Vallès: "Buscarem una solució provisional per l'Anella Verda i farem un pla de mobilitat"
Entrevistem el nou alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès. La primera entrevista des de que és alcalde
Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat) és el nou alcalde de Sant Cugat, després de ser proclamat el passat 17 de juny. Quatre anys després d'entrar en política, el periodista assumeix el lideratge de l'Ajuntament. En aquesta entrevista amb el TOT, la primera que concedeix, respassa els reptes i projectes per aquest mandat.
Quina és la seva prioritat?
La prioritat, més enllà de situar-nos, perquè és un repte nou i no porto ni 48 hores, és fer unes primeres reunions internes que jo crec que eren necessàries i que ja hem fet. La primera reunió i més important era amb els treballadors de l'Ajuntament, més enllà de conèixer com estan i què pensen; traslladar-los un missatge que per mi és molt important, i és el fet que comptem amb els treballadors de la casa, que són una peça clau en l'engranatge de l'Ajuntament. La ciutat funciona si l'Ajuntament funciona i, per tant, traslladar-los el meu suport i la meva consideració amb tot allò que fan. I, encara més, els hi vaig demanar que m'ajudessin a millorar si era necessari algun procés determinat o concret, perquè al final la feina de tots sigui el més còmode i el més àgil possible. Perquè, com bé sabeu, jo he traslladat durant aquests últims mesos a la ciutat que seria en un govern de proximitat, un govern pròxim, àgil, eficaç, i això passa també perquè l'Ajuntament ho sigui. Així, la meva primera prioritat era parlar amb l'equip de la casa.
I com l'ha trobat aquest equip?
Molt il·lusionat, amb moltes ganes de col·laborar. I és molt important perquè et pots trobar un equip de gent motivada o desmotivada, i l'he trobat en general amb moltíssimes ganes de col·laborar, d'ajudar. Fins i tot, em van arribar unes primeres propostes, de fer algunes millores. També vaig fer una reunió prèvia amb el departament d'Alcaldia, de Comunicació, de Protocol... perquè els volia escoltar i saber com ho veien, com veien l'equip, l'Ajuntament i les seves eines corresponents. Van sortir moltes propostes i jo diria que la paraula que va sortir més en aquesta reunió va ser planificació, que hem de treballar planificant les coses.
Sempre diu que serà més al carrer que no pas al despatx. Un Ajuntament com Sant Cugat també necessitarà molt despatx. Com es podrà equilibrar?
Es podrà equilibrar perfectament perquè primer som un equip de persones prou representatiu i no només estic parlant del que serà l'equip de govern, de regidors, sinó de gent responsable, directiva, que té responsabilitats; i si l'Ajuntament ha de dependre d'una persona no anem bé. S'han de repartir tasques, gent que desenvolupi funcions directives a l'Ajuntament. El primer que vaig anunciar a la reunió de treball amb els treballadors va ser qui seria el gerent de l'Ajuntament (Jordi Joly). Va ser molt ben rebut per als treballadors, alguns perquè el coneixien, altres perquè n'havien sentit parlar. I, quan dic que estaré més al carrer, no vol dir que estaré passejant pel carrer amunt i avall, que també passejaré, vull dir que prefereixo fer reunions en els llocs on passen les coses, o on hi ha problemes. Aquest dimecres anem a La Mirada. Prefereixo fer les reunions allà, on passen les coses, perquè és més fàcil que fer les coses a cop de telèfon o a cop de despatx. Això és ser un alcalde que vol treballar des de la proximitat.
"Els fitxatges són la gent de la casa"
Precisament deia això que ha fitxat Jordi Joly. Tindrem algun altre fitxatge d'aquests que tornin a l'Ajuntament?
