L'AP-7 és una de les vies més concorregudes al seu pas per Sant Cugat FOTO: Arxiu

Política

Sant Cugat demana la cessió de terrenys pròxims a l'AP-7 per instal·lar plaques solars

La mesura forma part d'un conjunt de peticions impulsada per la CUP en altres municipis per on passa l'AP-7

La CUP està proposant en els darrers mesos la instal·lació de plaques solars a diferents ajuntaments i, aquest mes de setembre, ho ha fet també a l'Ajuntament de Sant Cugat. A aquesta moció s'hi ha sumat amb esmenes l'equip de govern, format per Junts per Sant Cugat i ERC. La moció insta a la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per sol·licitar a l’Estat espanyol la cessió dels terrenys de l’AP-7 al seu pas per Sant Cugat, i la resta de municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. Han votat a favor Junts per Sant Cugat, ERC, CUP i En Comú Podem i en contra, PP, PSC i VOX.

També sol·licita a la Generalitat de Catalunya que, un cop obtinguda la cessió dels terrenys, es desenvolupin els estudis tècnics i econòmics necessaris per a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques. I demana a la Generalitat de Catalunya que col·labori amb els municipis afectats per l’AP-7 per garantir que els projectes fotovoltaics que s’hi instal·lin siguin impulsats i estiguin participats per les comunitats locals.

Compromís del govern municipal de Sant Cugat per la lluita del canvi climàtic

Albert Salarich, regidor d'Empresa, Internacionalització, Innovació i Energia per Junts per Sant Cugat a l'Ajuntament de Sant Cugat, ha destacat durant el ple municipal el "compromís" del govern amb la lluita contra el canvi climàtic i ha afirmat que gran part dels esforços de l'executiu local es destinen a aquesta causa. "D’aquí que Sant Cugat sigui líder en plaques fotovoltaiques de l’Estat.", ha subratllat.

A més a més, ha explicat el perquè de les esmenes presentades, tot i que ha assegurat que comparteixen l'objectiu de la moció. En aquest sentit, ha dit que aquestes volen introduir a l'Ajuntament en aquesta petició perquè, segons ha manifestat "en aquesta equació hi tenim alguna cosa a dir". També ha defensat no limitar la proposta a una sola empresa per no "encotillar-la." També, l'equip de govern ha volgut ampliar la col·laboració a totes les administracions supramunicipals, i no només al Consell Comarcal. En aquest sentit, la moció amb les esmenes insta a les administracions supramunicipals (a la moció original de la CUP feia esment al Consell Comarcal del Vallès Occidental) a sumar-se a aquesta iniciativa i comunicar aquest acord a la Generalitat de Catalunya, a la Delegació Territorial del Govern a Barcelona, al Consell Comarcal del Vallès Occidental, al Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible i al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico de l’Estat espanyol.

Punt de vista del partit proposant de la moció, la CUP

Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha expressat que el canvi climàtic és "el repte del segle si volem viure amb harmonia amb el planeta" i, en aquest sentit, ha afegit que per arribar a superar aquest repte s'hauran de fer canvis en el consum d’energia. I ha presentat aquesta moció com un d'aquests canvis que s'han d'impulsar. Una iniciativa que té l'origen en l'estudi recent de dos geòlegs que veuen potencialitat a instal·lar plaques solars a l'AP-7. Segons aquest estudi, les plaques que s'instal·larien als terrenys de Sant Cugat aportarien el 9% de l'energia elèctrica consumida.

També ha defensat la instal·lació de les places solars per part de l'empresa pública Catalunya Energètica, tot i que finalment les esmenes del govern ho han eliminat, perquè "és un projecte de país".

El suport d'En Comú Podem

Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, ha mostrat el suport del seu grup municipal a la proposta perquè, segons ha assegurat, "Invertir en energies netes és símptoma de progrés". No obstant això, ha demanat estendre aquesta proposta d'instal·lar plaques fotovoltaiques als terrenys de l'AP-7 a altres espais com ara les cobertes dels edificis municipals o a les cobertes comunitàries dels edificis particulars.

El posicionament del PSC i PP

Álvaro Benejam, portaveu del Partit Popular, ha expressat el suport del seu grup a la proposta "sempre que aquesta sigui viable i no comprometi una possible ampliació de les vies", però ha suggerit que la moció podria tenir una "doble motivació", ja que consideren que hi ha una voluntat de "prendre el control de la gestió de les autopistes", cosa amb la qual no estan d'acord. "No estem d'acord perquè les autopistes són de l’Estat", ha afirmat. I ha indicat que, si s’hagués instat al govern espanyol directament, estarien a favor. També ha destacat que Abertis ja té un projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a diverses comarques, incloent-hi els túnels de Vallvidrera.

José Gallardo, regidor del PSC, ha proposat que el tema es porti també al Parlament de Catalunya i ha subratllat que la instal·lació de panells fotovoltaics a les autopistes no és "tan simple", ja que la producció d’electricitat en aquestes infraestructures no es pot generalitzar a causa dels elevats costos d'inversió i manteniment. També ha defensat que l’Ajuntament de Sant Cugat podria jugar un paper clau en la creació de comunitats energètiques locals, en comptes de centrar-se exclusivament en l’AP-7. A més, ha sol·licitat que es faci una estimació de la reducció del consum d'electricitat procedent de fonts no renovables en els pròxims anys, i ha destacat la importància d'"empoderar la ciutadania" en matèria energètica amb el suport de l’Ajuntament a través de diferents mesures.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.