Els set principals partits que es presenten aquest 27S. FONT: Elaboració pròpia

Actualitat

Quina Catalunya proposen els partits després del 27S?

Les promeses dels principals partits polítics que es presenten a les eleccions

El 27 de setembre tots els catalans votaran en unes de les eleccions catalanes més transcendentals de la història de la democràcia. Unes eleccions, però, en les quals s'ha parlat molt dels pros i dels contres de la independència, però poc de programes polítics. En aquest article el TOT detalla alguns dels principals punts de l'ideari de cada partit.

Junts pel Sí

Junts pel Sí es defineix com "la candidatura de la societat civil". Té el suport dels dos principals partits del Parlament actual, CDC i ERC, i té l'objectiu de guanyar unes eleccions que considera plebiscitàries "per construir un nou país que millori la vida de les persones".

Segons el santcugatenc Raül Romeva, cap de llista de la formació política, hi ha tres grans punts al programa de Junts pel Sí: "El primer, posar la democràcia al servei de les persones. Serà l'inici d'un procés que ens conduirà, si la gent ho vol, a tenir un estat". El segon, continua Romeva, és "construir, en un període de transició de 18 mesos, les estructures d'estat que avui no tenim i començar un procés ciutadà que culmini amb l’elaboració d’una constitució". La tercera té a veure amb el vessant social: "Hem de garantir que durant aquest període de transició ningú no quedi desatès de les seves necessitats socials".

Junts pel Sí considera que vivim en un estat hostil, i que per això els catalans volen exercir el seu dret a decidir. El seu full de ruta: la unitat i la democràcia. I la finalitat: crear un estat del benestar amb els recursos que entre tots generem i impulsar l'economia al servei de les persones.

El programa de Junts pel Sí 

Ciutadans

C's es considera un partit "format per ciutadans decidits a transformar Catalunya". Ho vol fer però dins de l'Estat espanyol. Així ho explica el número 3 de la llista de C's, el santcugatenc José María Espejo: "Ciutadans és un projecte espanyol i no volem cap privilegi per Catalunya. Volem que tothom sigui igual a tot el territori espanyol".

Una Catalunya de les oportunitats, una Catalunya sense bàndols, una Catalunya amb les mans netes i una Catalunya d'oportunitats. Aquests són els quatre eixos del seu projecte polític per a Catalunya: "Davant la deriva separatista, l’immobilisme dels vells partits i les falses solucions populistes, oferim un projecte sensat, amb les mans netes i per a tothom" diu un dels eslògans del partit.

Ciutadans no és partidari ni de parlar d'independència, ni de referèndum, ni de dret a decidir. "El més democràtic que hi ha en una democràcia és el compliment de la llei. Sense això no hi ha democràcia", explica Espejo. Per això afegeix que "si neix un estat desobeint les lleis, ja no és un estat democràtic".

El programa de C's

Partit Popular

El PP planteja el que considera un projecte de convivència, on Catalunya continuï formant part d'Espanya i d'Europa, un escenari, l'europeu, que no existiria per a Catalunya en una hipotètica independència. El seu no rotund a la possibilitat d'independència s'empara amb la llei: "No es poden incomplir les lleis encara que tinguis majoria", assegura el santcugatenc Alberto Villagrassa, número 6 de la llista del PP.

Les seves principals propostes s'agrupen en cinc grans grups. Són l'atenció a les persones i als col·lectius més vulnerables; les llibertats, on s'agrupen polítiques "d'immigració legal i ordenada" i de "seguretat als carrers"; el treball, amb propostes com continuar a l'euro, convertir Catalunya en el Silicon Valley d'Europa o prioritzar el corredor mediterrani.

Els altres dos grans eixos són els de bona política, on destaca acabar amb el dèficit fiscal; i la reconciliació. Aquest últim és el que fa referència al no a la independència. La seva primera proposta és acabar amb el procés. "Hem de parlar del que en realitat importa a la gent: la creació de llocs de treball, la sanitat, l’educació, la innovació, l’ajuda a les empreses i autònoms... Coses de les quals no s’ha parlat en els últims cinc anys", apunta Villagrassa.

El programa del PP

Partit Socialista de Catalunya

El PSC abandera la tercera via, la del federalisme. Quan parla de "la Catalunya que volem" la defineix amb aquestes paraules: "Som fidels a les nostres arrels catalanistes i federalistes. El canvi de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya només és possible pel camí del diàleg, la negociació i el pacte. L’alternativa sensata és un nou acord, un pacte federal ratificat per la ciutadania".

