Totes les propostes pel nou Sant Cugat al debat decisiu dels candidats
El debat de candidats per a les eleccions municipals ha tingut lloc a l'espai Àgora de l'Ajuntament
Les propostes pel Sant Cugat del futur s’han posat sobre la taula en el debat definitiu amb els candidats a l’alcaldia. Dividit en cinc blocs temàtics, s’han abordat aspectes de gran preocupació de la ciutadania com els equipaments, l’estat de la ciutat, el finançament municipal, la mobilitat i l’habitatge.
Precisament en aquest aspecte l’actual alcaldessa i candidata d’ERC, Mireia Ingla, ha fet valdre que el govern que lidera ha lliurat 158 habitatges de protecció oficial i han programat augmentar un 20% aquest tipus de residència durant els pròxims anys. També ha recordat que “hem donat visibilitat l’Oficina d’habitatge que abans tenien amagada”.
El cap de l’oposició i alcaldable de Junts per Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha mirat enrere per defensar el model construït pels batlles del seu partit. “Podríem ser una ciutat de 230.000 habitants i en som 97.000”. Vallès ha recordat que el tripartit només ha lliurat claus de promocions de pisos programats pels governs de Mercè Conesa i Carmela Fortuny i ha criticat projectes estrella com el de Ragull Centre.
Des del PSC, el candidat Pere Soler, també ha lloat l’esforç del govern, però ha anat més enllà. "No podem fer un pla d’habitatge sols. Caldrà buscar finançament més enllà. A la Generalitat, l’Incasol o l’Àrea Metropolitana de Barcelona". Soler també ha reclamat incentius perquè els particulars posin els seus pisos a la borsa d’habitatge municipals.
Per la seva banda el líder de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha defensat que part de la solució al problema de l’habitatge és augmentar l’oferta. La seva recepta és arribar al 5% d’habitatge protegit durant el proper mandat i amb donant més punts a qui tingui més anys de padró en accedir a pisos protegits.
Pel cap de llista de la CUP, Marco Simarro, “parlar d’habitatge és parlar de model. I Sant Cugat té un model elitista i que expulsa persones”. En aquest sentit, proposen una nova ordenança per regular el parc immobiliari dels grans tenidors i una política activa de recuperació de sol públic. Simarro també ha parlat de "noves modalitats com les cooperatives d’habitatge, el co-housing o la masoveria urbana".
Debat de candidats a l'alcaldia de Sant Cugat per les eleccions de 2023. FOTO: Bernat Millet.
En contraposició, el model de construcció de la ciutat, segons la candidata del PDeCAT, Mayte Pérez, és el de planta més 4 pisos. “Tenim un model que no es pot variar perquè deixaríem de ser Sant Cugat”, ha assegurat. Sense abandonar la construcció, ha criticat (i no ha estat l’única) que és inviable que l’ajuntament tardi més de dos anys per donar una llicència d’obra major.
El número 1 de la llista d’En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, planteja un municipi ben diferent on, justament projectes com el Ragull Centre, es multipliquin en zones com Can Magí o el nou barri de Ca n'Ametller. Per a la seva formació és imprescindible “crear noves centralitats a nous barris que volem que siguin ecobarris”.
A l’altre costat de la ideologia ecosocialista, l’alcaldable del PP, Álvaro Benejam, manté que el projecte que ven l’equip de govern de fet 2.000 pisos no es faran en 10 anys és impossible. “Pretenen solucionar la vida en 30 anys, però el problema el tenim avui”. El popular també ha expressat el seu temor que els nous barris quedin buits de serveis com ho va estar Volpelleres als seus inicis.
La gran preocupació del candidat de VOX, Marcos Rodríguez, és que els joves es puguin quedar i emancipar-se a la ciutat i una per aconseguir-ho planteja un “control” sobre l’atorgament dels habitatges de protecció oficial. "Cal donar prioritat als ciutadans nacionals i a l’arrelament a Sant Cugat".
Dreta i esquerra xoquen en mobilitat
Debat de candidats a l'alcaldia de Sant Cugat per les eleccions de 2023. FOTO: Bernat Millet.
En matèria de mobilitat el Partit Socialista ha començat congratulant-se del pla mobilitat aprovat pel govern del qual formen part. “Més de 12 km de nous carrils bici i zones de protecció al ciclista” han estat algunes de les mesures que ha posat sobre la taula juntament amb la voluntat de construir nous aparcaments dissuasius i busos llançadora.
