El Rei Felip VI va visitar el CAR de Sant Cugat en la celebració dels 30 anys del centre. FOTO: Artur Ribera

Política

Sant Cugat condemna la monarquia espanyola

El consistori ha aprovat en el ple municipal del mes de novembre mostrar públicament la seva voluntat de defensa de les institucions catalanes i la condemna a la monarquia espanyola

Sant Cugat condemna públicament la monarquia espanyola i reafirma la seva voluntat de defensar les institucions catalanes, després que en el ple municipal del mes de novembre s'hagi aprovat una moció presentada per ERC-MES i el PDeCAT, en la que s'instava a mostrar rebuig a la monarquia espanyola i suport a les institucions catalanes. En aquest sentit, la moció s'ha aprovat amb els vots favorables dels partits que han presentat la moció, la CUP-PC i ICV-EUiA i el regidor no adscrit Xavier Cortés. Cs, PP i PSC hi han votat en contra.

Amb tot, el consistori mostra suport a la Resolució 92/XII del Parlament de Catalunya aprovada el dia 11 d'octubre de 2018 en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals i, especialment, al fragment reproduït anteriorment de rebuig i condemna al posicionament de Felip VI i a la monarquia refermant el compromís amb els valors republicans. A més, reivindica la sobirania del poble català i de les decisions polítiques que aproven les institucions de Catalunya.

El debat

Mireia Ingla, d'ERC-MES, ha encetat el debat: "ERC-MES i el PDeCAT votarem una moció per rebutjar la monarquia. Això vol dir que la societat santcugatenca, majoritàriament, rebutjarà la monarquia i ho fem per dues raons. La primera perquè els que som republicans no volem una monarquia, però també per defensar els valors republicans, entre els quals hi ha la sobirania nacional", ha dit Mireia Ingla. "Som republicans perquè mai hi hagi un rei que no ha escollit ningú, que pren decisions que l'afavoreixen a ell i a tota la seva descendència", ha prosseguit Ingla. "Rebutgem la monarquia perquè el rei no representa tothom per igual. De fet el rei va declinar rebre la presidenta del Parlament, perquè no li agrada com pensa", ha afirmat també Ingla. "Els que som republicans no tenim rei", ha sentenciat la regidora d'ERC-MES.

L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha argumentat la visió del PDeCAT: "En aquests moments no es pot estar a favor de les institucions catalanes i a favor de la monarquia espanyola. Per això aquesta moció té un bon titular: defensar les institucions i condemnar la monarquia", ha iniciat Fortuny. "Els valors de la monarquia estan molt lluny dels valors de la societat. Amb el cas català el rei no ha exercit el valor d'arbitrarietat", ha afegit l'alcaldessa. "Volem l'abolició de la monarquia, perquè és una institució caduca. Volem defensar els valors republicans i abolir una institució caduca i antidemocràtica", ha afirmat Carmela Fortuny.

Álvaro Benejam, regidor del PP, ha argumentat el seu vot desfavorable: "Nosaltres estem a favor de la monarquia. L'Estat espanyol està conformat com a una monarquia parlamentària i entenem que això ha estat beneficiós per l'estat i, per tant, ha de seguir sent així", ha afirmat Benejam. "El que ha fet el rei no és atacar les institucions catalanes, sinó defensar l'Estat de dret. La casa reial és garant de la concòrdia i no es pot exigir aquesta neutralitat a la qual es feia referència perquè sortir a demanar que es respecti la legalitat vigent no és perdre la neutralitat", ha afegit Benejam. "Els primers 19 països en un rànquing del Diari The Economist hi apareix Espanya i l'estat que encapçala aquest rànquing és una monarquia: Noruega", ha sentenciat el popular.

Per la seva banda, Pere Soler, del PSC, ha explicat que la moció té una "intenció partidista". "No creiem que s'hagi de manipular aquest debat en mig de l'ofensiva independentista per trencar l'Estat. Una república en mans de qui? En aquest context no veiem oportú afrontar el debat del canvi de la forma del cap d'Estat", ha afirmat Soler. "Lligar la independència i la forma de l'Estat fa impossible aquest debat. S'ha de trobar quina ha de ser l'estructura del nostre Estat, si és que ho acordem", ha afegit el regidor socialista. "Una Espanya federal no és contradictori amb una monarquia parlamentària", ha sentenciat Pere Soler.

Ramon Gutiérrez ha explicat el vot favorable d'ICV-EUiA: "No ens agrada la monarquia i, a més, en el context actual cal reprovar el posicionament del cap d'Estat el 3 d'octubre. Nosaltres som antimonàrquics i som republicans, tot i que és veritat que de vegades hi ha qui confon què vol dir república. República és fraternitat, internacionalisme, laïcitat...", ha dit Gutiérrez.

Aldo Ciprián, de Cs, ha explicat perquè el seu partit ha votat en contra d'aquesta moció: "Vostès fa més de 40 anys que tenen representació en el Congrés dels Diputats. Si no els agrada la monarquia perquè no ho proposen en la institució competent?", s'ha adreçat Ciprián a ERC-MES i el PDeCAT.

Per part de la CUP-PC ha parlat el regidor Ignasi Bea: "No ens agrada la monarquia. La nostra oposició a la monarquia és estructural. Ens molesten els reis i reines... gent que no ha escollit ningú i que fan el que volen. En la moció es parla de l'actuació del rei després del 3 d'octubre i va fer un discurs inacceptable. Va amenaçar a la meitat de catalans i va avisar de la repressió que vindria", ha assenyalat Bea. "Demanem l'abolició d'una institució antidemocràtica i caduca", ha sentenciat.

Mireia Ingla ha utilitzat el torn de rèplica: "Quan diuen que Espanya consta com una de les democràcies més avançades i menys corruptes no sé si es refereixen al PP o a la família reial", ha adreçat a Benejam. "Al Congrés dels Diputats ja hem demanat mil vegades l'abolició de la monarquia. No ens amenacin més, ja tenim gent a la presó", ha entonat dirigint-se al grup de Cs. "Si estem en un país democràtic no hauríem de tenir una monarquia", ha sentenciat.