5è aniversari de l'1-O: així es va viure el referèndum a Sant Cugat
Fem un repàs de la jornada i dels dies previs i posteriors
Fa cinc anys que Catalunya es va organitzar en un referèndum per decidir si es volia que el país fos independent de l'Estat espanyol. A Sant Cugat 28 col·legis electorals van acollir la votació de l'1 d'Octubre, on van participar el 54% de la població i on s'hi va imposar el Sí amb un 88,3% dels vots.
Els dies previs a la jornada electoral, la ciutat es preparava per un dia atípic. El llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar el municipi en el context de la campanya.
Després dels incidents del 20 de setembre, mig miler de santcugatencs es van concentrar davant l'ajuntament en defensa de les institucions catalanes.
Mira els vídeos des que arriben les urnes fins que es fa el recompte
1-O: Jornada d'eleccions a Sant Cugat
Després d'un cap de setmana en què grups de veïns van custodiar diversos col·legis electorals de Sant Cugat, va arribar la data esperada. A quarts de sis del matí ja s'agrupaven davant dels col·legis centenars de persones.
La participació a les 13 hores era del 34% a Sant Cugat, i el dia es desenvolupava amb normalitat als 28 centres de Sant Cugat, tot i alguns moments d'incertesa.
Ple de gom a gom a l'IES Joan Maragall. FOTO: Artur Ribera
La santcugatenca Clara Ponsatí, consellera d'Ensenyament, denunciava durant la jornada que havia estat agredida per la Policia Nacional quan estava al Departament d'Ensenyament de la Generalitat. "Han carregat contra la gent que hi havia", explicava. "A mi m'han arrossegat, no m'han tractat amb respecte".
Mentrestant, a Sant Cugat es votava amb normalitat malgrat algun ensurt a l'Arnau Cadell o al PAV3, i a les 18 hores ja havia votat el 45% de la població. Entre d'altres, el llavors conseller Raul Romeva va votar al Casal de Mira-sol.
Un home votant a Sant Cugat FOTO: Artur Ribera
Uns minuts abans de les 20 h de la tarda, tancaven amb èxit els 28 col·legis electorals i començava el recompte de la jornada. Mentrestant, la població celebrava haver pogut votar i agraïa als Bombers la seva tasca.
Moments d'alegria, d'emoció als col·legis electorals. FOTO: Artur Ribera
El 6 d'octubre, el Govern va traslladar al Parlament els resultats definitius de l'1-O en "la seva qualitat d'Administració Electoral de Catalunya" i a Sant Cugat el "Sí" va guanyar amb el 88,3% dels vots, i la participació es va situar en el 54,8%.
El 3 d'octubre, condemna a la violència de l'1-O
La Taula per la democràcia va convocar una concentració el 2 d'octubre per condemnar els atacs violents del dia del referèndum per la independència. L'acte va ser una de les moltes mobilitzacions que es van fer durant aquells dies i setmanes.
La més important, la vaga del 3-O, on Sant Cugat es va sumar. Una "aturada general cívica" convocada a tot el país per la Taula per la Democràcia el dimarts 3 d'octubre, com a resposta a l'ús de la força per intentar impedir el referèndum d'autodeterminació de l'1-O.
Va ser de les manifestacions més multitudinàries que es recorden a Sant Cugat, amb més participants fins i tot que la que es va fer de rebuig a l'atac del Pi d'en Xandri quan uns brètols el van voler talar.
Centenars de santcugatencs a la plaça de la Vila, el 2 d'octubre de 2017. FOTO: Artur Ribera
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.