També des del govern, Mireia Ingla ha recordat que vivim en una ciutat que des del 2000 ha doblat persones i vehicles (n’hi ha 60.000) i ha defensat que “no ens podem moure igual que al segle XX”. En al·lusió als partits que tant defensen el cotxe manté que la ciutadania vol mirar endavant. “El progrés no es pot aturar”.
Marco Simarro ha negat que ni la CUP, ni el govern criminalitzin el cotxe. Tanmateix, s’ha mostrat partidari de combatre un model que fomenti la dependència del cotxe. “La nostra política passa per reduir el vehicle motoritzat i descarbonitzar mobilitat. Per salut, per clima i per reduir l’energia”.
Encara des de l’esquerra, el candidat d’En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha estat clar en els principis que mouen el seu partit: “no existeix el dret a anar en cotxe però sí el dret a l’aire net”. El seu horitzó és deixar enrere una ciutat dominada pels vehicles i ho vol fer amb propostes com tallar el trànsit als Quatre Cantons durant els caps de setmana o la implementació d’un carril bus.
Els partits de la dreta han discrepat força del model actual. Josep Maria Vallès ha recordat que la mobilitat és la principal preocupació de la ciutat. Segons Junts això és així perquè "el tripartit ha fet una anella verda que no ha satisfet ningú: ni vehicles, ni bicicletes, ni transport de mercaderies". Vallès ha promès reobrir l'aparcament del CAP de la Mina i construir-hi, a més, dues plantes soterrades.
El PP, VOX i el PDeCAT han coincidit en el fet que la solució a la mobilitat no és culpar i estigmatitzar l’ús del cotxe. Mayte Pérez (PDeCAT) ha promès dos carris de circulació de vehicles al carrer de Francesc Moragas mentre que Álvaro Benejam (PP) s’ha afanyat a recordar que a Sant Cugat no tots els desplaçaments són possibles amb una bicicleta. El més taxatiu ha estat Marcos Rodríguez (VOX) definint de "vergonya" que la Generalitat mantingui el peatge dels Túnels de Vallvidrera. “Espanya no ens roba. Ens roba ERC”, ha etzibat.
Debat de candidats a l'alcaldia de Sant Cugat per les eleccions de 2023. FOTO: Bernat Millet.
Economia i equipaments: promeses i discrepàncies en la gestió
Segons el candidat de Ciutadans Aldo Criprian el primer que s’ha de fer per sanejar l’economia de l’ajuntament és fer fora el PSC (responsable de l’Àrea). Ciprian també ha apostat per reduir càrrecs de confiança per reduir despesa i ha obert la porta a la supressió de l’Entitat Municipal descentralitzada de Valldoreix.
El candidat del PP també ha assenyalat el PSC en parlar d’economia i ha criticat la seva capacitat de gestió que, segons ell han provocat pèrdues alarmants.
Josep Maria Vallès (JUNTS) ha fet referència al “forat” econòmic i ha qualificat de “greu problema” el fet que un govern que té majoria no hagi aprovat els pressupostos aquest 2023. “La situació és tan insostenible que ens pot dur a ser tutelats per la Generalitat”, ha aventurat.
Els partits del govern tripartit han tancat files i s’han defensat de les crítiques. Pere Soler (PSC) ha subratllat que del 2019 al 2023 s’ha incrementat 21% el pressupost ordinari i en fer-ho s’han pogut mitigar els efectes de la Covid-19. Soler també s’ha felicitat perquè el govern no ha augmentat pressió fiscal. L’alcaldessa Mireia Ingla (ERC) ha coincidit amb Soler en l’assoliment de la congelació d’impostos i ha recordat el tercer sector. “Hem donat ajudes a un munt de famílies i també als comerços incrementant un 60% el pressupost en drets socials”. Per la seva banda, Marco Simarro (CUP) ha apostat per redistribuir al màxim els recursos de la ciutadania amb una hisenda municipal amb tributació progressiva. “Pagar en funció de la renda perquè que tothom tingui els serveis bàsics”.
En parlar d’equipaments ha arribat el moment de les grans promeses. El primer a reconèixer-ho ha estat el candidat d’En Comú Podem. “Veiem llistes i promeses i cal posar molt més cap perquè la majoria dels plans acaben en paper mullat. Tenim edificis buits que no es fan servir i ara a sobre li sumem la Torre Negra”. Ramon Gutiérrez aposta per aprofitar al màxim els equipaments existents i té una prioritat: “climatitzar totes les escoles municipals perquè els nostres infants no es fregeixin a l’estiu”. Curiosament, Gutiérrez coincideix amb Benejam (PP) en què primer cal rehabilitar i dotar d’usos les masies que l’ajuntament ja té en propietat abans de comprar-ne de noves.
