Moment de la celebració del ple municipal aquest mes d'abril, durant la votació de la moció del PP. FOTO: A.G.

Política

Sant Cugat torna a mostrar el seu rebuig a l'escola que segrega per sexes

El Ple ha rebutjat una moció del PP que condemnava "l'atac del Parlament a l'educació diferenciada"

El Ple municipal de Sant Cugat del Vallès ha rebutjat aquest 15 d'abril la proposta del Partit Popular de rebutjar "l'atac del Parlament a l'educació diferenciada i en suport al dret dels pares a educar lliurement els seus fills". Una moció que arribava després que el Parlament de Catalunya hagi aprovat retirar la subvenció a l'educació diferenciada. La proposta ha decaigut amb el vot en contra de la majoria de les formacions representades al Ple, a excepció de l'abstenció de tres regidors del PDeCAT-Demòcrates, i el vot favorable del PP, Cs, el regidor no adscrit Xavier Cortés, i tres dels regidors de l'equip de govern.

La proposta del PP era la de mostrar el rebuig del consistori a l'acord del Parlament que rebtja la subvenció a l'educació diferenciada, fet que, per als populars, suposa "un atac intolerable en una societat lliure, plural i democràtica, i una clara mostra de menyspreu a un dret fonamental". En el mateix sentit, el Partit Popular proposava mostrar el suport del consistori als centres d'educació diferenciada, particularment als ubicats a Sant Cugat, reconeixent la validesa del model educatiu d'aquests, rebutjant les afirmacions que "acusen falsament aquest model educatiu de discriminatori".

Álvaro Benejam (PP) defensava que aquesta era una moció que "va de llibertat dels pares de poder triar l'educació dels seus fills". Una idea que també defensava el regidor no adscrit Xavier Cortés, qui subratllava que "les famílies hem de poder escollir amb llibertat". Pere Soler (PSC) afirmava que "és una moció de campanya", preguntant-se "quantes escoles La Mirada s'haguessin pogut construir si no haguéssim pagat el concert a aquestes escoles?". "Ara és el moment de dir prou; prou d'injectar diners a una escola que no condueix enlloc".

Per la seva banda, Roser Casamitjana (ICV-EUiA) ha celebrat l'acord del Parlament a "rebutjar la subvenció a l'escola que segrega", recordant que era una reivindicació de la formació a la qual representa. Èric Gómez (ERC-MES) defensava que "el Parlament no fa cap atac", sinó que "ha aprovat que no pagarem entre tots l'educació que segrega per sexes", defensant que "hem d'avançar cap a la integració d'un únic model educatiu inclusiu i no segregacionista".

Aldo Ciprian, en nom de Ciutadans, ha defensat el dret dels pares a escollir l'educació dels seus fills, apuntant que "no creiem que els partits polítics siguem els més indicats per dir si beneficia o no l'educació segregada, sinó que ho han de fer els educadors". I per part de la CUP-PC, Ignasi Bea ha defensat que "la societat és mixta, i creiem que l'escola ha de ser mixta", mostrant-se totalment contrari als punts de la proposta del Partit Popular. "El que de debò afecta el rendiment són les diferències socials. Vostès que tant parlen de llibertat, fins que no tothom tingui els recursos per escollir, llibertat de què?", ha reivindicat, afegint que "cadascú es pagui les seves pijades".

Finalment, per part de l'equip de Govern, Esther Salat ha recordat que "la coeducació és el principi educatiu d'aquest país", i que "la llibertat d'elecció del centre és un dret reconegut per la llei", anunciant la llibertat de vot dels regidors de la formació, mentre reivindicava l'aposta per la qualitat.