Sant Cugat es compromet a demanar a la Generalitat més places públiques de residència
La moció demana que l’Ajuntament insisteixi a la Generalitat perquè construeixi una residència pública a la ciutat i faciliti un nou terreny per a aquesta qüestió
El Ple de Sant Cugat ha debatut una moció conjunta del grup municipal del Partit Popular i del Govern municipal, format per Junts per Sant Cugat i ERC, per instar la Generalitat de Catalunya a construir una segona residència pública per a gent gran a la ciutat. El text també demana que l’Ajuntament faciliti un nou terreny per a aquest projecte i que el Govern de la ciutat continuï treballant en altres models que atenguin les necessitats del col·lectiu. L'acord ha rebut el suport dels partits proposants i de VOX, l'abstenció del PSC i el vot contrari d'En Comú Podem i la CUP.
Més places públiques de residència de gent gran
Estrella Salanova, regidora del Partit Popular, ha defensat la necessitat d’actuar amb "previsió i rapidesa" per garantir places públiques en residències per a la gent gran, ja que aquest col·lectiu, segons ha assegurat, està creixent i continuarà creixent els anys vinents. També ha recordat que al Ple d’octubre ja es va demanar la cessió de terrenys municipals per construir una residència pública i ha afegit que, aleshores, la seva formació va lamentar que la residència prevista sigui privada amb places concertades, ja que consideren que pot endarrerir el procés.
Àngel Pedrós (Junts per Sant Cugat), regidor d'Urbanisme i Medi Natural, ha defensat que es tracta d’un "tema estructural" que requereix "el màxim consens possible" i col·laboració amb la Generalitat. I ha afirmat que l’Ajuntament ja ha identificat altres emplaçaments per a residències públiques i ha advocat per treballar conjuntament per reforçar aquest eix estructural, clau per la qualitat del model de ciutat. Pedrós ha destacat també que aquesta proposta és beneficiosa per Sant Cugat i pot evitar que les persones més grans es quedin desprotegides.
Marcos Rodríguez, portaveu de VOX, ha valorat la voluntat d’impulsar una nova residència a la ciutat. Així i tot, ha expressat algunes "incerteses" i ha manifestat l’esperança que, amb la col·laboració de tots els grups, es pugui avançar de manera efectiva en aquesta iniciativa.
Vots contraris i abstenció
Ramon Gutiérrez, portaveu d'En Comú Podem, ha qualificat la moció de "desgavell" i ha expressat una crítica al seu enfocament. Segons Gutiérrez, la proposta resulta contradictòria, ja que es demanen més places públiques, però es promou la participació d’un organisme privat. També ha assenyalat que veu manca de fermesa davant la Generalitat, a diferència, a parer seu, del que ha succeït amb el tema dels jutjats propis. A més, ha defensat un servei de cures públiques per a la gent gran i ha titllat de "despropòsit" la idea d’una residència amb places inicialment privades.
Marco Simarro, portaveu de la CUP, ha titllat la moció d'"absurda" i ha manifestat la seva incomprensió de l'acord polític que hi ha al darrere. Per això, l'ha qualificada d'"escàndol" i de "despropòsit" i ha assegurat que prioritza un model més propi de promotors que d’atenció a les necessitats reals de la gent gran. I ha criticat que la proposta inicial contempli una residència amb places privades, amb quotes que podrien arribar als 2.500 euros, una xifra que considera "inassumible" per a moltes famílies. En aquest sentit, ha posat en dubte que, com que la Generalitat no està obligada a concertar aquestes places, es generen incerteses sobre l’impacte real de la iniciativa.
Pilar Gorina, regidora del PSC, ha qualificat la moció de "trampa" i ha recordat que en converses prèvies amb l'exconseller Campuzano s’havia acordat apostar per un model públic, que ara sembla ignorat. Finalment, ha lamentat que no s’hagin explorat alternatives amb el nou govern i ha afirmat que aquesta moció no compta amb el suport dels col·lectius de gent gran, tal com ella mateixa ha constatat durant la Festa de Tardor.
L'acord aprovat al Ple de Sant Cugat es traslladarà als grups parlamentaris del Parlament i al Departament de Drets Socials de la Generalitat.
La segona residència pública a Sant Cugat, una reivindicació històrica
La segona residència pública de Sant Cugat és una reivindicació històrica dels col·lectius de gent gran i dels partits polítics. Fa 20 anys l'alcalde d'aleshores, Lluís Recoder, la va demanar a la Generalitat en la celebració del 12è aniversari de l'única residència pública de la ciutat. Des del 1992, Sant Cugat compta amb una única residència pública, que ofereix un total de 68 places. A més, aquesta residència és també l'únic centre de dia públic de la ciutat, amb una trentena de places. Tot plegat per una població que compta amb més de 13.000 persones majors de 65 anys, de les quals més de 3.000 tenen més de 80 anys.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.