Mireia Ingla ha reconegut que aquesta ciutat té una mancança clara en equipaments, però ha compartit la responsabilitat amb la Generalitat i el govern espanyol. Conscient del problema l'alcaldessa ha aclarit que durant 32 anys de Convergència i Unió no s’havien fet els deures i ella ja s’ha posat a treballar interpel·lant consellers de la Generalitat per posar en marxa 3 equipaments de màxima necessitat: un jutjat, un hospital públic i la 2a residència.
Mayte Pérez no està gens convençuda que el model econòmic i d’equipament funcioni a Sant Cugat. “No podem pagar impostos com Nova York i tenir els serveis de Calcuta”, ha revelat. Pérez, a més, ha reclamat nous equipaments que no ha mencionat cap altre partit. "Consultoris de barri, una delegació de seu de la Seguretat Social i un palau de fires i congressos".
Per a la CUP l’equipament prioritari és la 2a residència de la gent gran i l’acceleració de l’escola La Mirada. Per a Marco Simarro “la ubicació és la que ha de ser”. El candidat de la CUP també ha defensat més equipaments d’esport a l’aire lliure i ha valorat d’adquisició de Torre Negra que per a ell està “al nivell de Monestir”.
El més taxatiu en parlar d’equipaments ha estat Josep Maria Vallès. “No se n’ha fet cap en 4 anys”. El líder de Junts ha recordat que el Teatre de la Unió fa 4 anys que està tancat i que s’ha deixat perdre una subvenció per fer una nova biblioteca central.
L’estat de la ciutat: font de conflicte
L’últim bloc temàtic ha portat també controvèrsies. La neteja i la percepció de la imatge de la ciutat ha dividit de nou govern i oposició. Mireia Ingla (ERC) ha reconegut que li dol que s’ataqui la gestió de govern en aquest assumpte. “Som un referent en estat de la ciutat. Però no em conformo. En vull més. La vull més neta i més endreçada perquè aquest és l’intangible més gran que tenim”.
Pere Soler ha explicat que quan al PSC li va tocar assumir el departament encarregat del manteniment de la ciutat es va trobar que “Serveis Urbans tenia una situació caòtica”. En matèria d’arranjaments i millors ha posat sobre la taula que s’han plantat més de 4.000 arbres en aquest mandat i s’han invertit 4 milions d’euros en voreres i carrers.
VOX, en canvi, veu una situació força caòtica. “El Manteniment és lamentable. Rebem Queixes constants de veïns que han de saltar bonys i forats i la neteja és insuficient al centre i molt pitjor quan anem als barris”, assegura Marcos Rodríguez. Aldo Ciprián ho veu igual o pitjor des de Ciutadans. “Vandalisme, okupes, inseguretat i poca il·luminació. La frase més repetida és que la ciutat mai havia estat tan bruta”. Mayte Pérez (PDeCAT) fins i tot ha mencionat les rates...
En un to no tan catastrofista, però igual de crític, Josep Maria Vallès ha reivindicat el passat. “Hem de tornar a ser ciutat neta. Una Smart city. S’ha reduït molt la qualitat en els serveis i el mínim que pot fer un ajuntament és tenir cura de l’espai públic”.
La CUP ha lamentat la “demagògia i el populisme” d’alguns partits en tractar d’aquests aspectes i s’ha mostrat més partidària de “no parlar tant de jardineria quan no podem pagar habitatge”.
Un debat amb moltes mans
El debat electoral ha estat organitzat conjuntament pel TOT Sant Cugat i Cugat Mèdia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat i s’ha celebrat a l’Espai Àgora de la casa de la Vila. Els 9 participants en el debat s’han decidit tenint en compte els 6 partits amb representació al ple de l’ajuntament (Junts, PeDCAT, ERC, PSC, Ciutadans i la CUP) i els 3 grups significatius que malgrat que no tenen drets electorals, a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya van obtenir més d’un 5% dels sufragis. Aquests partits són En Comú Podem, el PP i VOX. Els moderadors de l’acte han estat Àgata Guinó, directora adjunta del TOT, i Albert Solé, Cap d'Informatius de Cugat Mèdia.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.