La moció de Vox ha estat presentada en el ple municipal de maig i ha rebut només el suport del PP. FOTO: TOT Sant Cugat

Política

Vox demana saber la nacionalitat dels delinqüents, però rep només el suport del PP

La formació política proposant assenyala que Sant Cugat "té un problema de seguretat", però es queda quasi sense aliats en aquesta petició per a les detencions de Sant Cugat

Vox Sant Cugat ha demanat saber la nacionalitat de les persones detingudes al municipi, en una moció presentada pel grup municipal en la sessió plenària de maig, que ha tingut lloc el dilluns 25. La proposta, no obstant això, només ha rebut el suport del PP i, per contra, l'oposició de la resta de partits, que han considerat la moció "d'alarmista i amb l'objectiu de generar confrontació social". Llegeix la moció sencera.

Amb això, la moció presentada per Vox demanava que des de l'Ajuntament de Sant Cugat "s'insti al Govern d'Espanya i al Govern de la Generalitat de Catalunya a publicar amb caràcter obligatori la nacionalitat dels delinqüents en els seus informes policials i delinqüencials". A més, el regidor del grup municipal, Jordi Guirado, ha assenyalat que el municipi "té problemes de seguretat" i ha demanat "saber qui ens agredeix". "No acceptem cap agressió més i volem que els delinqüents se sentin perseguits i fustigats i desisteixin a venir a pertorbar la nostra pau", ha afegit. La proposta, així, només ha rebut el suport del PP, i és que segons ha indicat el regidor popular, Alfredo Bergua, la moció no vulnera cap dret de les dades personals dels detinguts: "No passa res si s'assenyala la nacionalitat dels delinqüents; no és una qüestió d'estigmatitzar ni culpar a col·lectius concrets, sinó tenir les dades més completes possibles".

Per contra, la moció de Vox ha rebut el rebuig frontal de la CUP, qui ha titllat de "perpetuar d'estereotips racistes i xenòfobs" al grup proposant. "La moció associa la immigració amb la delinqüència sense fonament, i és que mirant les dades del Ministeri d'Interior s'observa que amb un augment de la població immigrant no s'augmenta la delinqüència. La delinqüència social està arrelada a la pobresa i amb una supervivència garantida, amb feines dignes, amb drets bàsics com l'habitatge coberts o amb la redistribució de riquesa, la gent no delinquiria", ha matisat Ariadna Sierra. La cupaire, a més, ha recriminat a Vox de no "assenyalar aquelles empreses que se salten les lleis laborals o aquelles persones que cometen delictes fiscals o que roben 500.000 euros públics per pagar-se la perruqueria".

Finalment, Bernat Picornell, portaveu d'ERC Sant Cugat, ha recriminat a Vox de crear "odi, generar confrontació social, tot per un rèdit electoral". Així, Picornell ha assegurat que la "majoria de persones condemnades per qualsevol delicte té nacionalitat espanyola i que la majoria de població penitenciària té nacionalitat espanyola". A part, el tinent d'alcaldia de Seguretat ha volgut "agrair la feina de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra" i ha culpat a Vox d'"anar contra la feina del cos de seguretat, dient que hi ha problemes de seguretat".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.