El que he intentat és comptar amb la gent de la casa. És a dir, tinc un cap de gabinet que encara no està nomenat oficialment, però és Pep Tugues, una persona de la casa. Fa molts anys que és a l'Ajuntament, ha estat molts anys director del Teatre-Auditori, ha estat també al Departament de Comunicació. Per tant, coneix el funcionament de la casa i coneix també la ciutat. L'Anna Foj, la nova cap de comunicació i premsa de l'Ajuntament, no és un fitxatge de TV3, ni de no sé on, és una persona de l'Ajuntament de Sant Cugat que fa molts anys que la conec . Totes les persones amb la que estic comptant són gent de la casa. Hi ha alguna incorporació, per exemple la Maria Franquesa, que s'incorporarà alcaldia per donar suport, però ella va treballar anys anteriors a l'Ajuntament de Sant Cugat amb l'alcalde Joan Aymerich i Lluís Recoder. Per tant, els fitxatges són la gent de la casa.
A banda d'aquesta prioritat, quina és la prioritat de projectes de ciutat. On s'ha de posar fil a l'agulla? L'exalcaldessa Mireia Ingla sempre deia La Mirada.
La Mirada n'és una, però sempre dic que és important el mentrestant, perquè l'escola nova no la tindrem aquest curs ni el que ve segurament i, per tant, és ajudar a aquest mentrestant no tenim l'escola. Tenim una reunió amb l'Associació de Familiars de la Mirada i amb l'equip directiu de l'escola, perquè tenen problemes urgents a solucionar de cara al nou curs escolar. Evidentment, La Mirada és una urgència, però n'hi ha d'altres.
"Hem de solucionar aquest tap que tenim als Quatre Cantons"
Quines?
La mobilitat. Més enllà del pla que volem fer de mobilitat, i ja hem fet contactes per parlar amb persones amb una visió experta, és necessària una visió experta per treballar un pla de mobilitat i iniciar aquest pla, que, evidentment, també comptarà amb l'acord dels diferents grups polítics. Però amb aquest mentrestant també hem de buscar solucions pel que està passant als Quatre Cantons. Ara arriba l'estiu i hi haurà menys trànsit de vehicles, però hem de buscar una solució que és al que tothom ens demana des de fa mesos, hem de solucionar aquest tap que tenim als Quatre Cantons.
Treure el carril bici?
Fa dos dies que estem a l'Ajuntament...
Trauran el carril bici des de Francesc Moragas fins a Rius i Taulet?
Mirarem la millor solució possible. Si traiem el carril bici, que podria passar, no vol dir que l'eliminem, sinó que mirarem una alternativa que vagi bé també els ciclistes, però que també vagi bé als vehicles de motor. Des de fa uns mesos, amb la situació que tenim ara en els Quatre Cantons, els comerços de l'eix de vianants del carrer de Santa Maria o de Santiago Rusiñol, han perdut un 30% de clients potencials, és a dir, passeja un 30% menys de gent pel centre de la ciutat.
Per què?
Els he preguntat per què i els comerciants diuen que pel temps que la gent s'estan esperant, és més ràpid anar a l'Illa de Barcelona o al Centre Comercial. Per tant, hem de buscar una solució ràpida però bona, que no perjudiqui a ningú.
La tendència europea és treure els cotxes del centre de la ciutat. Això seria anar una mica contra el progrés?
Estem parlant d'una solució provisional, abans no arribi el pla de mobilitat. El pla de mobilitat potser ens diu el que ens va dir el pla de mobilitat que hi havia anteriorment, que era tancar el centre i que quan els cotxes vinguin per Francesc Moragues, a l'altura de rambla del Celler, doncs girin cap a la dreta. S'han de buscar les alternatives. Hem de trobar una solució provisional pels Quatre Cantons. Però després hem de fer un pla de mobilitat perquè no és només els Quatre Cantons, són moltes altres coses més: són les entrades i sortides de la ciutat, que provoquen aquests taps, per exemple. Si decidíssim tancar el centre de la ciutat seria via pla de mobilitat, no perquè un d'aquí decideixi fer-ho. Per tant, hem de buscar alternatives, que els vehicles igualment han de passar per un lloc o per altre. El que no es pot fer és el que es va fer, que és decidir treure un carrer de circulació sense buscar cap altra solució alternativa, perquè els cotxes volen continuar passant.
