Actualitat

"Sense novetats" del periodista segrestat a Síria Ricard Garcia-Vilanova

Dues concentracions, la posada en marxa d'un llibre i la posada en marxa del Comitè de suport a Javier Espinosa i Ricard García-Vilanova, propostes per ajudar als segrestats i a les seves famílies

"No tenim novetats", així s'ha expressat el portaveu de la família del fotògraf santcugatenc Ricard Garcia-Vilanova, Gervasio Sánchez. Garcia-Vilanova va ser segrestat el passat 16 de setembre juntament amb el periodista Javier Espinosa en un punt de control de Tal Abyad, a la província siriana de Raqqa, a pocs quilòmetres de la frontera turca, quan volien deixar Síria després de cobrir durant dues setmanes el conflicte armat.

Segons Sánchez, el recent alliberament del periodista de guerra de El Periódico Marc Marginedas ha obert una "via d'esperança a les famílies dels dos periodistes capturats i ja ajudat a aixecar la moral"

Actes de suport
El representant ha avançat que s'estan organitzant diverses iniciatives de suport als periodistes segrestats i a les seves famílies. Així la seu de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) acollirà, aquest dimarts, 4 de març, una mesa rodona Guerres opaques, que servirà per presentar el Comitè de suport a Javier Espinosa i Ricard García-Vilanova. L'acte comptarà amb la participació d'Elsa González, presidenta de la FAPE; Malen Aznárez, presidenta de Reporters sense Fronteres; Óscar Gutiérrez, enviat especial de El País a Síria; Ramón Lobo, col·laborador de El Periódico de Catalunya; Iñaky Gil, vicedirector de El Mundo; Aurelio Martín, vicepresident de la FAPE i el mateix Sánchez.

Paral·lelament, s'editarà un llibre, a través de Verkami, sobre el treball de Garcia-Vilanova a Síria. Tots els beneficis que es recaptin amb la venda d'aquest treball es destinarà a la família del fotoperiodista per cobrir el s deutes que està generant el seu captiveri, ja que segons Gervasio Sánchez: "la situació d'en Ricard com a freelance, és molt diferent de la del Javier".

Finalment el pròxim dilluns, 17 de març, s'han organitzat dues concentracions de suport als dos periodistes segrestats, que es faran a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona i a la FAPE, a Madrid.

Situació complicada
Els segrestadors són membres de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS), un grup proper a Al-Qaeda. Garcia Vilanova és un fotoperiodista freelance que ha cobert guerres com les d'Afganistan i Síria. Actualment a Síria hi ha més de 30 reporters estrangers i més d'un centenar de locals segrestats. Aquest país de l'Orient Mitjà s'ha consagrat com un dels més perillosos del món per exercir com a periodística.

Amb anterioritat, Garcia-Vilanova va estar retingut durant deu dies a Síria, ja que el van confondre amb un espia. El fotògraf ha cobert diferents conflictes des que té 15 anys. En una entrevista que el TOT li va fer, va explicar que "el conflicte més salvatge que he vist és Síria. Perquè a diferència d’altres conflictes on més o menys es respectava la població civil, aquí no; bàsicament el que estan fent és exterminar la població".

La parella de Javier Espinosa i amic de Ricard Garcia, Mónica Prieto, ha llegit un comunicat en vídeo demanant l'alliberament dels dos segrestats explicant que l'únic que han fet és "Donar veu a les víctimes i descriure el patiment de Síria a través de les fotografies". Des de Sant Cugat, l'alcaldessa, Mercè Conesa, i la Junta de Portaveus van demanar el seu alliberament.