Sant Cugat reivindica l'1-O reprovant la violència policial i la situació dels presos
Gràcies a una moció aprovada en el Ple Municipal l'Ajuntament reivindica i agraeix l'esforç de tots els que van fer possible el referèndum de l'1-O
Fa un any i escaig es va celebrar el referèndum d'autodeterminació de Catalunya: el referèndum de l'1-O. Ara, en motiu d'aquest aniversari, l'Ajuntament de Sant Cugat mostra el seu suport públic a aquest referèndum i agraeix a totes les persones que el van fer possible. Així ho ha aprovat el Ple Municipal en la sessió ordinària del mes d'octubre, amb els vots favorables de PDeCAT, ERC-MES, la CUP-PC, ICV-EUiA i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc. El PP i Cs hi han votat en contra i el PSC s'hi ha abstingut.
En aquest sentit, s'han aprovat els següents acords:
- Reivindicar i agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre.
- Reiterar la inapel·lable necessitat que el govern de l'estat espanyol s'assegui a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que s'obtingui del plebiscit.
- Exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats.
- Donar trasllat d'aquesta moció als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, als grups parlamentaris del Parlament Europeu i a l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (ACNUDH).
El debat
L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha pres la paraula: "Volem recordar i agrair a tots els que van fer possible l'1-O, així com recordar la violència que van patir alguns territoris de Catalunya i, que a causa d'aquest referèndum, hi ha gent injustament a la presó i a l'exili. Volem exigir de manera immediata l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats", ha dit l'alcaldessa. En aquest mateix sentit ha girat l'argumentació de Mireia Ingla, d'ERC-MES: "Per ERC, el que va passar l'1-O és el camí, la democràcia és el camí. Per altra banda, però, volem denunciar la violència i la repressió de l'Estat i la injustícia que s'està cometent amb els presos polítics", ha dit Ingla, que també ha recordat l'afusellament de Lluís Companys: "Pensàvem que no tornaríem a viure un episodi tant indigne i l'estem vivint avui en dia amb els presos i els exiliats", ha afegit la regidora d'ERC-MES. "En defensa de la democràcia, de la llibertat i de la justícia, en som molts, i aquesta és la gran victòria", ha sentenciat Ingla.
En aquesta moció també hi ha volgut dir la seva el regidor no adscrit Dimitri Defranc. "Si no compleixes la llei, et cau l'Estat al damunt. La llei l'has de respectar", ha assenyalat. De totes maneres, ha votat a favor de la moció.
Álvaro Benejam, del PP, ha argumentat el seu vot en contra. "Mentre la política catalana segueix ancorada al 2012, la societat segueix avançant. Vostès volen construir una societat al marge d'una meitat d'aquesta. Han enganyat als independentistes amb moltes coses, com per exemple en què la independència comptava amb suport internacional", ha assenyalat Benejam. "Vostès són els responsables dels incidents de l'1-O i ara pretenen fer passar als botxins per víctimes i viceversa", ha sentenciat el regidor del PP. "Entenc que els independentistes no vulguin tenir els seus líders a la presó, però als fets se'ls hi ha de fer front", ha assenyalat en relació als presos polítics.
En aquesta mateixa línia ha seguit Cs, a través de la veu de Munia Fernández: "Deixin de parlar de poble de Catalunya, perquè poble de Catalunya són vostès i som nosaltres. No tenen la veu de tot un poble, ho diuen les dades, les votacions, la convivència, etc", ha iniciat Fernández. "Els dies 6 i 7 de setembre de l'any passat van ser dels dies més negres de la democràcia a Catalunya. En aquell Ple no es va permetre consultar al Consell de Garanties Estatutàries. Per tot això mostrem el nostre refús al cop d'Estat a la democràcia", ha afegit Fernández, que ha afirmat que "els polítics no estan per damunt de la llei".
"Des del PSC sempre defensarem el principi de la legalitat de dret, sempre defensarem el compliment de la llei perquè només hi ha respecte a la democràcia des de la llibertat", ha explicat Pere Soler, del PSC. "Hem condemnat sempre també l'abús de la força per part del Govern del PP durant l'1-O", ha assenyalat en relació a les càrregues policials durant el referèndum. "Volem un referèndum per cercar un acord, però no per trencar el país. Seguirem defensant el diàleg entès dins de la Constitució", ha sentenciat Soler.
ICV-EUiA ha argumentat el seu vot a favor. "Està clar que durant l'1-O hi va haver 800 ferits i càrregues policials contra gent pacífica i això no ho hem d'oblidar. D'altra banda creiem que l'única solució és un referèndum pactat", ha explicat Roser Casamitjana, regidora de la força política municipal.
Ignasi Bea, regidor de la CUP-PC, ha parlat en nom del grup polític: "Catalunya vol exercir el dret a l'autodeterminació", ha explicat Bea que, de totes maneres, ha dit que "aquestes mocions no ens fan cap favor a ningú". "El PP, el PSC i Cs no reconeixen Catalunya com un subjecte polític", ha afirmat. "Els que no volen que els catalans votin es queden tranquils argumentant només amb la llei?", ha preguntat Bea.
En el debat de la moció, hi ha hagut una picabaralla verbal entre el regidor del PP, Álvaro Benejam, i el regidor de la CUP-PC, Ignasi Bea entorn de les paraules de Pablo Casado, president dels populars a Espanya, en les quals instava a il·legalitzar la CUP. Bea a tirat en cara les paraules de Casado al representant del PP a Sant Cugat, Álvaro Benejam, que ha assenyalat que no sabia qui havia dit aquestes paraules, però ha assenyalat que la CUP ja és, en certa manera, un partit il·legal.
En el Ple també s'ha debatut sobre la neutralitat de l'espai públic, la convivència i el diàleg, s'han aprovat en primera instàcia els pressupostos i les ordenances municipals, i també s'ha parlat la normativa dels usos comercials.