Símbol franquista a un edifici de protecció oficial de Sant Cugat. FOTO: Cedida

Actualitat

Sant Cugat retirarà tots els símbols franquistes

La moció, presentada per ICV demana fer un inventari de símbols i eliminar-los. En el cens de Simbologia Franquista de la Generalitat n'hi ha vuit de registrats

Tots els grups del Consistori menys el PP han donat suport a la moció que ha presentat ICV-EUiA amb CiU per forçar la retirada de tots els símbols franquistes que encara hi hagi a Sant Cugat. Roser Casamitjana, d'ICV, ha manifestat que "les imatges i símbols constitueixen trets claus en l’imaginari col·lectiu dels anys foscos de la nostra història i que cal retirar allò que va escenificar un dels episodis més negres de la nostra història”.

Per tant, el propòsit de la moció, segons Casamitjana, seria triple: "retirar els símbols de la ciutat, complir la llei de la memòria històrica i complir una moció aprovada al ple municipal del 2005". També ha fet èmfasi a la moció aprovada el 2005, i que per trant des del grup denuncien que "després de 9 anys encara hi ha simbologia franquista en particular les plaques que el desaparegut Instituto Nacional de la Vivienda posava als edificis construïts als anys 50, 60 i 70".

Els ecosocialistes proposen fer un inventari dels símbols franquistes que encara perduren a la ciutat de Sant Cugat, aprofitant la informació ja existent al Cens de Simbologia Franquista de Catalunya del Memorial Democràtic de la Generalitat on hi ha registrat vuit símbols de la dictadura franquista situats en edificis de protecció oficial.

Per la seva banda, l'any 2007 es va aprovar la Llei del Memorial Democràtic i també es va aprovar la Llei de la Memòria Històrica que ordenava la retirada de tots els símbols i monuments públics que honressin o recordessin al franquisme, exaltessin la sublevació militar i la Guerra Civil.

Roser Casamitjana ha explicat que s'haurien de fer dos passos: 
1. Iniciar una campanya informant als veïns i veïnes dels edificis per retirar els símbols,

2. Procedir a la retirada dels mateixos.

Les plaques, al museu

La CUP i també el PSC han proposat que les plaques s'exposin al museu de Sant Cugat perquè els ciutadans prenguin consciència d'aquesta etapa històrica. El PSC a més demana la revisió del nomenclator de Sant Cugat per si queda encara algun vestigui franquista. Per la seva banda els populars han dit que retirar els símbols franquistes és "distreure la perdiu" perquè només n'hi ha vuit.

Els símbols:

Carrer Abella, nº 46 de Sant Cugat en una planta baixa d'una casa.


Avinguda Lluís Companys, nº 25 de Sant Cugat en un un edifici de planta baixa i una planta superior.


Avinguda Ramon Escayola, nº 142 de Valldoreix en el mur que separa una finca del carrer.


Avinguda Ramon Escayola, nº 29 de Valldoreix en el mur que separa una finca del carrer.


Carrer Vic, nº 7 de Sant Cugat en un bloc de pisos del nucli urbà.


N'hi ha dues al Carrer carrer Monestir, nº 32 i al nº 34 de Sant Cugat en un bloc de pisos.


Carrer Balmes, nº 34 de Sant Cugat en un bloc de pisos