"Buscarem una solució provisional per l'Anella Verda, però farem un pla de mobilitat per una ciutat a les portes als 100.000 habitants"
O sigui, la mobilitat seria un d'aquests projectes prioritaris?
Totalment.
Treuran l'anella verda o no?
En part és això. Digues-li treure-la, digues-li revisar-la, digues-li millorar-la. Buscarem una solució provisional per l'Anella Verda, però farem un pla de mobilitat per una ciutat a les portes als 100.000 habitants i a veure què és el que ens diu aquest pla.
Tornem a La Mirada. Són partidaris de tornar allò que deien a l'inici de mandat, o que no havia lluitat prou la ubicació inicial. Són partidaris de continuar mirant a veure si aquella ubicació es pot recuperar?
Som partidaris de trobar la millor solució possible. El que ens diuen els tècnics i l'informe de Protecció Civil és que va quedar clar que allò no es podia fer enrere. Això és el que recomanen tots els informes. Per tant, és difícil. Hem de parlar amb tothom. Però el que no podem fer és quedar-nos de braços plegats, perquè si arriba el dia que la justícia diu que no es pot fer l'escola on està prevista, haurem de buscar alternatives. La màxima prioritat, i torno al principi, és el mentrestant. Mira, havien de portar dos mòduls nous per a aquest curs d'escolar. Doncs resulta que aquests mòduls no arribaran ni al desembre, i no sé quan arribaran. I per què? He demanat ja hora amb la nova consellera d'Educació per abordar aquest tema. És important donar resposta als problemes actuals.
El tema d'habitatge, el govern anterior va posar-lo com a pal de paller per haver format acord de govern; solucionar l'emergència residencial. Quina serà la prioritat en matèria d'habitatge?
L'habitatge de protecció oficial, recuperarem el que s'havia fet anteriorment.
"Ragull Centre no es farà. No es farà en absolut"
Anul·laran el pla que havia aprovat aquest govern i en faran un de nou?
El revisarem i l'actualitzarem. Farem el que sigui millor per a la ciutat, i el que sigui també el més ràpid perquè en aquests quatre anys tampoc s'ha construït massa habitatge de protecció oficial. I és el que hem de fer, el que la gent espera, el que la gent ens demana.
Ragull Centre ha mort amb el nou govern?
Ragull Centre no es farà. No es farà en absolut. Però això no vol dir que no es faci habitatge. El que estava previst allà es farà en un altre lloc, que és el que hem de fer. No, allà no es farà.
No requalificaran el sòl?
No, no.
Com quedarà el conveni amb Ferrer?
Hem de parlar amb ells, però la nostra postura sempre ha estat aquesta, no podríem canviar. Tenim molt clar que primer que no volem un projecte d'alta densitat, de tantes plantes i en zona industrial que es perd. El que farem ser habitatge públic en altres llocs. Hi ha molts llocs de Sant Cugat encara per fer habitatge públic.
Hi ha prou sol públic?
N'hi ha al centre urbà de la ciutat, per exemple. Darrere del Monestir, on es van fer dues promocions, queda un tercer edifici per fer. A prop, darrere la Casa de Cultura, molt a prop del CAP de la Mina, allà també hi ha una pastilla on es pot fer. També queda la pastilla de Ca n'Ametller.
Però s'han de soterrar les vies del tren?
Es pot començar a planificar habitatge públic. S'ha de parlar amb els propietaris.
Han criticat molt el projecte, han dit que era fum. Què s'ha trobat fet de Ca n'Ametller?
No he tingut temps de veure quin és el projecte exacte, concret, però tindrem temps de veure'l.
És partidari de revisar-lo?
