L'ajuntament de Sant Cugat, per dins FOTO: Artur Ribera

Política

Sant Cugat incrementarà l'IBI un 2,6% pel 2025

El govern municipal defensa que la "pressió fiscal no augmenta", ja que l'increment de l'IBI s'ajusta a l'augment generalitzat de preus

El govern municipal de Sant Cugat de Junts i Esquerra incrementarà l'Impost sobre Béns Immobles un 2,6% de cara el 2025. Suposarà un increment mitjà d'uns 18 euros per rebut. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas ho ha definit com una "petita adequació en línia amb l'expectativa d'inflació i del PIB". El responsable econòmic de l'Ajuntament ha defensat que la "pressió fiscal no augmenta". "És veritat que el rebut pujarà una mica, però en el mateix percentatge que augmentaran les nòmines, pensions i tot. En termes reals, ni pugem ni baixem l'impost", ha assegurat. 

El 2025 també s'establirà una nova taxa als propietaris d'habitatge, la taxa de recollida de resius, que s'haurà d'aplicar per una normativa europea i que suposarà un cost anual entre 87 i 260 euros segons el valor cadastral. 

Més info: Els propietaris d'habitatges a Sant Cugat pagaran un nou impost el 2025: taxa de residus

Uns 18 euros més a l'any

La proposta del govern preveu que el tipus impositiu de l'IBI passi del 0,528 a 0,542%. Els propietaris d'un habitatge a Sant Cugat van pagar de mitjana 701,30 euros d'IBI el 2024, sent la ciutat catalana amb el rebut més car (un fet que s'explica per l'elevat valor cadastral dels immobles a la ciutat). Amb l'increment del 2,6%, el rebut mitjà augmentaria uns 18 euros a l'any. El 2024, l'Ajuntament va congelar l'IBI. 

Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Sant Cugat espera fer créixer la recaptació en 1,2 milions d'euros. L'IBI és la principal font de finançament dels ajuntaments i el 2025 s'espera recaptar 49 milions d'euros per aquest concepte. 

"La nostra proposta és no augmentar la pressió fiscal, que vol dir que no hi ha pèrdua ni guany de poder adquisitiu a l'Ajuntament i els contribuents", ha insistit Brugarolas.

L'impost als habitatges

L'IBI és l'impost municipal que paguen els propietaris d'immobles com habitatges, locals comercials, aparcaments.. Es calcula en funció del valor cadastral, que té en compte el valor del sòl i el de la construcció. En aquest cas, Sant Cugat té un dels valors cadastrals més elevats. 

Més info: Els santcugatencs paguen l'IBI més car de Catalunya

El tipus impositiu de l'IBI a Sant Cugat pels habitatges se situarà doncs en el 0,542%. La llei marca un mínim del 0,4% i un màxim de l'1,1%. És a dir, Sant Cugat es troba a la franja baixa pel que fa als habitatges. D'altra banda, hi ha un recàrrec pels habitatges desocupats de forma permanent. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.