Veïns Progressistes de Valldoreix planta cara a l'augment de la tarifa de l'aigua

Política

Veïns Progressistes de Valldoreix planta cara a l'augment de la tarifa de l'aigua

L'Àrea Metropolitana va aprovar un augment del 20% de la tarifa de l'aigua a Sant Cugat, però l'Associació de Veïns Progressistes de Valldoreix considera que no estava ben justificat

L'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix ha presentat fins a disset al·legacions a l'increment de la tarifa de l'aigua a Sant Cugat, aprovada pel Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que planteja un augment del 20% de la factura. Segons l'entitat, els informes de Sorea, empresa gestora de l'aigua al municipi i que va proposar l'augment, no justifiquen "de manera raonada" aquest increment. L'Associació no descarta emprendre accions legals si no s'atenen les seves demandes. 

Més info: L'AMB aprova una pujada del 19,57% a la tarifa de l'aigua a Sant Cugat

La manca d'una auditoria tècnica i econòmica de Sorea, la concessió caducada des del 2019, la falta d'alternatives a l'increment, un sistema de càlcul que "castiga" l'estalvi d'aigua per part de l'usuari, la "falta" d'un pla d'inversions en canonades per evitar l'actual pèrdua del 20% de l'aigua o la creació d'un fons de contingència "amb una quantitat aleatòria no justificada de prop d'un milió d'euros" són alguns dels arguments que presenta l'associació per frenar l'increment de les tarifes. 

Joan Gaya, membre de Veïns Progressistes, també ha explicat que el càlcul de la pujada de tarifes inclou "uns costos que legalment no poden ser repercutits" als clients, com les despeses generals o l'augment del benefici industrial. "El sistema de càlcul té una perversió perquè castiga l'estalvi d'aigua", ha insistit Gaya, que considera "escandalós" la creació dl fons de contingència i l'assignació d'un milió d'euros.

Hi ha d'haver un increment?

L'entitat entendria una "certa pujada" de la tarifa de l'aigua per les inversions realitzades a causa de la sequera, com les dessaladores o les depuradores, i l'increment del preu de l'aigua. Però consideren que l'increment plantejat del 20% és desproporcionat i no està justificat de manera adient: "És lògic que hi hagi un increment de la tarifa, però s'ha de desglossar i justificar bé. No pot ser que Sorea repercuteixi tot l'increment als usuaris". 

Pel que fa a la manca d'alternatives, l'entitat ha reiterat que s'hauria d'apostar i reivindicar la remunicipalització i ha lamentat la sortida de l'Ajuntament de l'associació de municipis per l'aigua pública. 

Més info: Rebuig a la pujada de les tarifes de l'aigua

Retard en l'increment de tarifes

La lluita de l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes va començar amb unes primeres al·legacions que posaven de manifest que l'expedient que justificava l'increment de la tarifa tenia "moltes insuficiències i anomalies", "principalment en la memòria de Sorea". Això va portar l'Àrea Metropolitana a "rectificar el document" i a obrir un nou període d'al·legacions. A finals de juny, s'acaba el període d'al·legacions i l'Àrea Metropolitana haurà de donar resposta a les demandes de l'entitat valldoreixenca.

Sigui com sigui, Joan Gaya ha destacat que, almenys, han aconseguit endarrerir dos o tres mesos l'increment de la tarifa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.