No, soc partidari de consensuar-lo. Hem de fer-ho consensuadament i no només amb les forces polítiques, jo ho vaig dir això també, sinó també amb les noves forces polítiques i amb els propietaris; parlar amb l'Hospital General, parlar amb TMA Sánchez, parlar amb molts propietaris que hi ha allà. Tot això s'ha de pactar. I això no es fa amb dos dies. i no ho farem només amb un mandat, ni de bon tros. El que és important és que hi hagi un bon pacte de ciutat amb aquest darrer creixement de la ciutat, perquè si el fem bé això garanteix que es vagi executant bé. Si anem improvisant, cada quatre anys farem coses rares. Estem parlant de temes importants, sobretot, mobilitat, creixement... hi ha temes amb els quals s'ha de comptar amb el suport màxim de totes les forces polítiques.
En una altra entrevista va dir que volia reobrir el pàrquing del CAP. Com?
Tenim una reunió programada amb els propietaris. En vam parlar abans, ara en volem tornar a parlar, d'entrada per obrir-lo tal com estava. Primer, per donar sortida també al CAP, que a vegades la gent que va al CAP no pot aparcar. I segon, perquè està a 100 metres del Monestir. I el que volem és estudiar la possibilitat de fer un pàrquing soterrat de dues plantes. Però hem de mirar si és viable, perquè hi ha aigua al subsol. També hem d'estudiar més pàrquings dissuasoris. Aquest és un dels temes justament per facilitar que la gent no vingui al centre amb cotxe.
Sobre seguretat. És una prioritat augmentar la plantilla de Policia Local? Estem al voltant d'una 80 agents, molt per sota de la ràtio recomanada. I com ho penseu fer per la llei d'estabilitat?
Ara actualment hi ha 81 agents de la Policia Local. És la xifra més baixa que mai s'ha tingut de Sant Cugat. No és suficient per donar servei a Sant Cugat. Tot i això, les competències dels Mossos i la Policia Local són diferents. La policia local és més aviat trànsit. I els Mossos és més seguretat ciutadana, tot i que al final tots s'ajuden i es complementen. I això va molt bé. Però, falten agents, i hem de trobar la manera per dotar la ciutat de més agents de la Policia Local.
L'antic govern ha convocat una plaça d'intendent. La mantindran?
Potser cal revisar si cal tenir un intendent i, en lloc de tenir-ne un, convocar la plaça de dos o tres. Això són les coses que volem mirar.
Ja que estem parlant de seguretat, què passarà ara amb la comissaria de barris de Valldoreix? Si no hi ha prou agents per la comissaria de Sant Cugat.
S'ha de veure realment quines competències pot tenir legalment una subcomissaria. S'ha de mirar si realment tenim prou personal, prou agents per a obrir una subcomissaria a Valldoreix. No dic que no, però s'ha de mirar si és possible i quines competències tindria. Perquè si al final hem d'obrir una subcomissaria, però les competències són molt limitades, potser no té tot el sentit que voldríem.
És una demanda històrica de Valldoreix.
Tenim els agents que tenim, per això hem de ser realistes, hem de mirar a veure realment què podem fer i què no podem fer.
S'hauran de reteixir relacions amb Valldoreix? En el mandat passat hi va haver alguns temes que van ser problemàtics.
Vaig anar a la investidura de Juanjo Cortés, el vaig felicitar i el primer que li vaig dir és que hem de parlar i ens posarem d'acord. Hi ha un conveni econòmic i competencial amb Sant Cugat caducat i el primer que hem de fer és això, asseure'ns i trobar la solució per fer un nou conveni. Restablirem les relacions que faci falta.
No serà un impediment que ara hagin canviat els dos colors polítics?
No. Aquí treballem per la ciutat, per tothom, i ens hem de posar d'acord. Això seria absurd. A més, tant el tarannà del president de Valldoreix com el meu és d'arribar a acords.
