S'incrementen els casos de Chikungunya, malaltia transmesa pel Mosquit Tigre
L'Hospital Clínic ha detectat 8 casos més d'aquesta malaltia. El perill radica quan un d'aquests mosquits pica a una persona infectada i transmet la malaltia a través de la seva picada
El perill
Si el mosquit tigre pica a una persona afectada per la malaltia del chikungunya, obté el virus i pot propagar la malaltia a cada picada que faci. Per evitar l'extensió al territori català, la Generalitat ha llençat una alerta epidemiològica. Segons publica El País, el doctor Joaquím Gascón ha explicat que "des del mes de maig hem diagnosticat més casos que en els últims quatre o cinc anys". Gascón justifica l'increment "per la gran epidèmia d'aquest virus a països del Carib, com Haití o República Dominicana". La previsió del doctor és que els casos augmentin ja que molts catalans aniran de viatge a zones del Carib.
Segons un investigador del ISGlobal, un centre de referència en malalties tropicals, "s'ha de prendre les mesures necessàries perquè els mosquits ho tinguin difícil per reproduir-se". Han creat una videocàpsula per conscienciar a la gent que marxa de viatge, que es cuidin les picades. Si tornen amb febre o símptomes, que vagin ràpid al metge.
Campanya contra el Mosquit Tigre
Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, com cada any, desplega una estratègia integrada de lluita contra el mosquit tigre, amb l’objectiu de reduir la seva presència. Entre les mesures destaquen un major control del mosquit, donar més informació i educació ciutadana i la reducció de punts de cria amb la retirada de focus potencials i els tractaments larvicides. El regidor de polítiques ambientals, Joan Puigdomènech, recorda que l’activitat del mosquit “comença quan la temperatura nocturna supera els 12ºC”.
L’aplicació Tigatrapp permet tant a usuaris de telèfons mòbils com de tauletes, senyalar les zones de detecció de mosquits que es transmeten al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’aplicació registra la posició i permet fer un mapa de presència del mosquit per elaborar un estudi acurat de la seva dispersió. Sigui com sigui, pel que fa a la seva expansió aquest any i els pròxims, el responsable local de polítiques ambientals defensa que Sant Cugat “no abaixarà la guàrdia” en la destrucció del molest mosquit.