgut deixar clar que "cal continuar la municipalització de l’aigua com es feia en el mandat anterior". "Cap partit pot negar-se al control públic de l’aigua en la situació actual i esperen que es faci front comú", ha conclòs.

Aina Balada, regidora d'En Comú Podem, ha defensat la moció de la CUP perquè el seu grup municipal també la portava al programa electoral. Però ha volgut posar la moció en context i advertir que la competència la té l'AMB després d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia. També ha alertat que Diu el PSC té la majoria a l'AMB i que no estan a favor de la municipalització. Tot i això, ha dit que seguiran apostant per la municipalització i han afegit esmenes perquè Sant Cugat contribueixi a una nova cultura de l’aigua i perquè l’equip municipal mantingui informat de les decisions que es prenguin.

En contra, PP i VOX

Alvaro Benejam, regidor del PP, sempre ha defensat que la millor opció és la col·laboració publicoprivada, però també ha explicat que mai s’han oposat a la gestió municipal de l’aigua si es demostra que surten els números. Però ha advertit també que les competències són de l’AMB i ha afegit que no estan d'acord amb el contingut de la moció que diu que el servei és "més car i ineficient" si és privat. En aquest punt, ha dit que en el Ple de l'AMB es decidirà el model definitiu i el partit ja es posicionarà al respecte.

Marcos Rodriguez, portaveu de VOX, ha recordat que des del seu grup municipal estan a favor de la municipalització de l'aigua, però ha advertit que votaran en contra perquè no s’han acceptat les seves esmenes.
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.