"Estem explorant la possibilitat que hi hagi un pacte amb ERC"
Tot i haver guanyat les eleccions clarament, nou regidors no són una majoria absoluta, estan a quatre regidors de majoria absoluta. Per la governança de la ciutat fa falta arribar a pactes. El discurs del diàleg i consens és obligat gairebé. És partidari de fer un pacte amb Esquerra Republicana?
Però jo, aquest discurs del diàleg, el mantinc encara que fem un pacte amb Esquerra estable. Estem explorant la possibilitat que hi hagi un pacte, estem parlant.
Un pacte estable?
Un pacte estable, sí. Però encara que hi arribem, que jo tinc la sensació que hi arribarem, continuarem parlant amb tothom. No és allò que si tenim govern amb majoria absoluta passarem un rodet i s'ha acabat. No, no. Si justament dic que vull dialogar i vull parlar i vull acordar i vull pactar coses, el màxim de coses possibles.
A la gent que ha votat canvi, que no volia un govern d'Esquerra Republicana (perquè és evident que han perdut dos regidors i no tenien la possibilitat de revalidar l'alcaldia), com els explicarà, doncs, el pacte amb Esquerra Republicana?
Jo he estat molt crític amb l'experiment del tripartit, que eren tres forces i tres són moltes, és multitud. I posar-se d'acord amb més forces, algunes una mica diferents les unes de les altres, no ha estat fàcil i s'ha demostrat. I al final els ha passat factura i en les eleccions han perdut vots. Jo no estic explorant un pacte amb tres forces més, estic explorant un pacte només amb una força política i és amb la segona força de la ciutat. De fet, és el que vam fer l'any 2019. Junts va quedar primer i segon va quedar Esquerra: vam explorar un pacte, però no ens en vam sortir. Ara estem fent el mateix. Sí que és cert que la segona força política, a banda de ser Esquerra, ideològicament, està bastant a prop, doncs ens donaria la majoria i una certa estabilitat, que això també és important, que hi hagi una certa estabilitat. Al cap de l'any i cada mes, s'han d'aprovar molts temes, molts projectes que requereixen d'una majoria. La ciutat ho pot entendre i, si arribem al pacte, també explicarem quin pacte hem fet i quines responsabilitats té cadascú. Al final la ciutat, si arriba al punt, ho entendrà. Però encara no hem arribat a aquest punt.
Entenc que sí que és partidari de fer un pacte estable per la governança de la ciutat?
Sí.
I si no fos possible, amb el PSC o amb el PP? Buscant acords puntuals? Això Convergència ja ho va fer quan va pactar amb el PSC els últims anys de Mercè Conesa.
Primer estem explorant amb Esquerra. Si no ens en sortim, crec que ja ho vaig comentar, el dilluns 26 de juny veurem que ja tenim govern.
"Estiguem amb acord o amb desacord ideològicament amb Vox, no els hi podem negar l'entrada de l'Ajuntament"
Va ser molt criticat pel que va dir referent a VOX, que s'havia de parlar amb tothom, en una entrevista a Cugat Mèdia. Això ho manté? I quina és la relació que s'ha de tenir amb Vox?
Vox és un partit polític que es va presentar a les eleccions municipals i que la gent, democràticament, va elegir-lo amb dos regidors. Hi ha dos regidors nous a l'Ajuntament de Sant Cugat, un d'ells serà regidor portaveu, que, per tant, formarà part de la junta de portaveus. I això vol dir una sèrie de reunions i aquestes reunions es tindran, no es poden negar. També hi haurà unes comissions informatives de les diferents àrees de l'Ajuntament, i per tant, els regidors de Vox tenen tot el dret a assistir a aquestes reunions informatives, i lògicament també a formar part del ple municipal. Hi haurà una sèrie de relacions institucionals i polítiques que s'hauran de mantenir. Estiguem amb acord o amb desacord ideològicament amb Vox, no els hi podem negar l'entrada de l'Ajuntament de Sant Cugat.
Volia preguntar pel Cartipàs si ja tenia alguna idea...
No puc avançar res.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.