Sant Cugat és una ciutat que afavoreix l'emprenedoria. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

Sant Cugat, ciutat emprenedora de referència

La ciutat té un ampli ecosistema innovador d’institucions públiques i privades de suport a l’emprenedoria on conviuen centres tecnològics, universitats i un teixit empresarial dinàmic

Sant Cugat és una ciutat emprenedora referent a Catalunya amb un ampli ecosistema innovador d’institucions públiques i privades de suport a l’emprenedoria on conviuen centres tecnològics, universitats i un teixit empresarial dinàmic que permet a l’empresa desenvolupar diferents programes i iniciatives des de la fase idea del negoci, incubació i acceleració empresarial. Ho és pel seu tipus de gent, per la seva localització a prop de Barcelona, per un entorn privilegiat d’universitats i per la seu de diferents empreses mundials. A Sant Cugat hi ha 3.100 empreses que generen milers de llocs de feina, i els sectors d’activitat més destacats són salut i farma, mobilitat, informació i tecnologia i serveis financers.

L’Oficina d’Atenció a l’Empresa de l’Ajuntament de Sant Cugat és el canal d’informació i accés de les empreses i persones emprenedores als recursos, serveis i iniciatives dirigits al foment de l’emprenedoria, l’empresa i l’economia social amb l’objectiu d’assessorar, acompanyar i fer créixer el teixit de Sant Cugat.
Des del 2009 s’han creat 500 empreses que han comptat amb l’assessorament i suport de l’OAE, que també dona informació sobre ajuts, subvencions i/o bonificacions, fonts de finançament i localització.

Marca BeBusiness Sant Cugat

L’Ajuntament potencia la identificació de la ciutat com a entorn propici per a l’emprenedoria i la innovació amb la marca BeBusiness Sant Cugat, que aglutina els serveis i les activitats que es desenvolupen a la ciutat en diferents àmbits. A l’Ajuntament es dissenyen i s’organitzen espais de relació i transferència tecnològica com els Living labs i Fablabs. Centres de coneixement i empreses comparteixen valor per generar noves oportunitats de negoci. Des de l’Ajuntament també es treballa pel foment de l’economia social, formant part de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental agrupat amb les xarxes locals XES de Sant Cugat, Terrassa i Sabadell.

L’Ajuntament també ofereix el programa Reempresa, amb un mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses a Catalunya. Un innovador model d’emprenedoria que fomenta la continuïtat d’empreses ja viables i que cerquen relleu en la propietat i direcció.

A Sant Cugat, les associacions empresarials i centres de coneixement impulsen esdeveniments que són referents del networking empresarial català, com els Diàlegs de Comerç (associació Sant Cugat Comerç), el BeBusiness (Ajuntament, Cambra de Comerç de Terrassa, Sant Cugat Empresarial i ESADE-Creapolis) i el Tribuna Sant Cugat Empresarial (Sant Cugat Empresarial).

Actitud emprenedora en la creació o dins d’una empresa

La importància de tenir un bon equip de treball en una empresa va ser un dels punts que més van destacar els quatre emprenedors santcugatencs que el divendres 1 de setembre van participar, i molt activament, en una taula rodona organitzada pel TOT Sant Cugat, amb el patrocini de Sorea. Concepció Curet, sòcia directora de l’empresa GlobalMed, va assegurar que l’equip “és la base fonamental, més que el finançament. Si tens un bon equip, els diners els acabes aconseguint”. María Gilabert, fundadora i directora de Bevalue, empresa que va crear fa tres anys i mig, va afirmar que “és clau que l’equip i la gent que t’envolta estigui alineada en allò que fa”.

També es va parlar dels socis. “Aquest tema és molt complicat i genera tensió. Quan es construeix una societat, tots els socis han de tenir molt clar qui fa què. Amb els socis és molt important pactar l’entrada a l’empresa, però també la sortida”, va definir Curet.

Actitud emprenedora

“Quan estàs emprenent és molt important tenir una actitud emprenedora. Saps que en algun moment hi haurà alguna cosa que no funcionarà. Si ets emprenedor, quan caus, et tornes a aixecar. Fins i tot, en una situació de crisi, creixes”, va detallar Curet. Per a Gilabert, a banda de tenir una actitud emprenedora, que vol dir “viure experiències”, també és clau mantenir “una gestió emocional. Per a mi va ser un repte. Em deia: María, si tu et gestiones emocionalment, podràs acompanyar a gestionar emocionalment als altres. Conèixer la por, la frustració, la pressió..., com es gestiona i s’afronta, com tires endavant”.

No tan sols pots ser emprenedor en la gestació d’una empresa. Això és el que va destacar Curet: “De vegades, sembla que si no ets emprenedor no ets res o no tens futur. El que un ha de tenir és actitud emprenedora, però tan bo ets si crees la teva pròpia empresa com si tens aquesta actitud emprenedora dins d’una empresa”.

María Gilabert: “Tenia tantes idees i volia fer tantes coses!"

María Gilabert va explicar com van ser els seus inicis. “Ho tenia tan clar! Tenia tantes idees i volia fer tantes coses! Treballava en una bona empresa, i era estable. Estava molt bé, creixia i em desenvolupava. I ho vaig deixar tot per començar a crear. Vaig fer el kamikaze. Els inicis van ser la capacitat d’arriscar, de definir i, realment, persistir. Tens 200 nos fins que tens 1 sí”. Concepció Curet, que també és vicepresidenta de l’associació Sant Cugat Empresarial, va començar a emprendre fa vint anys, quan va crear Globalmed. “Que en aquells moments (el 1997), una dona treballés en una consultora de direcció era... Jo veia moltes oportunitats!”, explica.

Manu Navas va ser un dels fundadors fa tres anys de l’empresa Agon, amb la qual compagina una altra feina. “Ser emprenedor és difícil, però a Sant Cugat hi ha sistemes que m’han ajudat a dur a terme l’empresa”, va precisar.

La missió

“Quan defineixes una cosa en un paper, després has d’escoltar molt bé tots els imputs que t’arriben, el mercat, cap a on et porta, què diuen els clients... Potser apareix una altra línia que no contemplaves... Cal estar molt obert al que tens davant i al que està succeint realment, no el que tu creus que ha de ser”, va assegurar Gilabert, que el 2018 vol muntar noves empreses i projectes.

De finançament n’hi ha de diferents tipus i en els inicis de les empreses és un factor clau. Sergi Figueres, cofundador i director de Worldcoo, que va néixer el 2012, va assegurar que “he vist morir empreses brutals, amb un equipàs i amb una molt bona idea. Hi ha un estudi que detalla que les tres primeres causes de tancament d’una empresa són la falta de finançament, que l’empresa no ha ofert als seus clients el que necessitaven, i les discrepàncies entre els socis de l’empresa”.