La marxa se celebra arreu de Catalunya. FOTO: Cedida

Política

Sant Cugat celebra la 1a Marxa de Torxes per la Independència

L'acte reivindicatiu serà el dijous, 10 de setembre, a partir de les 20.30 hores

La plaça de Lluís Millet és el punt d'inici de la primera edició de la Marxa de Torxes per la Independència que se celebrarà a Sant Cugat el dijous, 10 de setembre. Un acte que se celebra simultàniament a diferents municipis catalans per reivindicar la independència del poble català.

 

Una marxa que a Sant Cugat organitza Òmnium Cultural, i que compta amb el suport dels diferents partits polítics favorables a la independència.

 

Maria Rosa Caballé, presidenta d'Òmnium, ha explicat que "farem una marxa silenciosa, en homenatge a les víctimes del 1714" i ha explicat que des de les 20 hores, els Bastoners de Sant Cugat amenitzaran l'acte a la plaça de Lluís Millet, on es podran adquirir les torxes a un preu de 2 euros.

 

Des d'aquest punt, a les 20.30 hores, començarà la marxa que recorrerà el carrer de Valldoreix, la plaça del Doctor Galtés, el carrer de Santa Maria, la plaça dels Quatre Cantons i l'avinguda de Rius i Taulet, finalitzant a la plaça de Rafael Casanova.

 

En aquest punt, l'historiador local Josep Maria Figueres farà lectura del manifest de la marxa que, en aquesta ocasió, no serà el genèric d'arreu de Catalunya, sinó escrit per Figueres.

La Marxa de Torxes és una acte d’àmbit nacional per reivindicar la independència del poble català. Un acte que s’articula a través d’una convocatòria massiva en un espai cèntric o singular del poble, ciutat o vila, la nit del dia 10 de setembre. I transcorre, si cal acompanyat de música popular, amb torxes en mà, fins un altre espai on es fa lectura d’un manifest o parlament.

 

En la passada edició, la del 2014, es van organitzar un total de 130 Marxes de Torxes per la Independència arreu de Catalunya.

El cartell de la Marxa

Enguany, la marxa vol retre homenatge a la importància del cartell en el llenguatge polític tot versionant un dels primers exemples de l'ús de la cartellisme com a element de mobilització.

 

L'aparició del famós cartell de Lord Kitchener a l'Anglaterra de la Primera Guerra mundial va marcar un punt d'inflexió en la publicitat.