Sandra Tirados, número 58 de la llista del PSC a Barcelona, apunta que un dels principals reptes de Catalunya en matèria econòmica és la reforma fiscal: "Catalunya necessita més recursos. Uns recursos que principalment són per a les persones, per destinar-los a la lluita contra la crisi i no a obrir noves ambaixades”.

A part de federalisme i economia, el programa electoral del PSC té tres grans eixos més. Són les polítiques de benestar per fer front a les desigualtats; les de ciutadania, parant atenció en els joves, la gent gran i les dones; i la governança, on s'inclouen propostes com la d'una Catalunya construïda des dels municipis i la garantia de les llibertats polítiques i civils.

El programa del PSC

Catalunya Sí que es Pot

Catalunya Sí que es Pot és una formació sorgida de la unió de dues de les principals forces d'esquerres, Podemos i ICV. També hi són a la coalició EUiA i Equo. No són partidaris de la ruptura, però sí que estan a favor d'una Catalunya sobirana que pugui decidir el seu futur. "Proposarem un acord social per impulsar un procés constituent des de baix, amb la participació de la ciutadania per decidir el model econòmic social i polític del país". Dionisio Giménez, número 29 de Catalunya Sí que es Pot assegura que "tenim legitimitat per imposar un referèndum".

El programa de Catalunya Sí que es Pot és, segons el partit, un programa que respon a les necessitats socials i que planteja amb precisió i realisme un escenari futur. Té quatre eixos principals, de les quals es desprenen fins a 100 prioritats. Són sobirania per canviar-ho totgènere, igualtat i diversitat, la justícia social com a principi, i la creació d'un model econòmic i ecològic.

La creació d'ocupació de qualitat, acabar amb les retallades, una reforma fiscal justa i equilibrada, la gestió pública de l'aigua, la fi de les retallades en salut, educació pública de qualitat són només algunes de les seves grans prioritats pragmàtiques.

El programa de Catalunya Sí que es Pot

Candidatura d'Unitat Popular

Per a la CUP les eleccions del 27 de setembre no són unes eleccions qualssevol, són unes eleccions plebiscitàries en què es decidirà si el poble de Catalunya vol ser independent. En aquest cas, la proposta de la CUP és iniciar un procés constituent per decidir com ha de ser Catalunya. Els passos que cal seguir són: "Ruptura amb l’Estat espanyol, ruptura amb els dictats de la UE i la Troica, inici d’un procés constituent popular i participatiu i la posada en funcionament d’un pla d’emergència social que aturi la misèria provocada per les mesures d’austeritat".

Val la pena subratllar un dels punts principals del seu ideari: trencar amb Europa“La Unió Europea és també una eina antidemocràtica i només cal mirar com han actuat amb Grècia i veure quines polítiques d’austeritat duen a terme”, argumenta Maria Ferrer, número 56 de la llista de la CUP. 

Sota el lema "Governem-nos", la CUP resumeix el seu ideari en nou punts: independència total, construcció de la república catalana amb una declaració unilateral d'independència (DUI), trencar amb la Troica per atendre les necessitats de les persones, no tocar els serveis públics, igualtat i femenisme, ecologisme actiu i recursos al servei de les persones, alimentació sana per a tothom, redistribució de la riquesa i radicalitat democràtica.

El programa de la CUP

Unió Democràtica de Catalunya

Unió Democràtica de Catalunya, separada de qui durant molt de temps ha estat el seu company d'equip, Convergència, considera que l'entesa amb Madrid és cabdal. Així ho explica l'exregidor santcugatenc i número 51 de la llista d'Unió, Xavier Cortés: "Hem de sortir de l’atzucac en què estem com a país amb una fórmula que és 'diàleg, diàleg i diàleg'". Diàleg amb Espanya i diàleg amb Europa per "trobar una sortida basada en el consens".

Unió reivindica la cohesió social i la plenitud dels drets nacionals de Catalunya "des de l’exercici del seny i la moderació". Entre les seves proposteshi ha el fet de defensar la llibertat, la responsabilitat, els drets i obligacions de les persones i de les famílies; i la defensa d’una economia social de mercat al servei de les persones i del bé comú. També defensa l'economia productiva, que prioritza la creació de llocs de treball.

El programa també diu que el que Catalunya decideixi "ho ha de decidir democràticament, des del diàleg, la legalitat i la perseverança, sense posar mai en perill els drets de les persones i el seu benestar". Cortés parla de "referèndum acordat".

El programa d'Unió